• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Zahar candel usor caramelizat

Creat de Sclipici, Octombrie 26, 2017, 01:21:45 p.m.

« precedentul - următorul »

Sclipici

Am scapat zaharul pe care-l inverteam pe foc pentru turte mai mult decat trebuia, cu apa prea putina si m-am ales cu un zahar candel usor caramelizat.
L-am pus in tavi cu hartie cerata.
S-a facut "beton" cand s-a racit, e frumos la aspect, transparent, clar si usor maroniu (culoarea poate proveni si de la infuzia de plante/ceaiul in care am invertit zaharul).
Chiar miroase frumos, albinele s-ar putea sa se apuce de "rontzait" daca pun placile pe rame dar mi-e teama sa nu fie toxic...
Deci, m-am ales cu cateva placi din astfel de zahar candel caramelizat si nu stiu daca le pot folosi ca hrana suplimentara pentru iarna ( am cativa stupi cu miere cam putina...)
Ce pot face cu acest zahar, in afara de al arunca sau al pune la tzuica?

roi_ag

Îl dai la albine prin februarie- martie. Și mie mi sa întâmplat.

sfantul spiridon

Dacă placa este făcuta după rețeta lui nea Gica e o nenorocire.
Compozitia, oricât de solida ar părea, curge iarna peste albine și prinde mare parte din ghem
Uzura albinelor este imensa
Anul următor va fi un dezastru
Frumos ar fi sa încerci ,apoi, sa hrănești proteic cu lapte degresat amestecat cu miere și zahăr in uluc sa mai salvezi situația. Ar fi minunat- le omori de tot
La o familie merge sa încerci, așa de amorul artei
Sa trăiască!
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

Sclipici

Am uitat sa precizez ca reteta a fost de 1/10, adica 1 litru ceai plante, 10g sare lamaie si 10 kg zahar.

Ieri am spart o placa de zahar si am pus cateva bucatele in 2 stupi. Albinele s-au asezat la masa imediat. Stupii sunt restransi si au rame destule, pline cu miere capacita, deci nu sunt "rupte" de foame albinutzele !
Intr-un alt stup, puternic, pregatit de iarna si cu hrana multa, am pus o placa intreaga, invelita in hartie de copt, intzepata cu o scobitoare in doua locuri.  Astazi voi verifica  daca s-a topit (de curs nu are cum sa curga) si daca albinele au inceput sa se indoape.  Voi scoate placa de zahar, mi-e teama sa nu prapadesc albina cu experimente de genul asta.


alec

Nu recomand folosirea placilor iarna. Se formeaza condens, stratu exterior al placii se inmoaie si urmeaza numai lucruri neplacute.....

Sclipici

Se anunta vreme rece,  nu le mai dau haleala pana in ianuarie, au destula miere pe rame. Scot resturile de hrana artificiala ce-o ramas nemancate.
Sunt curios daca au gustat din turta cu zahar candel pe care am pus-o ieri.

Sclipici

Am verificat: nu s-au atins de turta din zahar candel, au gustat putin din cateva bucatzele , dat le-am scos de tot.
Din cauza caldurii din stup, turta se topeste putin la exterior si cred ca s-ar fi prelins daca nu era asezata pe hartie de copt.