Furtisag masiv

Creat de oroles, August 28, 2016, 07:51:44 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

 Din experienta mea ; Daca e un futisag mare ,ai inercat aproape toate variantele si nu ai reusit (asa cum sa mai spus ) singura care te mai poate salva este MUTAREA ,restul bla ,bla , bla , si asta cit mai repede posibil .

MirceaCalin

Citat din: oroles din August 29, 2016, 05:20:05 PM
... Am pus si CD uri ca sa derutez hoatele.

Pavarotti- Nessun dorma ?


serban

Un articol despre furtișag foarte,foarte interesant începând cu pagina 21 din Ravista Apicola 08/2009.

tassevasi

Citat din: oroles din August 28, 2016, 09:58:04 PM

  De descapacit si dat rame la lins dau doar seara. O singura data am dat sirop ziua. Era primavara si un cules foarte bun.


Si din ce spui  aici , ce sa inteleg ? Numai stuparul e de vina  in  astfel de situatii,ori ai stupii furati f slabi.
  Numai bine .

stefan1

  Tendinta de furtisag este si o caracteristica a rasei. De fapt la fiecare din rasele principale, intre caracteristici se mentioneaza si tendinta de furtisag si capacitatea de aparare. Si in cazul aceleiasi rase este o variabilitate a tendintei de furtisag. Am mai scris despre aceste aspecte.
  Mai grav este cand se intalneste hotul cu prostu', adica o familie cu inclinatii de furtisag, cu familii cu capacitate (genetic) slaba de aparare. Undeva pe un forum am citit cu multa vreme in urma despre un caz unde un stupar cu un numar destul de mare de stupi si vechime in meserie, s-a ales cu stupina decimata, din momentul in care in zona a venit cineva cu doar 6 familii, dar foarte inclinate spre furtisag.
  Sigur ca si concentratiile mari de stupi si lipsa unui cules cat de cat multumitor, exacerbeaza tendintele de furtisag.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apivasmob


"Am pus si CD uri ca sa derutez hoatele."

Albinelor nu le place sa mearga la club sa danseze si sa asculte muzica.



Sanatate tuturor apicultorilor

oroles

Citat din: apivasmob din August 30, 2016, 05:38:46 AM

"Am pus si CD uri ca sa derutez hoatele."

Albinelor nu le place sa mearga la club sa danseze si sa asculte muzica.
Hoata se deruteaza daca pui un CD la urdinis.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Apreciati voi cat de grav este. Am vorbit cu celalalt stupar care are cu vreo 10 stupi mai mult ca mine si mi-a zis ca i-au omorat pana acum hoatele doi stupi, ce-i drept mai slabi. Sambata unesc tot si desfiintez si nucleele.

http://youtu.be/yNLCsvJVacg
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

yulian

Eu unul nu vad niciun furtisag masiv...cand e masiv...e dezastru..nu stai dupa o albina care sa isi incerce norocul la un stup  :hi:

oroles

Cam la fiecare stup, la orice ora din zi ma duc, se vede cate o tavaleala. Eu asa ceva nu am avut pana acum. Ca sa nu mai spun ca parca sunt nebune. Cum deschizi un stup sa te uiti in el, cum tabarasc pe stupul respectiv. Ultima data s-a intamplat si seara. Si pe filmulet am zis ca am vazut cum iesea albina cu fagurele in gura... Daca zici tu ca nu e masiv, ma mai linistesc. :D
Poate ar fi trebuit spus "Furtisag generalizat". :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

yulian

In aceasta perioada daca nu ai o zona buna pentru un cules cat de cat decent...e ceva normal asa ceva. E de-ajuns sa ai o zi-doua cand lucrezi la ele si sa prinda gustul furtisagului si pe urma, pana se linistesc (cand vine frigul) ies mici batalii. La floare cand am extras, cu cules de 1kg/zi ne-am batut cu ele....Acum am la roiuri cules f bun de polen..dar tot cand am luat la razuit ramele pentru propolis, dupa 6 stupi...veneau gramada pe mine...si am abandonat operatiunea. Bineinteles ca la urdinis era cate una mai voinica...dar daca sunt stupii cat de cat...nu au sanse...nici macar viespile...dar "tarcoalea" ramane. Saptamana trecuta am adunat magaziile de pe familiile de productie si colegul nu si-a acoperit bine ramele...nu-ti zic ce infoieri de muschi erau pe la urdinise :hi:

tassevasi

 Ce  ai tu acolo dupa  cum a zis  si Yulian  nu ai  furtisag , ai  unele  fam  destul de slabe , vad  ca le-ai ajutat  cu reducerea  urdinisului ce e bine .
Nu te  mai agita , asa sunt in perioada aceasta  din lipsa  culesului .Nu am avut  rabdare sa urmaresc tot  filmul , dar eram curios  sa  vad  cita albina  ai  sus la sita .
Eu am la  majoritatea  albina  de  nici nu  vad  hranitorul prin sita, ca sa pun siropul si cind e  cald  fac  barbi .
Si anul trecut  dupa  cum imi  amintesc  te  vaitai  de  aceiasi  problema (poate  confund ),pe viitor cauta  sa intri in  aceasta  perioada cu  mult  mai  multa  albina si ai sa  vezi ca va  fi bine .
  Numai bine

stefan1

#27
  Ala nu-i furtisag. Eu suspectez ca sunt albine ratacite sau dazorientate. poate si pozitia din stupina a acelei familii face sa colecteze mai multe albine ratacite. Ar putea sa fie tot o consecinte a neonicotinoidelor, care le afecteaza memoria albinelor. La mine vad de cateva zile langa stupina permanent cateva zeci de albine care se invart in jurul unor lazi goale, vadit dezorientate, fara tinta si fara intentia de a intra in vreo lada. La stupi nu sunt (inca) incercari de furtisag, mai fiind totusi un mic cules, desi cantarul a inceput sa scada.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

#28
Tassevasi, familiile nu sunt chiar asa de slabe. O parte au roit si cred ca am vreo 12-15 roiuri. Pe pagina mea este o poza cu un stup pe 10 rame din care a roit o parte din albina.'  Problema la zona mea este scaderea temperaturilor in luna august. Scad atat de tare incat poti sa le dai mama stimulentelor ca nu se vad schimbari majore in ponta. Am tot incercat anii trecuti diferite metode si nu reusesc sa am mai mult puiet la vremea asta. Si stupul filmat (34) cand am plecat avea barba, dar din cauza urdinisului prea strans. Barbi nu ai cum sa vezi la mine  si pentru ca sunt deja stransi pentru iarna si pusa diafragma. Tot ce trebuia sa fie in barba trece dupa diafragma in caz de caldura. Totusi, nu cred ca ai orizontali de 20 de rame full de albina la vremea asta. Asta ar însemna sa ai vreo 10 de puiet si inca vreo 10 pline cu miere. Sau altfel pusa intrebarea: Ai la vremea asta corpul si catul 1/1 pline de albina? Înseamnă ca ai o zonă foarte buna. Deja la mine seara sunt 8-9 grade. Începând de pe la ora  8 seara la unii nu mai vezi albina la urdinis. Uneori se mai pun cateva albine la urdinis si blochează intrarea frigului. La mine in zona mulți stupari au stupi cu pereti de 3.5-4 cm. Ce am cu pereti de 2.2 cm sunt cei mai slabi si cu rezervele cele mai putine iarna. In plus, filmarea este făcută dimineata,  in jur de 7-8 cand afara temperatura ajunsese la 11-13 grade. La mine cam pot sa fac tratamentul de toamna in liniste. Puiet este pe 3 rame (4 maxim) cat o minge de handbal si nu mi-e rusine sa o spun pentru ca imi cunosc potențialul zonei. La mine albina de iarnă a iesit aproape toată.

@stefan1, la mine nu e strop de neonicotinoide. Nu ecista asa ceva prin zona. Nu exista asociatii agricole pentru ca pământul este slab calitativ. Oamenii il cultiva doar ca sa se afle in treaba. Pe timpul lui Ceausescu nici nu a fost colectiv in acest sat. Spre deosebire de satele vecine, aici oamenii si-au stăpânit  pământul si l-au cultivat. Nu cresteau cerealele si comunistii i-au lasat in pace. E si zona agricola defavorizata incadrata de Ministerul Agriculturii. Nu idi permite nimeni sa dea neonicotinoide ca nu are la ce. Sunt doar fanete, culturi de porumb si lucerna. Era cineva care a mai dat grau dar in ultimii ani a renunțat. Floarea soarelui nu am văzut niciodată. Rapita nici vorba. Mai sunt ceva pomi fructiferi, dar nu livezi sistematizate. Multe familii mai au cate o mica livadă de pruni. Deci de neonicotinoide nici nu incape vorba. Poate s-or fi ratacit de la cineva...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Neonicotinoide pot fi si in lipsa culturilor agricole! Sint insecticide pentru stropit pomi care au ca substanta activa tot un neonicotinoid. Lumea s-a obisnuit cu semintele de floarea soarelui sau de rapita tratate cu neonicotinoide si s-a format o idee ca numai culturile de camp se trateaza cu acest tip de insecticide. Dar nu este adevarat, sint foarte multi gospodari care isi stropesc copacii cu insecticide, multi chiar pe timpul infloririi. Iar aceste insecticide de stropit pomi sint, in mare parte, pe baza de neonicotinoide. Deci, nu se poate spune ca exista zone locuite in care neonicotinoidele nu au patruns.

Despre dezorientare. Neonicotinoidele duc la dezorientare. Am mai scris undeva, dezorientarea este produsa si de infestarea cu varroa. Albinele infestate devin dezorientate si cauta sa intre in stupi straini, aceasta fiind si una din caile de transmitere a parazitului. Dezorientarea este produsa si de virusul aripilor deformate care este transmis de varroa. Acele albine care se nasc cu aripi incomplete, deformate, de fapt ele nu au aripile roase de varroa ci aripile lor asa au crescut, ca urmare a actiunii virusului aripilor deformate, transmis de varroa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!