• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Stupi si magaziile

Creat de LAZAR VASILE-CORNEL, Iulie 19, 2016, 01:12:14 a.m.

« precedentul - următorul »

LAZAR VASILE-CORNEL

Salut si bine vam gasit asi avea o intrebare cum  fac sa se urce albinele in magazie sus de jumate ?sanatate si butoaie pline.
SANATATE SI MULT NOROC.

stefan1

  Cu cat ne apropiem de toamna, cu atat albinele urca mai greu in cat, mai cu seama daca nu au avut cat pana acum. Iarasi conteaza daca ai fagurii claditi sau necladiti, cu ceva miere sau fara.
  In primul rand familiile trebuie sa fie bine populate si sa fie cules. Daca unii au urcat in cat si au miere acolo, poti sa iei cate 1-2 faguri din aia si sa-i pui la familia care vrei sa urce in cat. De asemenea daca ai fagure crescator si are in el puiet de trantori, poti sa decupezi o bucata de fagur cu puiet de trantori la capacire sau proaspat capacit, sa-l fixezi intr-o rama goala de cat si sa il pui inconjurat de fagurii din cat. Atunci e posibil sa urce albinele sa ingrijeasca acel puiet, dar s-ar putea (la vremea asta mai putin probabil) sa urce si matca sa mai oua de trantori, daca gaseste celule de trantori acolo. La ora asta oricum nu cred ca mai trebuie sa pui gratie Hanneman (care printre alte efecte ingreuiaza urcarea albinelor in cat).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Danielu

Stefan, am si eu o intrebare asemanatoare si ontopic.
Am un stup blocat de la floarea soarelui, puiet doar pe 2-3 rame in mijloc dar si pe acolo am miere, albina multa, cred ca suporta cat acum.
Vreau sa fac urmatoarele operatiuni:

1. Cele 2 rame cu miere din margini sa le urc in cat.
2. Urmatoarele 2 rame tot din margini ( rama 2 si 9) sa le scot pt alta intrebuintare la roiuri.
3. Trag ramele 3 si 8 in lateral de tot ( au miere)
4. bag dupa fiecare un fagure la cladit.
5. mai las o rama dupa fagurele la cladit si bag o rama goala pt. ouat ( in total 2)

Este mult prea mare deranjul pentru ele in perioada asta? Imi este teama ca daca doar urc ramele cu miere si bag deja cladite pt. ouat, ele doar vor cobori mierea inapoi in cuib.

PS: nu am centrifuga sa extrag mierea din ramele deja pline.

gore

Fa miscarea fara grija ca le deranjezi. Deblocarea cuibului e necesara chiar si acum. Matca trebuie sa depuna oua pentru a avea puiet tanar la iarna. Nu coboara mierea jos decat daca e necesar, adica ramele din cuib sa nu aiba coronite, lipsa miere pentru puiet, in cazul in care acum in august nu incepi completarile cu sirop. Atentie insa trebuie polen din plin pentru a avea puietul corp gras. De cladit faguri nu prea mai sunt sanse daca nu ai cules.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

gore

Am uitat un aspect important, de pe la jumatatea lui august, in functie de situatie sa dai caturile jos si sa incepi strangerea cuibului cu cate o rama. Apoi dupa floare un tratament.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

Danielu

Multumesc frumos, mi-ati raspuns la toate nelamuririle!

stefan1

  Gore a spus ce trebuie. Inca nu este vremea sa  coboare mierea in cuib, mai ales daca mai au cules (altfel nu are rost sa le dai f. la crescut).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

LAZAR VASILE-CORNEL

acestia sunt stupi mei cei cu magazie de1/1  2 si ceilalti 2 roi ceilalti sunt a lui cumnatu meu.nu am putut sa filmez  in nauntru pt ca nu am destula mem dar cei 2 cu magazie au 8 si 9 rame cu mieresus .
SANATATE SI MULT NOROC.

LAZAR VASILE-CORNEL

SANATATE SI MULT NOROC.