• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

etansare stupi

Creat de Aurel, Mai 18, 2016, 12:01:53 p.m.

« precedentul - următorul »

Aurel

     Se pot etansa stupii cu silicon ? A facut cineva asta? Acel miros pe care-l emana siliconul, afecteaza albinele?

tavy

Cand aveam stupii vechi si plecam in pastoral astupam gaurile si crapaturile cu silicon (cu albinele in ei), si nu am vazut sa fie afectate. Sunt si silicoane care nu au un miros foarte puternic sau intepator.

cipik

Siliconul care miroase a otet este silicon acetic, exista silicon acrilic care nu are miros dar se intareste mai greu.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Cineva imi povestea ca pe vremea lui Ceausescu gaseai chit apicol pentru entansarea stupilor atunci cand pe drum se intampla ceva si riscai sa pierzi albina. Chitul apicol era ceva gen plastilina (asa zicea el) cu care umpleai rosturile. Imi mai povestea ca pe un drum rau de tara, din cauza denivelarilor s-au marit crapaturile din peretii stupilor. Neavand chit la el a folosit ce a avut la indemana: noroi din balti. A zis ca a dus stupii acasa fara nicio problema si a tinut foarte bine lutul acela. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tavy

Bunicul meu nu pleca niciodata in pastoral fara galeata cu namol. Il mai folosesc si eu daca mai apar distante intre caturi si corp si nu am silicon. Dezavantajul e ca nu tine mult

Aurel

    Va multumesc mult pentru raspunsuri.Vreau sa folosesc silicon pentru etansare cat mai buna intre doua familii la stupii orizontali.Iernez doi in unul si am observat ca daca etansarea nu e perfecta treaba nu e buna in sensul ca familiile nu se dezvolta la fel.

cipik

Apropo de iernatul 2 in 1, din punctul meu daca nu ar fi logistica prea numeroasa eu doar asa as ierna, in primavara stupi o dezvoltare mult peste media la cei singuri pe jumătatea cutiei.
La unul din acești stupi intr-o parte nu reuseam sa dezvolt familia indiferent de ce făceam, matca oua dar nu capacea, am mai povestit. Familia care s-a dezvoltat am fost nevoi s-o mut in alta cutie, dupa mutare am gasit si problema, intr-un colt al diafragmei era o găurica prin care nu trecea albina însă mirosul da. De la acest moment acea familie s-a dezvoltat si ea in ritmul normal, mai mult de atât ele au gasit gaura si au etansat-o cu PROPOLIS, simtind probabil curent pe acolo.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

vulpea

orice crapatura la stupi se poate etansa perfect si repede amestecand aracet D3 sau D4 cu ceva rumegus,faci o pasta si o bagi in crapatura(la crapatura mai mare  faci pasta mai consistenta-mai groasa,iar la crapatura mai subtire -pasta mai fluida).'succesuri'!

romikele

La orice crăpătură se găsește umplutură  :smile:

bismark

   Vulpea,nu numai ca e sireata dar este si isteata  :rotfl: asa este cel mai bun chit este cel de rumegus fin de la finisare cu aracet si nu are moarte.Cu respect ^:)^ :bzz: :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

vulpea

'nene' romi,nu ca mi-ar parea rau,dar constat ca ai 'inviat'(giumbuslucul cu umplututa mi-a placut,cred ca si pi. e o crapatura,dar nu cred ca mai ai 'umplutura' pentru ea.)
bis.,mi-ai facut o mare placere ca ma mai lauda si pe mine cineva.cred ca suntem de acelasi leat (1946/oct.)
poate ne intalnim odata la targ la Buc. ca numai asa poate un 'pensionar bugatar',stima.

vulpea

PS.romi.,daca tot esti atat de diplomat la pretini,transmite-i o nota de 3 lui 'batranul',care a catadicsit sa-mi vanda drept corpuri de 3/4 si 1/2 niste corpuri cu H 3/4=170 mm si H1/2=150 mm.aceleasi 'succesuri'.

dan sebastian

Si sa zici ca nu are omu grija de tine. Ti-a dat ceva sa poti mesteri toata iarna, sa-i faci cum trebuie.  :rotfl:  :rotfl:
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

vulpea

d s,acum 'te iau' si pe tine :si zici ca ne intalnim in august?(nu de alta,dar vreau sa-mi arati si mie cum ai facut stupul octogonal).

vulpea

PS si ca sa te 'stimulez' in munca,am sa-ti 'dezvalui' stupul V.hexagonal si H.PENTAGONAL !