• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Harti zone melifere silvice

Creat de thomas, Martie 11, 2016, 11:33:24 p.m.

« precedentul - următorul »

thomas

Va salut, in cele ce urmeaza va voi prezenta o modalitate de a accesa o baza de date GIS a RNP pentru a depista diverse zone silvice care prezinta interes pentru apicultura. Exemplul va fi doar pentru 2 specii: tei si salcam.

thomas

Pentru apicultorul amator sau semi-profesionist, care dispune de cateva cunostinte IT si are relatii pe la vreun ocol silvic, dar mai bine pe la vreo directie silvica, va propun o metoda prin care puteti identifica foarte bine resursele silvice melifere din orice zona a Romaniei.
Asadar, daca doriti sa scapati de aglomeratie, (fiindca toti se duc in zonele arhicunoscute) si de stuparii-problema, singura solutie e sa identificati zone mai ferite, pe care nu le stie multa lume, in unele cazuri nici localnicii din comunele apropiate.
Toate directiile silvice si-au masurat padurile topografic. Exista niste harti silvice foarte bine puse la punct. E adevarat, sunt doar pentru ei, nu sunt informatii publice. Dar in cazul apicultorilor ar trebui sa nu li se ingradeasca accesul. Oricum, o data identificata zona de interes, tot trebuie sa aveti accesul personalului silvic. Nu puteti stationa acolo de capul dvs.
Voi posta un exemplu, pentru o zona de interes. Speciile tinta sunt teiul argintiu si salcamul.
Asadar, dupa ce obtinem in scop informativ si personal, hartile de la directia silvica, pentru a le putea vizualiza avem nevoie de programul ArcGis, intr-o varianta cat mai noua.
Fiecare Directie silvica este impartita in niste parcele mari (sute/mii de ha) numite UP si acestea la randul lor sunt impartite in parcele mai mici (ha, sau zeci de ha) numite Ua. Hartile sunt in coordonate stereo70, asta insemna precizie cadastrala maxima, nu precizie GPS care e cu erori intre 40cm si cativa m. Deci sunt foarte exacte, la mm chiar.
O harta a unui UP are cateva zeci sau sute de Mb, deci va trebuie ceva spatiu pe hard disk..Cautam fisierele mxd si dam dubluclick pe ele. Astfel se deschide harta in ArcGIS. Contine o legenda si informatii grafice. Drumuri, localitati, ape, parcele silvice. Bineinteles, se pot incarca si imagini ortofoto, avand astfel o reprezentare reala gen Google Maps a zonei, ca sa va orientati mai bine.

Urmatoarea imagine prezinta interfata ArcGis cu harta unui UP:

thomas

Dupa cum observati, am setat in legenda (partea stanga) sa-mi afiseze doua tipui de zone unde predomina salcamul (zona cu rosu) si teiul (zona cu verde reflectorizant). Pe zona dreptunghiului negru sunt coordonatele, dar nu va obositi sa le aflati, ca le-am sters, din motive de securitate.

thomas

Mai departe, vom identifica parcelele care ne intereseaza si le vom selecta ca sa le aflam suprafata. In cazul nostru, parcela cu rosu ua 41B. Cifrele care sunt in ea reprezinta tipul si varsta arboretului. Nici eu nu le stiu prea bine. Cei de la silvic le stiu ca pe Tatal nostru. Aici nu apare pe harta ca ar fi salcam, dar parcela are informatii ascunse, si de aceea e colorata in rosu. Daca observati, parcela 41A din stanga, are literele FA70. Asta insemna ca e alcatuita din specia fag cu varsta de 70 ani.

thomas

Ca sa aflu ce ma intereseaza, adica suprafata parcelei de slacam, activez Parcel Editor si selectez parcela de interes. Apare fereastra Identify, care pe randul 4 are campul Shape_Area, adica suprafata parcelei. In cazul de fata este de 5.1487 Ha. Adica merge sa duc acolo 30 de stupi. Cu toate ca vad pe orto, mai in dreapta, cateva casute, cam la 500-800m.

thomas

Bun, acum sa vedem parcela cu tei. Procedam la fel si ne apare fereastra cu suprafata parcelei verzi. Este de 126666mp, adica vreo 12Ha. Bun si asta. Nu e ca la Niculitel, dar nici aglomeratie ca acolo. Ca nu vine nimeni de la sute de km pentru o padurice de 12 Ha tei. Aici e ok pentru 50 de stupi.

thomas

Sa va arat si o imagine cu orto in spate, asta ca sa ne putem orienta mai bine. Oricum, imaginile orto sunt scumpe si nu va permiteti sa le cumparati de la OCPI. Dar exista o solutie. In dreapta jos, unde am pus eu dreptunghiul negru, sunt coordonatele xy stereo. Astea le transformati in coordonate geografice si le bagati in google maps sau in gps-ul auto sau de telefon si vedeti pe viu locatia, sau pe pc in google maps. Asta ca sa va faceti o imagine despre zona, drumuri samd.

thomas

Cam asta e. Este varianta mea de a gandi pastoralul pentru un apicultor amator. Nu suport stuparii care se aduna toti gramada pentru ca asa mi-a zis unul sau altul sau ca stiu eu ca la Niculitel e tei, sau la Dridu e salcam. Mai bine stau singur in mijlocul padurii, decat in aglomeratia plina de scandaluri din pastoralul ultimilor ani.
Totodata am vrut sa va arat, o aplicatie care deja exista, dar pe care organismele de stat, nu o pun cap la cap pentru a creea si ceva care sa ajute stuparii si sa optimizeze pastoralul. S-au cheltuit tone de bani pe proiectul STUPAS si nu e nimic concret in realitate. Doar banii ajunsi in buzunarele celor care au lucrat la el, cu nici un scop. Daca ministerul agriculturii ar obliga consiliile locale sa declare suprafetele insamantate cu diverse culturi melifere, rapita, fs, coriandru, facelia, s-ar putea foarte usor creea o baza de date gis, asemanatoare celei silvice pe care v-o prezint, si oamenii ar stii exact unde sa duca stupii. Acest sitem e simplu de corelat cu asociatiile apicole sau o forma de organizare nationala, si astfel, toata lumea cu acte ok de stupari, ar putea primi repartitia astfel incat sa nu mai fie aglomeratie, si in raport cu stupii pe care ii detine. Repet, este foarte simplu de facut asa ceva cu aplicatiile GIS din ziua de azi. APIA ar trebui sa fie organismul care coreleaza aceste lucruri.
E adevarat, n-au oameni, dar sunt specialisti in tara. In multe cazuri, am vazut la APIA sau la directiile agricole precum si la camerele agricole din primarii oameni incompetenti sau oameni buni dar care au si acum planurile parcelare pe caiete, pe schite de mana. Posibilitati sunt, dar nu se vrea.
Pana atunci, daca va intereseaza genul meu de abordare, ganditi-va la aceasta idee, si poate cine stie, in viitorul apropiat, fiecare veti avea posibilitatea sa schimbati ceva pentru binele vostru si sa contribuiti la baza de date GIS nationala a resurselor melifere.

MOTANUL

Cunosc apicultor care in fiecare an identifica unde este rapita - alege un camp de rapita din apropiere, discuta cu proprietarul terenului ce program de erbicidare are si ia decizia ad-hoc. Nu ai cum sa stii din satelit daca rapita respectiva va iesi sau nu bine si daca peste culesul tau nu se suprapune un tratament cu insecticid.

Eu sunt pentru descentralizare si pentru discutia directa cu factorii implicati (agricultori).

Revenind la paduri - acolo ar fi mult mai util (dar tot trebuie sa mergi la fata locului sa vezi daca ai acces sau nu; ai loc sa pui stupii - te primesc acolo; etc.

Acum sa fiu sincer se cam stiu padurile de tei si salcam din jurul Bucurestiului - nu cred sa apara ceva nou.
70 de stupi la Cernica;
Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

filip

Eu am o vatra de stupina intr-o padure cu tei multi.In ultimi 5 ani doar miros imbatator,nectar lipsa.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

thomas

Pe aceste harti poti cauta zone care nu sunt asa cunoscute ca cele de referinta. Pentru culturi agricole e foarte greu, pt ca se rotesc anual. Zonele identificate sunt pt max 40, 50 fam.

oroles

La nivel de tara sunt 3 judete care au, nu intamplator, pe stema lor albine. Sunt judetele cu un potential mare din punct de vedere melifer . E vorba despre Vaslui, Mehedinti si Caras Severin.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

thomas

Te referi la potential melifer silvic sau agricol. Pentru ca aceste judete, sunt foarte impadurite si cam o singura specie domina, din cate stiu eu..

mosunick

Thomas, esti o comoara la casa omului!!! Bravo! :thanks:
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone