• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Albine omorate cu spray-ul pentru muste

Creat de adrian_valentinenciu, Februarie 29, 2016, 04:12:53 p.m.

« precedentul - următorul »

adrian_valentinenciu

Buna ziua!
In toamna, prin noiembrie, consatenii nostri au tocat merele si au pregatit boasca pentru tuica. Peste merele tocate au pus zahar si albinele noastre in lipsa culesului au tabarat pe zaharul pus de acestia peste mere. Proprietarii merelor m-au chemat sa ma intrebe cum pot scapa de albine pentru ca le-au dat cu spray de muste si nu s-a intamplat nimic. Am incercat sa le explic ca este pacat sa omoare albinele degeaba si ca atunci cand va incepe boasca sa fermenteze, in cateva zile, nu vor mai veni. Toate bune si frumoase pana pe la jumatatea lui decembrie cand am controlat stupii. Cele mai puternice sase familii erau moarte. Deoarece nu a fost o iarna grea nu m-am dus la ele decat acum o saptamana. Am descoperit alte 16 familii moarte. Asadar 22 de familii de albine omorate cu un singur spray cu eliberare intarziata a otravii. In momentul acesta mai am doar sapte familii dar nici acelea in firea lor. In urma mortii celor 22 de familii mi-au ramas foarte multi faguri cu miere (in general fiecare familie a fost pregatita pentru iernare cu o cantitate de mancare cuprinsa intre 15 si 25 Kg) cu care nu stiu ce sa fac.
Pot sa folosesc mierea ramasa in faguri pentru hrana albinelor care au supravietuit sau facand acest lucru am toate sansele sa omor si restul albinelor? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

oroles

 Nu de la spray au murit albinele. Daca dai o albina cu spray de muste nu mai zboară mult si moare. Inteleg eu efect intarziat, dar nici chiar asa. Sprayurile de muste au neurotoxine. Eu zic ca au murit din alte cauze.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Si eu sunt de parere ca din alte cauze au murit acele albine. Cum or fi dat cu spray, in cazile cu miere?
Mai intai zi-ne cu ce au fost tratate acele familii de albine in ultimii 2 ani si in ce perioade ale anului. In stupi au ramas multe albine moarte sau putine?

adrian_valentinenciu

Au fost tratate cu Varachet Forte vara si Mavrirol peste iarna.
In ceea ce priveste albinele moarte am observant doua cazuri:
1. Din familie pregatita pentru iernare pe 10 rame  plus cat 1/2 miere am mai gasit pe fundul stupului maximum doua cani de albina moarta.
2. Aceeasi situatie de mai sus doar ca toata albina moarta pe fundul stupului.

Cipi


Jimmy2011

Categoric nu de la spray, dar pentru linistea ta,du-te cu probe de albine si faguri cu miere de 10/10cm la analize si vei afla ce s-a intamplat
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

bucovineanu

Daca au fost tratate cu varachet numai in vara probabil varroa e cauza. Familiile unde ai gasit putine albine au murit mai in toamna. Familiile in care ai gasit multe albine in fundul stupilor au murit mai tarziu. Am ghicit?

relutu

Nu,de la spray au murit.Eu am dat special cu spay de muste intr-un an,la un stup si nu s-a intamplat nimic(atentie in stup),deci nu de la spray au murit.

adrian_valentinenciu

Tratamentul cu Varachet a fost facut de trei ori in aprilie, iunie si septembrie. In noiembrie am pus Mavrirol. Nu mai tin minte cat de multe sau de putine erau cele sase familii din decembrie dar acum in februarie erau amestecate.

adrian_valentinenciu

Sa fie din cauza talangilor oilor care anul acesta ne-au inconjurat curtea pe trei laturi?
Oi am avut si anii trecuti dar doar pe o latura a curtii. De doi ani trei din cinci familii de pe randul din apropierea oilor mureau. Am vrut sa desfiintez randul dar acum le-am desfiintat pe toate.
Si totusi in decemrie a fost frumos afara si zburau.

bucovineanu

Daca erau deranjate de zgomote, consumau excesiv, dadeau in diaree sau terminau mierea si mureau de foame.
Anul trecut s-a facut tratament de trei ori cate o singura fumigatie?

adrian_valentinenciu


bucovineanu

Daca e asa nu stiu ce sa zic. Era bine totusi ca cel putin un tratament cu Varachet sa fie aplicat in lipsa totala a puietului. Pentru Mavrirol noiembrie e prea tarziu.

balasbebe

Cei care fac doar un tratament cu AO si ala foarte tarziu cum fac sa poata controla varoza?

adrian_valentinenciu

In noiembrie le dadeam sirop. Erau 20 de grade. Nu am cand sa le prind fara puiet sa le fac tratament. Sunt la 750 m altitudine si primavara cand se desface ghemul au deja  puiet capacit iar toamna le-am pus intotdeauna Mavrirol si nu am avut nicio problema.
O sa sun maine la institut sa vad daca-mi primesc o bucata de figure si o mana de albine pentru analiza.