Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Ieri am facut un tratament prin sondaj, iar concluziile sunt: la stupii tratati in urma cu vreo luna si jumatate si cu mavrirol "home made" varooa a cazut foarte putin.
Prima fotografii este de la stupii tratati doar cu Varachet iar cea de a doua la stupi care pe langa Varachet au avut 2 benzi de mavrik.

stefan1

#271
Citat din: tinumaftei din Noiembrie 12, 2016, 07:16:00 PM
Ieri am facut un tratament prin sondaj, iar concluziile sunt: la stupii tratati in urma cu vreo luna si jumatate si cu mavrirol "home made" varooa a cazut foarte putin.
Prima fotografii este de la stupii tratati doar cu Varachet iar cea de a doua la stupi care pe langa Varachet au avut 2 benzi de mavrik.

  Si cum? Intr-o luna si jumatate nu s-a unformizat infestarea?
  Eu zic ca afirmatia pe care am intalnit-o in unele materiale si pe care a reamintit-o un coleg   ^:)^  , trebuie totusi luata cu unele precautii. Daca ar fi perfect adevarata, cei cu stupi putini aflati langa stupini mari ar putea sa nu mai faca tratament, contand pe faptul ca paduchii din stupii lui se vor transfera in stupii vecinului, dand o medie acceptabila de infestare. Sa zic ca eu am 2 stupi si vecinul are 200. El i-a tratat si nu mai sunt decat sa zic 20 de varroa pe familie. La cele doua familii ale mele sa fie 2000 de paduchi/familie. In total ar fi 8000 de paduchi in cele doua 'stupine'. Daca se uniformizeaza incarcarea cu paraziti, ar fi 40/familie si la mine, care nu i-am tratat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Poate a vrut sa zica "generaliza" in loc de uniformiza. Si apoi, daca varooa intra intr-un stup unde il asteapta aia cu coasa?
Cred ca trebuie sa diversificam tratamentul si mai ales metodele de aplicare. Nu sunt suficiente fumigatiile, cat de multe ar fi ele. Trebuie si tratamente cu un efect mai lung in timp. Si cred ca trebuie o schema de tratament mai din timp dupa ultimul cules la floarea soarelui.

stefan1

  Sunt de aceeasi parere.   :nod:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Au trecut alegerile sii a venit iarna si pe aici desi de vineri am avut cateva zile de primavara. Asa se face ca am reusit sa impachetez si ultimii stupi. Faptul ca au avut puiet semnificativ pana tarziu a facut ca ramele centrale sa fie aproape goale, asa ca la unii au trebuit inversate cateva rame. In special cei care au descendenta Bk au acest obicei cam prost cu chivernisirea resurselor.
Am gasit si un roi plin de diaree. Cauza? Amplasat pe rame ce contineau aproape numai polen.
Varooa inca au mai cazut pe fundul stupului si daca timpul mai permitea o zi faceam si tratamentul de iarna cu VF.
De saptamana viitoare incepem programul de tamplarie. Ne asteapta nucleii si corpurile de Me8..

tinumaftei

A trecut mai bine de o lună de când nu am fost la stupi și nu m-a mai răbdat sufletul sa nu ma duc pe la ei.
Dimineață erau -10 grade afară, -4 grade în pavilionul container. Ochiometric urdinișurile arătau bine, doar la două familii erau mai multe albine. Așa că am ridicat podisoarele și m-am liniștit. Mai este o săptămână de iarnă și apoi trebuie să ne pregătim de stimulare.

corneliuhrom

d l tinu maftei urmaresc cu placere postarile d voastra va doresc in cont succes dar vad ca iarna tot vine din sud si nu prea stim evolutia asa ca turtele trebuie alese cu grija [de fapt stiti mai bine ce e de facut ] postati  ce e mai bine pt  :bzz: :thanks:.

tinumaftei

Anul acesta trecem iarna fără turte, mai ales din cauza că urmează încă 5-6 săptămâni fără zbor de curățire. Din fericire temperaturile vor fi moderate și după viscolul din februarie se va încălzi.
Mulțumesc pentru urări!

dan sebastian

Stimulările vor fi făcute cu turte sau altceva?
Care este părerea dvs. despre folosirea turtelor?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

tinumaftei

Turtele se folosesc atunci cand aproximezi ca albinele nu au hrana sau daca este evident ca este pozitionata gresit.
Anul acesta nu vor primi turte fiindca i-am impachetat foarte tarziu 25nov>12 dec si aveau suficienta miere.
Din momentul in care vor avea primul zbor de curatire (probabil 5-10 februarie) vor primi sirop + stimulente si miere descapacita dupa diafragma.

tinumaftei

Nu știu cine a formulat aceste afirmații dar eu le-aș numi Legea Turmei. Valabilă din antichitate până la sfârșitul istoriei.

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce i se pregăteste spre a trai mai rău este tot pentru binele său
5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare

bismark

    Asa cred si eu ca si in biblie sint cele 10 porunci pe care le luam in deridere si atunci cind sintem manipulati de copii lui Iuda.Copii isi dusmanesc parintii din cauza parerilor diferite iar politicienii nu au decit interese care de multe ori nu sint ale lor ci a celor carora le-am dat tara pe mina.Chiar ieri am avut o cearta cu fiul meu care mi-a zis ce sa fac tata ma da afara patronul daca nu ma duc la miting. Unde o sa ajungem, Doamne fereste.Cu respect  ^:)^ :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

tinumaftei

Azi la stupi.
Dezastru. De când sunt nu am văzut atâta diaree. Am zis astă toamna că stupii sunt buni și nu le mai trebuie Fumidil. Greșit.
Stupi mai mici resimt mai mult această lipsă de zboruri de curățire. Stupii cu cuib mai mare arată foarte bine, am deschis întâmplător unul pe 6-7 rame și avea puiet pe trei rame totalizând 1-1,3 rama Dadant.
Și stupii mici și cei mari par a fi consumat de la începutul lunii decembrie 5-7kg de miere, ceea ce mi se pare peste medie. De aici și diareea! Aici a fost o iarna cu temperaturi mai scăzute decât de obicei, minimă coborând la -20 pentru mai multe nopți la rând.

bucovineanu

Inca odata se vad avantajele familiilor puternice.

tinumaftei

Citat din: bucovineanu din Februarie 05, 2017, 04:44:59 PM
Inca odata se vad avantajele familiilor puternice.
Numai că în accepțiunea multora din "marii" apicultori familie puternica înseamnă 4-5 rame. Sa nu consume mult, să nu plece în pom....