Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

Jimmy2011

Multumesc Tinumaftei pt informatie  %%-  :beer:
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

tinumaftei

Citat din: tinumaftei din Februarie 06, 2016, 09:30:52 PM
Cum folosesc:
2grame clorura de cobalt se amesteca cu 98 grame de apa rezultand 100 ml de solutie.
1ml de solutie se amesteca cu 1 litru de sirop.
Concentratia este de 20mg clorura de cobalt / litru

adresa de contact: utchim_vl@yahoo.com /// 0250/735983 firma este de R. Valcea
Clorura de cobalt are o influenta favorabila asupra dinamicii familiei de albine, nu neaparat in sensul ca matca depune mai multe oua (aceasta pote fi determinata la o ponta marita si prin alte procedee) ci prin faptul ca greutatea larvelor, starea de sanatate a albinelor eclozionate este superioara celor care nu au primit un tratament. De altfel cobaltul este un "precursor" al vitaminei B12. Dintre toate polenurile de primavara doar polenul de salcie are o concentratie multumitoare de cobalt, celelalte polenuri avand un continut nesemnificativ din acest microelement.
In ce priveste Fumidil B, studii clinice au constatat ca in timpul tratamentului suprafata cu puiet se reduce. Prin urmare, desi are un urias potential asupra dinamicii familiei de albine, prin eradicarea nosema, administrarea de primavara trebuie sa tina cont si de aceasta caracteristica.

romikele

Observatiile de mai sus se bazeaza pe observatii sau studii personale, sau extrase din literatura de specialitate?

Eu de obicei ma ghidez dupa observatiile cercetatorilor din laboratoare, institute si stupini specializate.

Parte din aceste observatii pertinente se por regasi si in descrierile produselor celor de la Primavet Sofia, fara a fi simpla reclama comerciala.

http://primavet.com/products_for_bees?language=en

bio

Citat din: tinumaftei din Februarie 06, 2016, 09:30:52 PM
Cum folosesc:
2grame clorura de cobalt se amesteca cu 98 grame de apa rezultand 100 ml de solutie.
1ml de solutie se amesteca cu 1 litru de sirop.
Concentratia este de 20mg clorura de cobalt / litru
..

Sal Tinu,..
... de cit timp, cite sezoane ai folosit cobalt in hrana albinelor. Ai simtit un plus in viata coloniei de albine ?

Eu le-am dat incepind de anul trecut mai mult in turte.... Am mers pe un dozaj de ~ 8 mg pe kg/turta . Nu ma pot pronunta daca daca s-a simtit vreun plus in viata coloniei de albine deoarece nu am avut nimic familii  martor sa pot face ceva diferenta .... dar la cita mincare  bag in albine, puteam sa le pun si pamint galben in turte sau sirop si familia de albine mergea bine.... =)).

Tu ce pare ai vis-a-vis  de folosirea cobaltului ??.. eu nu mi-am putut da seama exact ....




tinumaftei

Am dat prima data prin 2002-2003 cativa ani. Era solutie cumparata de la sarbi, nu stiu ce concentratie. Se vedea diferenta. Nu dau niciodata in turte, numai in sirop si dupa ce incep sa zboare regulat (martie). Dau de doi ani cu concentratia 20mg/litru , 200mlx2 / saptamana. Dau vreo 3 saptamani. In general nu prea dau sirop si nici turte. Maxim 5litrii/an. Pana acum am dat aprox 300gr de miere + 4-500gr apifonda. Mai am pregatit vreo 500gr de apifonda, dupa care voi incepe cu 2-250l sirop.
In anii trecuti am dat Fumidil in doza mica.
Nu am facut experiente cu lot martor ca sa ma pronunt, insa am avut anii trecuti un coleg de traseu si opinia mea a fost ca am avut o dezvoltare mai buna decat la el fiind pe aceleasi amplasamente.
Ca sa ii raspund lui romikele: informatiile mi le iau din studii de specialitate, manuale, s.a.m.d.
Informatia prezentata mai sus cu stagnarea puietului in timpul tratamentului cu Fumidil am luat-o dintr-un studiu recent vazut pe internet (ceva teza de doctorat...)
Niciodata nu ma bazez pe informatiile din prospecte comerciale sau reclame comerciale si detest produsele despre al carui continut nu stii mare lucru: proportii, excipienti.
In ce ma priveste am avut si profesori foarte buni dar am fost si insotit la inceput de practicieni valorosi. Am caiete intregi cu notite.
Zilele acestea caut niste insemnari cu folosirea albuminei in sirop. Vine sezonul si nu mai gasesc dozajul de administrare.

romikele

Notitele sunt bune, desi profesori vechi nu dispuneau de informatiile de azi.
Studiile insa trebuie tratate cu circumspectie, unele sunt denaturate intentionat si trebuiesc testate rezultatele in practica.
Problema celor ce vor sa aplice astfel de informatii este ca ei nu le regasesc in propriile notite, ci in mesaje de pe forum, cel mai putin credibile.

N-ai vrea sa pui intr-o carte toata experienta acumulata in timp?  :wink2:

tinumaftei

E un proiect mai indepartat!
Inca bajbai spre un model de tehnica industriala adaptabila la specificul RO. Asta pentru rentabilizarea productiei de miere / material biologic. Zona apiculturii profesioniste (destul de pretentios spus) nu are nici un fel de indrumar, iar trecerea peste 80-100 de stupi  se face cu randament destul de mic. Am vazut pe aici stupine mari (500-800 familii) insa exploatate ca la 100 de stupi cu personal supranumeric!! iar rezultatul ca medie sub stupina de 100 de colonii.
Cam asta este orizontul observatiilor mele..

romikele

Asta era si ideea, nu gasim un astfel de indrumar... dar nu ne impiedica nimeni sa-l facem.
Din pacate nea` Gica Romanescu, cu care stabilisem inceputurile unui astfel de proiect, ne-a parasit cu putin inainte de a asterne primele pagini.
Si acum regret ca nu l-am batut la cap mai insistent si mai din timp, cand nici nu voia sa auda de asa ceva... iar cand l-am convins, a fost prea tarziu.
N-as vrea sa se mai piarda astfel de oportunitati, asa ca puneti-va pe asternut ideile/observatiile pe aici... voi incerca sa fac ordine prin ele si sa le dau "culoare"...

MARIUS_bc

Va multumesc mult pentru "notitele "dumneavoastra.Sunt de mare ajutor pentru cei ca mine aflati la inceput de drum.
Multa sanatate si putere de munca!

tinumaftei

Astazi 9 februarie. In mod obisnuit la aceasta data era penultimul viscol. Azi la stupi 15 grade, vant ioc. Timid apar azi primele grauncioare cu polen. Portocaliu? In padure a inflorit ghiocelul, sa fi inflorit si brandusele. Cornul desi a spart inca nu este inflorit.
Am inceput sa verific sumar stupii de pe container/pavilion.
O prima observatie: nu exista termen de comparatie fata de stupii iernati afara. Containerul desi nefinalizat are pereti din panel, totul este uscat in interior, nici urma de mucegai. Parca prea uscat.
Din cate am vazut (control sumar) cei mai multi stupi au inca miere din belsug, desi eu ma vaitam la sfarsitul lui noiembrie. Cei mai multi au si puiet (80% capacit), intre 3-6 dmp, in unele cazuri intins pe 2 rame. Asta inseamna ca dupa pauza de la sfarsitul lui noiembrie, au avut incontinuu puiet, sa zicem tip serie: ouat masiv, apoi larve/ capacit si de la capat. Pare mai eficient decat sa vezi puiet in toate stadiile ca in alti ani.
Cantitatea de pastura din stup destul de mare, dar, in lipsa polenului proaspat (abia azi l-am vazut) pastura este luata in consum.
Fiindca am ratat o perioada din iarna fara puiet, tratamentul cu varachet nu mai poate fi facut cu eficienta spre 100%, asa ca am dat o banda de mavrirol. Sper sa imi tina pana la salcam. Pe foaia de control nu am vazut decat un varooa.
A fost ziua de azi.. Daca va fi timpul bun terminam treaba maine.

Closcutz


ionel07196555

Citat din: tinumaftei din Februarie 07, 2016, 09:32:27 PM
.
Zilele acestea caut niste insemnari cu folosirea albuminei in sirop. Vine sezonul si nu mai gasesc dozajul de administrare.
Despre cazeina in hrana proteica ce stiti ?

tinumaftei

Citat din: ionel07196555 din Februarie 10, 2016, 08:36:22 PM
Citat din: tinumaftei din Februarie 07, 2016, 09:32:27 PM
.
Zilele acestea caut niste insemnari cu folosirea albuminei in sirop. Vine sezonul si nu mai gasesc dozajul de administrare.
Despre cazeina in hrana proteica ce stiti ?
Nu am informatii despre cazeina. Stiu doar ca unii apicultori pun zer in sirop cu ceva rezultate.

tinumaftei

14 februarie.. zi de primavara 21 grade.
Albinele sunt foarte active. noaptea precedenta au fost 11 grade.
In natura foarte putin polen.

tinumaftei