mega famili

Creat de LAZAR VASILE-CORNEL, Ianuarie 08, 2016, 06:23:31 PM

« precedentul - următorul »

LAZAR VASILE-CORNEL

Buna ziua si LA MULTI ANI celor ce sau srbatorit ziua de nume .Asi avea o intrebare se poate face o familie de albine in stupi multi etajati pe 10 rame jos si 10 sus de 1/1 PE TOATA PERIOADA ANULUI SI PE TIMPUL IERNI.MULTUMESC
SANATATE SI MULT NOROC.

Closcutz

Se poate, dar nu e simplu si s-ar putea sa nu fie chiar rentabil. Este nevoie de cel putin 3 caturi 1/1, 2 gratii haneman. Se aseaza peste o familie cu cat 1/1 gratie  haneman, apoi 1 cat cu rame, peste gratie haneman, apoi familia nr 2. In mod normal ar trebui sa mai fie cel putin inca un cat intre cele 2 gratii haneman atunci cand culesul este puternic. Cine se lupta cu asemenea turnuri? Cine?

bio

Cornel, vara nu ar fi o problema sa ai familia pe 2 corpuri de dadant ...si daca nu ai timp sau chef  de extractie poti adauga corpuri fara numar si extragi odata si bine la sfirsitul sezonului .

.....dar iarna si un singur corp este de multe ori dublul fata de ce intilnim noi in teren .

Mai sunt virfurile , exceptiile, care acopera sa spunem 10 rame dadant dar poate fi ceva interpretabil. Fiecare stringe familiile in felul lui si de acolo pot aparea diferente la numarul de rame introduse la iernat.

La specificul zonei noastre o familie iernata pe 5 rame.... cu atentie din partea stuparului .... si plimbata la 2-3 culesuri de salcim i-ti face treaba buna. Trebuie numai ca familiei sa ii asiguram spatiul de depozitare si vinturare a nectarului .

LAZAR VASILE-CORNEL

EU MA REFEREAM la o singura familie si o singura regina in primu cat 10 rame cu puiet si sus sa depoziteze miere pe 10 rame 1/1.
SANATATE SI MULT NOROC.

gore

Din primavara incepand poti forma o astfel de familie, se mentine pe toata perioada verii cu adaugare de caturi, jos familia de baza, corpul 2 plin cu puiet in toate stadiile, apopi gratie haneman si peste corpul 3,4, cu rame miere. Dar ce te faci iarna cans trebuie restransa familia. Poti restrange pe doua corpuri, dar ghemul se va forma intre acestea, si sus si jos, trebuie albina multa (3-4 kg) ca sa ai un astfel de stup si hrana pe toate ramele. Eu zic ca nu e imposibil, dar dificil.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

LAZAR VASILE-CORNEL

nu stiu ce sa spun o sa incerc in primavara pentru ca nu am multe famili si le tin doar stationar acasa locatia este buna chiar la marginea satului prima sola de rapita e la circa 6-700 de metri de casa anu trecut o fost floareasoarelui multumesc de sfat.
SANATATE SI MULT NOROC.

popamarian_65

eu te sfatuiesc sa nu mai incerci. Au incercat altii si nu a mers  Poate Dan Margarit

DaniRadu

Pe timpul verii am folosit si a fost ok dar iarna s-a fomat cuibul jos si nu au urcat in corpul 2, iar cind a dat gerul au murit de foame chiar daca sus erau 20 kg de miere. De atunci nu mai iernez 2x corp 1/1, ci doar 1 corp si fund plin sau corp 1/1, magazie1/2 sus sau jos si FAV.
Probabil se poate si cu 2 corpuri iarna dar trebuie mai multa atentie la aranjarea cuibului pentru iarna, sa fie rame inchise la culoare in corpul de sus pe mijloc si pline doar pe jumatate si mai deschise jos.

thomas

#8
Nu se poate face asa ceva, mai ales in romania si mai ales de catre incepatori. O matca nu poate oua atat de mult nici macar in timpul verii, ca sa sustina 2 corpuri de 1/1 cu puiet, cu atat mai imposibil pentru iarna.
Daca vedeti asa ceva pe net, sa stiti ca sun basme de adormit copii. Ce vedeti prin canada, e alta treaba, alta rasa de albina, alta baza melifera+furajare la greu. Dar nici acolo nu ierneaza cu 2 corpuri de albina full, mai ales 1/1.
Ca experiment se poate, daca aveti rasa buna sau 2 matci. Dar necesita mult timp si multa logistica. Nu e economic si profitabilitatea tinde la minus infinit.
E de dorit sa aveti familii puternice, dar nici ca.n basme!
Daca totusi doriti stup cu 10 rame normale jos unde regina sa oua, iar catul sa fie tot de 1/1, asta e ceva mai normal si uman. Asta e posibil, dar mierea va fi putin amestecata, daca culesul nu e intens.
Oricum, chiar daca au populatie sa umple 2 astfel de corpuri, iarna tot pe 5-7 rame maxim ierneaza.
Eu am 3 astfel de stupi, alt prieten are 40. Ambii ii avem full vara, dar iarna ii iernam pe 5-6rame. Din aprilie se dezvolta si prin iulie trebuie divizati, sau adaugat un alt cat. Eu am mers anul trecut cu 2 corpuri 1/1+cat 3/4. Matca oua doar intr-un singur corp 1/1, iar in catul de 3/4 se afla surplusul de albina. N-au dat in roire, dar mi.era teama. E greu de lucru cu ei, catul 3/4 e prea sus, ira cel de 1/1 e prea greu.

petru.atudorei

cu o singura matca e imposbil.. nu exista culesuri continue pe tot parcursul verii..
daca ar fi din mai pana in august cules continuu  atunci si cu o matca ai ajunge la stupi record.. dar altfel nu.

nici cu 2 matci sa nu crezi ca faci cine stie ce... tendinta albinelor e sa migreze catre matca cea mai puternica..

intr-un stup cu 2 matci una din matci nu va avea niciodata mai mult de 6 7 rame de puiet.. si asta in cazurile in care exista cules o perioada mai lunga de timp.

Eugen B

Daca nu bagi si stimulare, 1 matca sa aiba 6 rame si cealalta 9 ar fi bine, 15 rame in total ai face treaba buna, cand nu e cules trebe sa dai sirop serios.
Macar de ar fi sigur ceva cules, dar nu mai exista cules sigur la noi in tara

stefan1

Citat din: petru.atudorei din Ianuarie 14, 2016, 07:29:20 AM
cu o singura matca e imposbil.. nu exista culesuri continue pe tot parcursul verii..
daca ar fi din mai pana in august cules continuu  atunci si cu o matca ai ajunge la stupi record.. dar altfel nu.
....

  Nu stiu de ce nu luati in calcul durata de viata a albinelor. Cu aceeasi ponta, daca durata medie a albinelor la o familie este 25 de zile iar la alta 50, a doua familie va avea o populatie dubla fata de prima si va aduna cel putin de 3-4 ori mai multa miere decat prima. Reiau pledoaria pentru stupii lui D. Margarit: lipsa deplasarilor, a tratamentelor agricole agresive si mai cu seama culesul de la rapita, cu un polen foarte valoros, face ca viata albinelor sa fie mai lunga si, alaturi de rasa, sa explice si acele familii uriase si acele productii f mari. Se stie ca albina de viata lunga se poate obtine si vara, este albina din roii naturali, albina care 'leneveste' cateva zile inainte de roire, mancand polen si marindu-si corpul gras. Ori in cazul culesului la rapita, polenul este abundent inclusiv in nectarul adus si hrana este de calitate foarte buna.
  Si reducerea productiilor din ultimii ani eu o explic prin acelasi mecanism: neonicotinoidele nu e obligatoriu sa omoare albinele, dar sigur le reduce durata vietii. O scurtare a vietii duce la populatii mai mici si mai cu seama la un numar de culegatoare mult mai mic (caci ultima parte a vietii albinele sunt culegatoare). Asta face ca in lipsa culesurilor mari albinele sa nu-si mai poata acoperi nici macar consumul familiei si sa trebuiasca a fi hranite, ceea ce cu ani in urma nu se intampla.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

teoalbina

Omul cat traieste invata. In ceea ce ma priveste, eu am invatat apicultura autodidact, tatal meu avand stupi si la un moment dat a ramas orb iar eu am fost pus in situatia sa ingrijesc 12 familii de albine fara sa am habar mai de nimic. Lituratura apicola recomanda tot felul de variante de intretinere a albinelor si din acest motiv, dupa ceva ani de practica apicola, am facut si eu cateva experimente ca sa ma edific. Unul din acestea a fost urmatorul: In toamna am unificat mai multe familii, albina rezultata am iernat-o pe 10 rame, toate pline cu miere, pastrand o singura matca a carei varsta era din acel an. Acel stup era cel mai populat din stupina si ma asteptam sa am rezultate de la el pe masura... Am plecat in pastoral si la sfarsit de an am facut bilantul. Rezultatul a fost surprinzator: acea familie s-a numarat printre codase, iar alte familii tot cu regine tinere, care au fost iernate pe 2-3 intervale si mi-au dat ceva emotii ca nu vor trece iarna, au ajuns sa se numere printre recordistele stupinei. De atunci merg dupa zicala: "ce e mult strica si ce-i putin n-ajunge". Daca vreti neaparat sa lucrati cu superfamilii aveti aici un link: http://teoalbina.bluepink.ro/Tehno.htm#_Tehnici_de_sporire  care s-ar putea sa va fie de folos. Sa auzim de bine!

Vitalie

În Ucraina a fost un apicultor Țebro. Acesta propune ca metodă de lucru formarea unei familii  pe 2 niveluri a cîte 12 rame din mai multe familii toamna, hranindule cu sirop. Primavara avind o familie foarte puternicā o desfäcea în 3 roiuri. Ţebro calcula mierea obţinutä de la cele 3 roiuri ca fiind obţinutä de la o singură familie cea din primăvară. Astfel obţinea 170 kg de miere. Toamna unifica din nou roiurile. Propunea metoda ca fiind foarte bună pentru iernare, lipsa sindromului de roire, cheltuieli mai mici la construcția stupilor.

stefan1

  Interesanta ideea! Dar cu ce regine facea primavara cele inca doua familii? Cum procedeaza toamna cu reginele ramase dupa unire?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)