Apis Ines

Creat de ionelnistor, Iunie 08, 2015, 12:15:17 PM

« precedentul - următorul »

ionelnistor

Buna ziua dragi colegi,
am primit cele doua foto, va rog frumos analizeazatile si daca puteti sa-mi spuneti si mie despre ce este vorba!
Va multumes frumos!

bmdna

As putea emite o opinie, desi o spun de la inceput, nu sint foarte experimentat.

Puietul descoperit poate avea mai multe cauze. Una ar fi comportamentul igienic prin care albinele descopera celulele infectate cu varroa, descapacesc si elimina larva infestata. Dar nu este cazul ce se vede in poze

Opinia mea este ca in poze se prezinta o colonie slaba care prezinta simptomele infestatiei cu gaselnita. Cel mai probabil sint larve de Galeria mellonela. Daca ne uitam cu atente se si vad traseele urmate de larva. Tratament care sa omoare aceste larve nu exista dar stuparul poate ajuta prin descoperirea larvelor si eliminarea lor (daca sint putine). Mai bune sint masurile preventive: Nu se tin familii slabe, familiile puternice putandu-se proteja singure de atacul gaselnitei.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

RazvanTi

unde vezi tu trasee de gaselnita prietene?!?!?!?  :uimit:
eu si dupa ce ai zis tu si tot nu vad acele trasee...
ce vad eu este puiet racit. probabil un roi facut inainte de ploile astea cu prea putina albina acoperitoare...
acu saracele rod capacelele sa dea larvele moarte afara...
cam asta vad eu...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

bmdna

Poate ca intr-o zi o sa fim si prieteni. Pana una alta eu mi-am exprimat parerea. Am avut si eu o familie cu astfel de simptome si chiar am gasit larve de gaselnita. Larva de gaselnita isi sapa tunelul chiar pe deasupra puietului, pe sub capacele. Daca privim cu atentie pozele colegului, o sa vedem ca se vad niste capacele usor inaltate si mai inchise la culoare. In plus acele capacele usor inaltate daca le unim imaginar, fac niste linii. Acum colegul daca se duce la stupul respectiv de unde a primit pozele si desface capacele de care vorbesc eu s-ar putea sa dea peste larva de gaselnita.

Si acum un pic de teorie. Englezii numesc acest fenomen "bald brood" si asa cum spuneam poate avea mai multe cause dar cea mai frecventa este gaselnita. In momentul asta nu am un material mai bun decat situl asta: http://cookevillebeekeepers.com/09/bald-brood-and-wax-moths Nui asa ca sint asemanari cu poza colegului? Ar fi fost mai bine daca poza era facuta cam ca cea de pe acest sit, cu o perspectiva mai mare.

Eu am zis, mi-am exprimat o opinie, nu am emis o certitudine.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

 Exact la aceleasi lucruri m-am gandit si eu ca bmdna cand am vazut poza. Cu o mentiune: canalele de gaselnita se fac in fundatia fagurilor (batrani) iar larvele deranjate la fund incearca sa urce si bombeaza putin capacele, care devin si mai intens colorate.Se pot vedea traseele galeriilor prin capacelele umflate. Daca se scot din celulele de pe traseu pupele, se vad in fund galeriile si uneori surprinzi si lava de molie.
Ionel cred ca s-a alarmat de acele celule in care capacele sunt desfacute si se vad inauntru pupele. Unii zic ca albinele (in anumite cazuri) sunt capabile sa sesizeze prezenta paduchilor sub capacele puietului si prin acea descapacire reusesc sa elimine varroa. Fenomenul asta este frecvent la speciile Apis ceranea, care a trait de sute de ani cu acest parazit (dar la ei cresc doar pe puietul de trantori), iar gaurile practicate in capace sunt mici, nu ca in cazul situatiei prezentate (si des intalnite la noi). Nu sunt sigur de aceasta explicatie. Eu parca imi amintesc ca si in copilarie, cand nu exista la noi varroa, am vazut la stupi asemenea celule. Si eu am in unii stupi asemenea celule cu capacelele incomplete. Din ele iese puiet la fel ca si din celelalte, eu nu vad un motiv de ingrijorare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

RazvanTi

intai sa ne lamurim: "prietene" este, din partea mea, un apelativ nerautacios. cu prima ocazie chiar putem discuta una alta la o cafea sau bere sau pahar de vin sau chiar aqua chiara. :hi:
acum sa revenim:
gaselnita umbla prin "foita" fagurelui nu pe sub capaceala. oul e depus de fluture pe buza celulei dupa care larva dupa eclozare coboara pe peretele celulei pana la fundatie unde si ramane.
deci teoria gaselnitei cam pica...
in plus de asta uitati-va mai atenti ca multe din capacele sunt concave "supte" catre interior in loc sa fie usor bombate.
asta denota faptul ca larva e cu probleme.
eu raman la teoria puietului racit... sunt patit si stiu ce zic...
sa auzim si alte "guri rele"  :razz:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

bmdna

OK, este in regula, eu beau de toate, deci va fi o placere sa ne intalnim si sa discutam, sint convins ca vom gasi multe teme de interes. Imi pare rau ca am considerat apelativul "prietene" rautacios. Asa e la inceput.

Eu ce spun am vazut cu ochii mei. Am avut o familie slaba intr-un an care a iernat impreuna cu una puternica in acelasi stup. In primavara am mutat-o pe cea slaba in alt stup si dupa un timp am observant cam ce era in pozele puse de colegul nostru. Am vazut pe o rama ouata si capacita frumos mai multe capace mai inchise la culoare si usor bombate, care formau niste trasee. O parte din capacele de pe aceste trasee erau indepartate si se vedea larva de albina inauntru. larva de albina era de un alb sanatos, se vedea ca era vie. Era prima data cand vedeam asa ceva si am fost curios sa vad ce este. Am decopertat niste capace din alea si am zarit o larva mare de molie. Am zarit doar un capat si pot sa spun ca se misca incredibil de repede. Precizez ca larva se misca pe sub capace, pe deasupra puietului si chiar am reusit sa o dezvelesc destul de greu, pentru ca se deplaseaza foarte repede. Nici nu am apucat sa o vad bine ca au si sarit niste albine pe ea. Chiar asa s-a intamplat. Ulterior, pentru ca ma intereseaza astfel de aspecte, am studiat si am gasit pe net referinte la asa numitul "puiet chel". Pot sa mai aduc in sprijinul afirmatiilor mele si ce scrie pe pagina lui David Cushman care a fost un mare apicultor si care are unul dintre cele mai cuprinzatoare pagini de apicultura si nu numai. Iata ce scrie acolo:

Bald Brood is the name given to a condition of brood where there is a straight line or small patch of developing brood that has no cappings. It is caused by greater wax moth larvae tunnelling under the sealed cappings of worker brood. I say worker, because I have never seen it in drone brood. I have seen reference to lesser wax moth being a cause, but I have only seen greater wax moth tunnelling.

I assume what happens is the bees remove the silky tunnels, leaving the worker pupae exposed. They are always a few days away from emerging, often at the pink eye stage. To the best of my knowledge the bees emerge. I assume the bees don't reseal the cells because there is no pheromone prompt to do so. The lips of the cells are often slightly raised.

Bald brood is not serious, although it is probably more common in weak colonies. There is no treatment, but keeping colonies strong is always advisable.

Imi permit sa fac o traducere pentru cei care nu inteleg limba engleza (Textul ii apartine lui Roger Patterson, un apicultor care preda si cursuri si care a preluat pagina lui Dave dupa ce acesta a murit)

"Puietul chel este un nume dat unei situatii in care se gaseste puietul in care se observa o linie dreapta sau un petec de puiet care nu are capac. Aceasta conditie este cauzata de larvele moliei mari ale cerii c are fac tuneluri pe sub capacele puietului de lucratoare. Spun puiet de lucratoare pentru ca nu am vazut niciodata o astfel de situatie in puietul de trantor. Am vazut referinte care spuneau ca molia mica este cauza dar eu am vazut doar larve de molie mare facand tuneluri.

Presupun ca ceea ce se intampla este este ca albinele indeparteaza tunelurile de panza lasand pupele dezgolite. Acest lucru se intampla mereu cu cateva zile inainte de eclozionare, de multe ori la faza de ochi roz. Din cate stiu, albinele afectate eclozioneaza. Presupun ca albinele nu resigileaza celulele pentru ca nu ma exista feromon care sa le determine sa faca asta. Buzele celulelor sint de multe ori usor ridicate.

Puietul chel nu este o situatie serioasa desi este mai comuna la familiile slabe. Nu exista tratament dar mentinerea coloniilor puternice este mereu recomandata."

Am incheiat citatul. Am putea fi 100% siguri daca se verifica pe teren. Este posibil sa fie gaselnita, este foarte posibil sa fie si ce spui tu. Eu am adus vorba de gaselnita pentru ca am recunoscut o situatie pe care am intalnit-o. Puiet racit nu am vazut niciodata pe viu la mine in stupi, deci nu stiu ce sa spun.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Eu cred ca nu m-am inselat in ce am spus. Am citit si eu acum ceva materiale dar eu cu engleza suntem doua linii paralele. Totusi eu asa am priceput ca scrie in articol:
"Bald brood is caused by the wax moth tunneling below the sealed brood. Bees can detect something is wrong when the wax moth is tunneling below and start to uncap cells."
Adica "..pe sub puietul capacit."
Uite aici articolul:   
  http://beeinformed.org/2013/04/bald-brood/
Scris de Rob Snyder, cu o gramada de titluri si de functii, printre care si "apiary inspector for 2 years at the Department of Agriculture in Pennsylvania". (La ei exista si asa ceva!)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Domnule Stefan, eu ma am destul de bine cu engleza si in citatul dvs. aveti dreptate, zice ca pe sub puietul capacit. Dar eu cred ca este doar o exprimare nefericita.  El vroia sa spuna ca pe sub stratul de capaceala. In citatul dat de mine scrie ca pe sub capacele cu care este capacit puietul. Eu asa cum am mai spus am descoperit acest comportament al larvelor de molie chiar la un stup de-al meu. Nu e ceva cu ce sa ma laud. Si credeti-ma ca am prins larva. Acum se poate sa fi fost intamplator acolo, nu stiu. O sa mai caut si alte surse pentru ca imi aduc aminte ca am citit in mai multe locuri treaba asta si o sa revin.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Pana una alta, am gasit acest film facut de acelasi Rob Snyder. Eu zic ca atat larva mai mare cat si cea mica de la finalul filmului erau deasupra... . Ce parere aveti? Acum eu sint mai convins ca exprimarea below the capped brood a fost nefericita. Cred ca el cand a zis sub puietul capacit s=a referit strict la stratul de capaceala. Zic si eu...

https://youtu.be/5ALPbxLnpJI
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Ne uitam la acelasi film si vedem fiecare intr-un fel. Mie imi pare ca larvele de molii vin dispre fundul celulei in ambele cazuri si nici nu ar avea loc pe deasupra capetelor pupelor de albine.
  Trebuie sa mai cautam si alte materiale.
  Eu mai dau unul de la francezi:
"On considère généralement que le couvain chauve est lié à l'impossibilité par la larve de tisser le  "couvercle" de son cocon, par manque de profondeur dans sa "cellule berceau". Cela signe le passage de la teigne au niveau de la cloison médiane du cadre."
Adica:" Se considera in general ca puietul chel este legat de imposibilitatea larvei de a tese capacul coconului din lipsa de profunzime a "celulei leagan" (adica celula e prea scurta). Aceasta semnaleaza sau desemneaza trecerea larvei de molie prin peretele median (fundatia) fagurelui."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Da, de acord, pentru a-si tese coconul nu este loc destul deasupra puietului si pentru asta larva ar trebui sa coboare in peretele median. Dar cat se hraneste, cat este in crestere, ea poate sa faca tunelul pe deasupra puietului. Ar fi interesant de citit tot articolul din care ati citat. Iata inca o referinta de pe o alta pagina:

http://www.nationalbeeunit.com/index.cfm?sectionid=69

Baldbrood Cause
The most usual cause of bald brood is wax moth larvae (both the lesser (Achroia grisella) and greater(Galleria mellonella)) tunnelling below the surface of the comb. The moth larvae tunnel under the brood cappings. The bees will tear down the cell cappings to clean out the cells leaving perforated and exposed cells with brood in and sometimes these partial cappings have a raised lip protruding from the comb surface. The condition also occurs over multiple cells in a linear pattern.

Cea mai comuna cauza pentru puietul chel este molia cerii (ambele, cea mica si cea mare) care fac tuneluri sub suprafata fagurelui. Larva de molie face tuneluri pe sub capacele puietului. Albinele vor roade capacele pentru a curata celulele, lasand celule perforate si deschise, cu puiet inauntru, iar uneori aceste capaciri partiale au o buza ridicata care se ridica desupra suprafetei fagurelui. Situatia se intampla asupra a mai multor celule, pe un profil linear.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

RazvanTi

eu ma uitasem dupa rosatura specifica gaselnitei si de-aia am sustinut ce am sustinut.
dupa o privire mai atenta iti dau dreptate.
in poza 2 traseul gaselnitei este cel incercuit de mine cu rosu.
la naiba! eu is rau de oki si de asemenea una e sa vezi o rama in fata ta si alta e in poza...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

bmdna

Domnilor,

Dupa ce am studiat mai multe surse pe net vreau sa va spun ca sint cu totul confuz pe acest subiect. In spatiul de limba rusa lucrurile sint diferite.

Iata ce se spune aici:

http://expertanimals.com/bolezni-pcel/malaya-voskovaya-mol-achiroea-grisella.html

Личинки малой восковой моли делают ходы не по средостению, как большая восковая моль, а с одной стороны сота, чаще повреждая пчелиных куколок. Они поднимаются кверху, поврежденный расплод пчелы недозапечатывают, так называемый трубчатый расплод. Такой расплод погибает

Личинки моли не только уничтожают соты, но и являются причиной гибели расплода. Проделывая ходы под крышечками ячеек с запечатанным расплодом, моль вредит личинкам и куколкам пчел, и в таких ячейках расплод погибает. Иногда личинки моли делают ходы по поверхности сотов, поедая крышечки запечатанного расплода. В таких случаях на рамках можно наблюдать ряды незапечатанных ячеек, из которых торчат синеватые головки куколок.

Pentru cine nu intelege, acolo se spune: Larvele moliei mici ale cerii isi fac trasee nu prin peretele median, cum face molia mare, ci pe una dintre partile ramei, deseori ranind pupele albinelor. Acestea se deplaseaza in sus, puietul afectat ramane incomplet capacit, rezultand asa numitul puiet tubular. Un astfel de puiet moare.

Larvele moliei nu numai ca distrug ramele dar sint si o cauza pentru moartea puietului. Croindu-si trasee pe sub capacelele celulelor cu puiet capacit, molia dauneaza larvelor si pupelor albinelor si in astfel de celule puietul moare. Uneori larvele moliei fac trasee pe suprafata fagurelui, mancand capacelele puietului capacit. In astfel de cazuri, pe rame se pot observa randuri de celule necapacite, de unde se itesc capetele albastrui ale pupelor albinelor. Am incheiat traducerea.

De aici eu trag concluzia ca atat versiunea dumneavoastra domnule Stefan, cat si versiunea pe care am adoptat-o eu sint adevarate si se pot intalni in viata reala.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Citat din: RazvanTi din Iunie 10, 2015, 09:21:57 AM
eu ma uitasem dupa rosatura specifica gaselnitei si de-aia am sustinut ce am sustinut.
dupa o privire mai atenta iti dau dreptate.
in poza 2 traseul gaselnitei este cel incercuit de mine cu rosu.
la naiba! eu is rau de oki si de asemenea una e sa vezi o rama in fata ta si alta e in poza...

Asa este! Chestia e ca rosaturile moliei in faguri care se afla in stup, arata diferit de rosaturile din fagurii goi, de la depozit.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!