Nucleu bezmeticit

Creat de Nemo, Mai 29, 2015, 12:35:06 AM

« precedentul - următorul »

Nemo

Buna ziua,
Am un nucleu pe 2 rame ,una pe care erau 2botci de schm lin si puiet si cealalta cu miere, ambele cu albina acoperitoare. Dupa vreo 5 zile ma trezesc cu o matca si o botca intacta. Dupa alte 4 zile...mai toate ploioase si racoroase vad ca botca e in continuare acolo intacta , oua in celule iar in partea de jos gramada de oua in celule si faguri suplimentari pentru gramezile de oua.Nu am vazut matca la prima vedere, era frig si nu am vrut sa stau prea mult cu rama afara.
De ce s-a bezmeticit? De ce 3sferturi de rama au cate un singur ou in celula si partea de jos mai multe?
De ce in prezenta botcii care e si incalzita de albina?
Cum pot recupera albina avand in vedere ca stau prost la capitolul rame cu puiet si musca si bine la botci si matci?

oroles

Si regina poate oua mai multe oua intr-o celula. Verifica bine daca ai matca.

Botca daca e lovita de stupar la manevrarea ramelor nu mai iese nimic din ea si nici alta nu isi mai fac pentru ca nu mai au de unde. Te sfatuiesc sa scuturi la vreo 200 de m de locul stupului tot nucleul. Pe vechiul loc pui la loc nucleul si dai o matca imperecheata sau neimperecheata. Apoi faci o cruce mare. Eu am reusit asa si acum e un stup bunisor.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Nemo

Uitasem sa mentionez ca oul care e singur in celula nu e centrat, e pus lipit de perete.

RazvanTi

baga-i o botca.
matca va iesi, se va imperechea si va oua in parlel cu "bezmeticele" care pana la urma vor muri
albinele vor sti ele ce oua sa pastreze si ce nu :wink2:
spor!!!
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

Nemo

Pai, nu pricep, ii pu  botca sau matca cand ea tocmai ce a avut acum 4zile matca si botca are deja una care pare in viata la felul in care e incalzita?

Nemo

Astazi am gasit si botca roasa si matca lipsa. Dupa ce am vazut notitele mi-am dat seama ca matca lor am dat-o altui stup. Botca probabil nu era valabila si asa se explica rezultatul. Am luat albina si am mers la vreo 500 m de stup si am scuturat. Albina nu se dadea plecata...zbura si se aseza pe pamant...toatA. La stup nici o activitate. Spre seara am gasit un ghem mare de albine in iarba si nu am putut sa le las. Am bagat albina intr-o cutis si cutia in beci. Problema e ca in beci sunt intre 12-14 grade, nu cred ca de ajuns ca sa intre in hibernare.
Ce ma sfatuiti sa fac in continuare, nu as vrea sa renunt asa usor la 2 rame cu albina mai ales ca am botci si matci si nu am unde sa le duc?

bucovineanu

Poti incerca sa-i dai o botca sau chiar regina, daca acestea din urma iti prisosesc, dar sansele de acceptare sunt mici. Oricum va fi o lectie despre salvarea unui nucleu bezmetic. Pe forum s-a discutat mult despre bezmeticire, dar trebuie cauta.

PricopArthur

Citat din: Nemo din Mai 29, 2015, 11:58:41 PM
Astazi am gasit si botca roasa si matca lipsa. Dupa ce am vazut notitele mi-am dat seama ca matca lor am dat-o altui stup. Botca probabil nu era valabila si asa se explica rezultatul. Am luat albina si am mers la vreo 500 m de stup si am scuturat. Albina nu se dadea plecata...zbura si se aseza pe pamant...toatA. La stup nici o activitate. Spre seara am gasit un ghem mare de albine in iarba si nu am putut sa le las. Am bagat albina intr-o cutis si cutia in beci. Problema e ca in beci sunt intre 12-14 grade, nu cred ca de ajuns ca sa intre in hibernare.
Ce ma sfatuiti sa fac in continuare, nu as vrea sa renunt asa usor la 2 rame cu albina mai ales ca am botci si matci si nu am unde sa le duc?
Sub un hranitor cu sirop pui o botca, si numai atat in stup. Albinele ouatoare nu vor avea unde sa isi desfasoare ponta. Sub hranitor vor incepe sa isi cladeasca fagure. Dupa ce se fecundeaza matca si incepe sa oua, ii poti adauga faguri.
Miere multă şi inimă curată!

Nemo

Va multumesc pentru raspunsuri! Am pus albinele in cutie cu o matca neimperecheata si 3 cadre de rame. Acum astept.