inmultire stupi

Creat de bogdanel0887, Mai 25, 2015, 06:40:16 PM

« precedentul - următorul »

bogdanel0887

Va salut,

Am 2 stupi pe 10 rame cu caturi de 1/1 (care spre bucuria mea pt prima data sunt pline cu miere ) Peste 4-5 zile vreau sa o extrag, iar dupa vrea sa mai fac cel putin un roi, dar problema este ca nu am nici o botca. Stiu ca pot muta 2-3 rame din cei doi stupi, dupa care isi trag singure botci de salvare dar din cate am citit acestea nu prea sunt indicate. Daca nu am alta solutie o aplic pe asta.
As putea sa ii divizez dubland numarul dar tot de botci de salvare as avea  parte.
Vreo idee ceva? (precizez ca sunt anul 2 intr-ale apiculturii)

Salutari

vioso

Daca nu vrei cu botci de salvare atunci fa-ti rost de matci ori botci.

bmdna

Ar mai fi o varianta sa lasi unul din stupi sa intre in frigurile roitului si faci rost de matci de roire. Se spune ca matcile de roire sint cele mai prolifice si atunci cand ai doi stupi chiar merita sa incerci varianta asta. La anul, dupa ce te mai pregatesti, le schimbi cu unele cumparate sau facute de tine. Important e sa nu faci matci de roire din matci de roire pentru ca se accentueaza predispozitia la roire. A fost o vreme cand am avut si eu doua familii. Am vorbit cu cineva de matci imperecheate si trebuia sa-l sun pe 16 mai. Nu am mai apucat, una din familii a intrat in friguri si am folosit matcile alea.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Eu nu stiu de ce fuge lumea de botcile de salvare. Ruttner spune clar ca o matca din botca de salvare poate fi la fel de buna ca o regina din SL sau roire, cu conditia sa fie trasa din larve de o zi.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apivasmob

Citat din: oroles din Mai 25, 2015, 11:27:28 PM
Eu nu stiu de ce fuge lumea de botcile de salvare. Ruttner spune clar ca o matca din botca de salvare poate fi la fel de buna ca o regina din SL sau roire, cu conditia sa fie trasa din larve de o zi.

si tu sti din ce este trasa?
Sanatate tuturor apicultorilor

G. Iulian

După exact 5 zile se distrug botcile căpăcite şi se lasă doar botci necăpăcite.  :hi:

bogdanel0887

Multumesc.. Pe rama cu oualele de o zi o sa marchez zona si o sa las doar botcile din acea zona.

mape 48-petru manea

Citat din: G. Iulian din Mai 26, 2015, 07:01:36 AM
După exact 5 zile se distrug botcile căpăcite şi se lasă doar botci necăpăcite.  :hi:

CORECT !

Muntoiu Radu

Si eu sunt de parere ca matcile de salvare sunt excelente daca sunt facute din ou sau larva de maxim 1 zi, dar la unii stupi care faceau prea multe botci am vazut ca laptisorul de matca din unele botci nu avea aceeasi consistenta. Deci eu zic sa lasi doar acele botci dspre care stii ca sunt din astfel de oua/larve si unde vezi laptisor de matca sanatos - alb si cremos...