Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Fix el. Mica lumea asta, neozeelandezule aradean  :yes:
Un atomizor marca Stihl, cu rezervorul si duda pentru stropit date jos.

tuturicius

Iti dai seama ca in urmatorul minut l-am si sunat. Iti transmite salutari  :hi:

Kiwi Bee

Citat din: tuturicius din Mai 23, 2016, 12:28:24 PM
Iti dai seama ca in urmatorul minut l-am si sunat. Iti transmite salutari  :hi:

Mersi, aici are cineva o suflanta mai noname si nu da randament bun de aceea am intrebat. Dar conteaza si cine sufla... are experienta sau nu  :D 
Il am pe Nelu pe FB.  :hi:

tuturicius

Kiwi Bee

Arata bine nucleul. Cutia a doua puteai so pui si deasupra iar regina urca sa oua acolo(sus fiind mai cald si mai prielnic pt puiet).
Daca doresti sati faci regine din acele nuclee pe viitor atunci poate ca trebuie sa te ascunzi(poate catre Casoaia???) ca sa nu se corceasca cu alti trintori nedoriti cati altfel urmasii nu vor mai fi asa de cuminti.

tuturicius

Acuma cateva zile am dat corpul 2 si am zis sa mai stau sa mai eclozeze o rama de puiet si le inversez.
Ce spui tu cu Casoaia nu are rost anul asta pentru ca astia doi roi sunt primele bk pe care le am, asa ca nu am trantori.
Dar anul viitor doua lucruri am in cap - pot sa duc roiurile la imperecheat in perioada asta fix in mijlocul campului, intre Siria si Santana, cu tot cu un stup cu trantori la distanta egala, sau sa probez moonmating, care tare imi face cu ochiul, pentru ca am o camera superizolata, unde pot sa fac intuneric si am si clima ca sa pot face rece.
Cred ca si in camp as avea sanse bune, pentru ca de cand cu erbicidele moderne dupa rapita acolo nu vezi nici o floare, deci albine clar nu stau pe acolo. Trantorii, ce drumuri fac ei, incotro o iau, ar putea zbura si peste campuri de nebuni, si daca nu sunt flori, albine? Asta nu prea stiu.
Mai trebuie sa ma dumiresc cum se face cu trantorii sa ii tii in stup, sa nu intre altii, cu gratie hanemann, ca sa ai doar trantorii pe care ii vrei cand ai nevoie de ei. Am pe cine sa intreb, mai am vreme un an.

marian sima

Decebal la imperecherea naturala matca zboara in vazduh si numai cei mai puternici trantori care tin pasul cu ea au sanse la imperechere.
Este selectia data de natura pentru ca urmasi (urmasele) si fie viabile.

Tinand trantori in stup punandule gratie haneman le tai sansa la imperechere .

Nu stiu daca ai vazut filmuletul nemtesc cu matca care se invartea in cerc si trantori zburau dupa ea,acel sistem merge imbunatatit astfel incat sa se faca o imperechere controlata.

Pentru a stii provenienta trantorilor la cativa stupi merge marcarea lor la eclozare ,la maturitate acestia au ramele lor pe care stau(cele marginase cu miere),verifici si vezi procentul de trantori straini.

Cum sa spun ca sa nu se mai inteleaga gresit ,ce am scris e un sfat prietenesc (nu e o impunere) .

ciucur

Citat din: tuturicius din Mai 26, 2016, 10:13:02 AM
Dar anul viitor doua lucruri am in cap - pot sa duc roiurile la imperecheat in perioada asta fix in mijlocul campului, intre Siria si Santana, cu tot cu un stup cu trantori la distanta egala, sau sa probez moonmating, care tare imi face cu ochiul, pentru ca am o camera superizolata, unde pot sa fac intuneric si am si clima ca sa pot face rece.

Mai trebuie sa ma dumiresc cum se face cu trantorii sa ii tii in stup, sa nu intre altii, cu gratie hanemann, ca sa ai doar trantorii pe care ii vrei cand ai nevoie de ei. Am pe cine sa intreb, mai am vreme un an.

De ce nu va faceti un aparat de inseminare artificiala?
Dumneavoastra aveti deja microscopul si fiind medic de meserie sunteti pe felie.
Va mai trebuie un tub de CO2 de 1kg sa zicem - 110 Ron, regulator de presiune - 120 Ron, si maruntisuri (seringi de insulina, furtune de perfuzie, capilare de sticla)...

Nu va mai chinuiti cu locuri izolate in care se poate face imperechere dirijata ca alea sunt povesti in Romania...
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

tuturicius

Din cate stiu matcile imperecheate artificial nu sunt cele mai bune ouatoare, deci nu cele mai bune pt un stup de productie. E si destul de scump echipamentul, la inceput precis mai dai si rateuri, asa ca, cel putin deocamdata, nu imi sta mintea la asa ceva. Cu imperecherea in loc mai izolat am pretentii realiste. In schimb, cu moonmating ... de acolo s-ar putea sa sara iepurele. e un tip in Australia care o practica cu succes  :) I-au si verificat dpdv genetic rezultatele imperecherilor si i-a iesit un procent de 80 si ceva la suta imperecheri cu trantorii desemnati de el.

romikele

Matcile imperecheate artificial nu sunt in general de preferat pentru familiile destinate productiei, dar sunt excelente pentru ameliorarea rasei.
In cazul in care albinele au aceeasi mama, iar tatii sunt frati, gradul de inrudire al acestora este  de 50%, adica albinele sunt surori.
Pentru a avea un grad de inrudire mai mare, de 75%, adica albinele sa fie supersurori, ar trebui ca ele sa aiba aceeasi mama si acelasi tata, situatie care practic se poate realiza NUMAI prin insamantare artificiala.

oroles

Ciucur, imi surade si mie ideea imperecherii artificiale. Sa ma tii si pe mine la curent cu rezultatele experimentelor tale. Am microscop dar nu stapanesc bine tehnica. Regulator de presiune gasesc si la pret mai mic. Despre experiența in inseminare...cred ca as da multe rateuri.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ciucur

Sigur o sa prezint rezultatele. Sunt convins ca o sa am rateuri. Una singura daca reusesc inseamna ca se poate si acasa la nivel micro. Eu vreau sa vad daca pot. Prima data fac cu ce pot (regine virgine si trantori de unde prind) iar daca merge o sa trec la alegerea familiilor implicate.

Decebal, mai calculeaza odata. Materialele nu sunt scumpe. Eu sa fiu in locul tau nu as mai astepta.
Detaliaza un pic despre moonmating. Sau un link ceva...
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Pustu

In Stuparitul lui Hristea din 1935 la pagina 939 Calin invata despre moonmating
Multa sanatate

tuturicius

Prima data sa spun ca pt. insamantare artificiala trebuie o lupa, nu un microscop.
Moonmating - imperechere la lumina lunii - se tin nucleele de imperechere, cu locatari cu tot, plus stupul cu trantorii, inchisi, la intuneric, racoare, pana cand nu mai zboara nici un trantore. Sa zicem pana la 6 seara. Atunci se scot si se pun pe pozitiile lor. Dau de lumina, caldura, matcile s-ar imperechea, si ies la imperechere la ora aceea, idem trantorii din stupul lor, si doar ei fuck giumbuslucuri la ora aia in aer  :P Nu-i chiar la lumina lunii.

tuturicius

Eu ameliorare nu vreau sa fac pentru ca ai de unde lua, har domnului, matci mult mai ameliorate decat as reusi eu.
Domnul Bratu zicea ca face insamantari artificiale si contra cost, sau va face. Si nu era un pret mare. Dar ce sa-i dau la insamantat?
Cea mai putin turbata din turbaciunile mele?