Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Prinde, prinde. Cei mai vechi sunt parafinati si vopsiti de doi ani. Vopsea obisnuita, Cassa Bella, de la policolor. Cu vopsea pe baza de apa nu sunt convins ca ar prinde. Parafina petrolifera, vopseaua alchidica tot pe acolo ...
Daca vrei, trantore, sa vezi, esti binevenit oricand.

tuturicius

tuturicius

Mi-am facut azi analize pentru nosema. Am luat probe din cei mai buni trei stupi din jumatatea care a primit fumagilina si din cei mai buni trei stupi din jumatatea care nu a primit fumagilina.
Rezultatele, exprimate ca incarcatura medie de spori / albina:
2.325.000 la lotul care a primit fumagilina;
4.850.000 la lotul care nu a primit fumagilina.

stefan1

Unde ai facut analizele?
  Ai facut cunoscute operatorului care sunt probele de la familii tratate si care de la cele netratate?
  Au putut specifica si ce nosema este (clasica sau ceranea)?

Infestarea cred ca este destul de mare, cum cred ca este in general in stupine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Citat din: tuturicius din Aprilie 05, 2016, 10:20:25 PM
Mi-am facut azi analize pentru nosema. Am luat probe din cei mai buni trei stupi din jumatatea care a primit fumagilina si din cei mai buni trei stupi din jumatatea care nu a primit fumagilina.
Rezultatele, exprimate ca incarcatura medie de spori / albina:
2.325.000 la lotul care a primit fumagilina;
4.850.000 la lotul care nu a primit fumagilina.
Cata fumagilina ati dat (pe stup/stupina)?
Nosema este o afectiune care impune masuri de carantina, atat a stupinei cat si a locatiei in care este stupina. Ati facut analizele la un laborator oficial?
Stiti cumva care este pragul peste care se declara nosemoza?

tuturicius

Eu sunt medic veterinar si imi fac singur analizele acestea.
Nu se poate specifica doar cu microscopul de care nosema este.
2 g/stup in primavara asta. Nu am mai administrat pana acum. Cum fumagilina doar inhiba sporularea (formarea sporilor) tratamentul da resultate de-a lungul mai multor administrari consecutive - toamna, primavara, toamna, primavara....
Carantina??? Ma faceti sa rad ... Sa va explic un pic: in Uniune, daca tot ne-au lasat fara fumidil, s-a hotarat ca nosema este un "prieten" cu care albina convietuieste, asa ca nu se mai trece pe buletinele de analiza rezultatul pentru nosema, decat la cerere.
Cum am mai cautat prin albine din stup azi iarna si nu am gasit spori deloc, si acum am gasit ce am gasit, inclin tot mai tare sa cred ca este vorba de N. ceranae.
Nu se vede absolut nimic in stupi, nu am vazut nici o pata de diaree, in nici unul, nici pe afara.

tuturicius

Astazi am numarat spori de nosema de la cel mai slab stup, singurul care nu a dat inainte deloc.

9.125.000 spori/albina

Daca nu aveam microscopul probabil as fi zis ca e de vina matca ...

tuturicius

Rectificare - am folosit formula de calcul din memorie si am luat un factor la inmultire doar la jumatate. Asa ca ... bucurie mare, totul se dubleaza, si ma aliniez si eu la cifrele care am vazut ca sunt prin Europa ...

4.650.000 cu fumidil
9.700.000 fara fumidil, cu protofil
18.250.000 la stupul care bate pasul pe loc, din lotul fara fumidil

Se leaga acum cu ce imi spunea un prieten care a vorbit cu italieni si acestia ii spuneau ca pana pe la 15 milioane nu se agita prea tare.
Incarcaturile sunt mari si am convingerea ca o vara/toamna secetoasa, cu polen putin, de calitate slaba e picatura care poate sa umple paharul, sa duca la o slabire a sistemului imunitar si sa creeze, astfel, conditii ca incarcaturile acestea mari de nosema sa dea inainte si sa duca la depopulari.

nicomico

Va salut.Cum ati facut? Ati numarat in cele cinci patrate si ati inmultit cu 50000?Nu mai stiu exact ,dar dl. Dan Margarit spunea ca 1500000 deja sant multi

nicomico

Noua mea achizitie numarator analogic de laborator (23euro)

tuturicius

Numarat in 5 patrate mari (fiecare contine 16 dintre patratele cele mai mici) si inmultit cu 50.000. Apa adaugata 1ml pentru fiecare albina din proba. Sau 0,5 ml pt fiecare albina si inmultit cu 25.000, pt ca e dublu concentrata atunci supa de spori. Aici nu am fost atent si am incurcat prima data - am diluat cu 1 ml dar am inmultit cu 25.0000, ceea ce da rezultate la jumatate.
Dan Margarit .... mai devreme am scris, nu mai stiu pe unde, ca Dan Margarit daca ar avea numaratorile noastre de spori, cred ca s-ar lasa de apicultura  =)) El trateaza serios pt nosema, an de an. Nici nu cred ca poti ajunge la cifrele lui doar cu un tratament, cred ca incarcaturile scad progresiv, de la un tratament la altul.
Mdah .... nosema ne scrie in frunte ...  :sad:

nicomico

Am revazut explicatiile dl Dan Margarit despre nr. de spori.Spune ca daca nr de sporii pe albina depaseste 7-8 milioane de spori nu mai sant sperante.
In legatura cu tratamentul trebuie sa se ia in serios, altfel ramanem fara albine.In tarile cu "multa stiinta"in care se interzic anumite tratamente nici nu vezi stupi prin gradini.

tuturicius

marian sima

Felicitari pentru centralizarea datelor despre nosemoza,la un roi de anul trecut nu mai imi placea ponta matci,am administrat fumidil si acum ponta este super.

tuturicius

Multzam! O sa dau si eu la stupul ala care bate pasul pe loc maine - poimaine. La ala nici vorba de caturi, el nici un corp nu a umplut inca.