Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Stupul izolat este oK!
Insa eu nu am inteles necesitatea pentru care ai largit cuibul.
Din liceu nu am mai lucrat pe ME asa ca nu mai imi este foarte familiara tehnlogia aceasta.
Sa iau in discutie ultimul filmulet cu largirea cuibului. Ai doua caturi ME, albina probabil in jur de 9-10 rame Dadant, insa puiet nu mai mult de 4 rame Dadant. Spatiul cuibului nu era foarte strans, ramele de jos nefiind acoperite de albina decat partial.
Ori, in situatia asta, daca albina are nevoie de spatiu de ouat (in catul de sus) poate muta mierea sau siropul de sus si isi creaza astfel spatiu de ouat dar cu pastrarea volumului. In sezonul acesta regimul termic al cuibului este mai important decat volumul.
Ca sa imi exprim propria opinie tehnologica, in cazul din film eu as fi descapacit toata mierea din cat si atat, pentru ca sa usurez transbordarea ei pe alte rame.
Din experienta unor imbatraniti de meserie eu nu maresc volumul cuibului decat atunci cand 80-90 % din suprafata ramelor sunt umplute de puiet in diferite stadii. In cazul din film as fi marit (introdus noi rame) doar cand catul de sus era dintr-o margine in alta cu puiet, mai ales ca stupul este izolat si atunci matca chiar pune puiet chiar pe fetele extreme ale ramelor.
Fiecare procedeaza cu i se pare mai bine si isi argumenteaza mai mult sau mai putin optiunea, insa manoprea mi s-a parut ca seamana cu un start furat. Natura te poate intoarce uneori la blockstart cu penalizari!
Succes!!

tuturicius

Am largit pentru ca nu mai aveau loc sa ponteze, blocau deja cu polen. De ce sa pun albina la munca sa mute miere jos, cand pot sa-i dau azi o rama si maine sa o gasesc ouata, cum s-a si intamplat, si a ramas si cu mierea langa puiet, ca sa se simta bine. Sa zic ca ma grabesc pentru rapita ... Nu, vreau sa am albina cat mai multa tot timpul. La Angellily in Canada am vazut puiet la minus multe grade, in stupi izolati. La mine sunt 0, maxim -2 o sa vina si ziua caldut. Ai vazut cum arata albina ca sta si pe urdinis. Ti se pare ca depun nu stiu ce efort ca sa isi pastreze caldura?
Pana una alta, rama bagata sambata duminica a fost ouata si deja se scurg cele 42 de zile pana cand va deveni culegatoare. Deci, si rama aia, imi va culege la rapita.
Am 4 stupi nerestransi care au exact tot atata puiet. Pana la urma matca oua cat vrea muschii ei, nu cat ii zic eu. Cu izolatia aia daca imi raceste puiet il mananc. Ma indoiesc sa fie si 34 in loc de 35 de grade, ca nu cred ca la un grad in minus le-ar mai arde sa stea sa o frece pe la urdinis, sa se uite noaptea pe fereastra  :)
Multzam, succes si tie!
:hi:

tuturicius

A doua largire, cand am bagat ramele umplute cu sirop, am facut-o la sfatul lui Angellily din Canada. Omul asta cand imi da un sfat, o idee, chiar nu imi fac probleme ca o sa ies rau cu ea.

tinumaftei

Citat din: tuturicius din Martie 15, 2016, 02:05:19 AM
A doua largire, cand am bagat ramele umplute cu sirop, am facut-o la sfatul lui Angellily din Canada. Omul asta cand imi da un sfat, o idee, chiar nu imi fac probleme ca o sa ies rau cu ea.
Pana la urma cate largiri ai facut? Doua?
La prima si la a doua largire, cate rame ocupate cu albine erau in stup si din ele cate aveau puiet (peste 75%)?

tuturicius

Doua largiri am facut. Prima data am bagat o rama crescuta alba, apoi, dupa o zi, dupa ce am vorbit cu Angelilly  am mai bagat 3, umplute cu sirop si am ajuns la totalul de 10 rame.
Inainte de a ma atinge de el era pe 6 rame, 3 cu puiet peste 75%, una cu mai putin, din lipsa de spatiu pe rama - au bagat si polen pe ea destul de mult. Albine erau si la diafragma.
Apoi am mai bagat o rama crescuta, a doua zi era ouata pe ambele fete 75%, albine, in continuare, si la diafragma. Deja 7 rame.
Apoi, urmatoarea zi am mai completat cu trei rame umplute cu sirop F40 diluat cu apa, echivalent sirop de zahar 1,5:1.
Angelilly mi-a spus sa bag ramele cu sirop, sa le aranjez cum imi place mie si peste cateva zile sa ma uit, poate o sa am o surpriza.
Tu ce zici? O sa am?  :)

tuturicius

Trebuie sa fim mereu deschisi la nou, mai ales cand ideile vin de al cineva care practica o apicultura la superlativ.
La prima rama bagata la largit mi-a spus omul ca si el ar fi bagat-o, si sa completez cu sirop pentru ca le lipsea hrana. Asta am vazut si eu ca lipseste, colturile la ramele ouate tabla erau goale. Dupa ce am inchis stupul direct sirop i-am pus in podisor.

tinumaftei

Ai mai facut vreodatata dupa sfatul lui A? (Eu nu stiu cine este, si nu este nici important pentru discutia pe fond)
Ideea cu siropul nu este rea.
In schimb marirea cuibului nu este o idee buna in situatia vazuta in stupii tai.
Primavara nu trebuie sa existe nici o suprafata de fagure neocupata de albine. Ori ramele din catul de jos nu au 50% albine.

Eu nu dau sfaturi, dar o discutie teoretica incerc.
Prima miscare ar fi fost reducerea la rame ocupate cu albine. Ramele ce nu sunt ocupate de albine - afara din stup (chiar reducerea unui cuib.
A doua miscare, sirop pana toate ramele din cuib sunt cu 70-90% puiet.
Trei. Cand albina trece de diafragma, langa ultima rama de puiet mai adaug una (sa zicem cu sirop). In cazul ca ar fi ultima din cele zece, poate fi introdusa si mai central.
Patru. cand puietul incepe sa eclozioneze pus ridicat catul si pus unul sub el.
Cand s-a umplut catul de jos de albine (eventual matca incepe sa oua in cel de jos), inversare de caturi.
Unii din colegii mei de liceu inca au ME si procedeaza cam in felul acesta (insa unii nu ierneaza cu catul gol cub cuib).

Poate nu am suficienta experienta sa extrapolez metodele mele pe ME, insa principiul meu este: Albina inghesuita pana la rapita.
1. Reduc cuibul doar la ce ocupa 100% albina (uneori este dezolant sa reduci cate unul la 50% din cat a avut la impachetare!!!)
2. Nu adaug rame decat atunci cand toate ramele din cuibul redus au puiet pe mari suprafete.
Ca sa nu imi faci griji ca se blocheaza cu sirop, dupa diafragma am 1-2 rame cu ceva miere descapacita in care albina poate sa care siropul. Totodata aceste rame sunt si indicatorul pentru marirea cuibului. Este rama plina ochi cu albine o trec dupa diafragma, sau pe la prun pun primul FA.
Nu as abandona sistemul acesta pentru ca desi este cu multa manopera, pana la rapita in general dubleaza cuibul redus dupa iernare.

bucovineanu

Citat din: tuturicius din Martie 15, 2016, 02:33:39 AM
Angelilly mi-a spus sa bag ramele cu sirop, sa le aranjez cum imi place mie si peste cateva zile sa ma uit, poate o sa am o surpriza.
Tu ce zici? O sa am?  :)
Eu zic ca o sa ai o surpriza dar una neplacuta.  :smile:

mape 48-petru manea

La tine nu este albina ca la Angely---la el cand a luat capacul sa revarsat albina peste marginile stupului ---la tine nu sa vazut asa ceva ---zic si eu  ^:)^

oroles

Am mai extins eu acum cativa ani in aprilie si a venit un frig de gaseam numai larve moarte la urdinis.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tuturicius

Eu nu ma chinui  sa lamuresc pe nimeni. Azi noapte am avut 0 grade si noptile urmatoare vine si ceva minus. Daca nu o sa am puietul racit si stupul va fi ok se poate trage concluzia: p...t sa fii, noroc sa ai! sau concluzia ca cu suba pe tine iti permiti alte lucruri fata de ce iti permiti cand stai doar in camasa.

MOTANUL

Eu nici anul trecut - nici anul asta nu am bagat rame in aceasta perioada (am bagat intr-un singur stup rama cu miere capacita din depozit si am scos una goala ca nu au rezerva de miere suficienta si nu am vrut sa risc sa moara de foame in perioada asta rece).
Pomii sunt infloriti, salcia este inflorita - dar e prea frig sa iasa la cules.

Nu am timp sa stau sa pun sirop in hranitor la fiecare 3 zile si nu am nici hranitor de podisor sa pun acolo 2-3 litrii si sa nu mai fie nevoie sa umblu 1 saptamana. Asa ca prefer sa pun rame cu miere si sa scot ramele fara miere.
Sunt 5-6 stupi in situatia asta (restul nu le dau nici miere nici sirop ca au suficiente resurse proprii). Vreme buna sa fie sa se apuce singure de cules.

Oricat de groasa ar fi șuba e nevoie de albina de acoperire. Aici sunt de acord cu ce au spus colegii. Nu se pune problema ca nu se poate face si asa (sa largesti cuibul acum) - se poate; Problema se pune pe termen lung (prin ce metoda dublez mai repede efectivul din primavara).
Si eu merg pe solutia cuibului strans in aceasta perioada.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Citat din: tuturicius din Martie 15, 2016, 01:00:30 AM
De foarte multe ori am spus ca am izolatie pe stupi.

Puietul are nevoie de 30 de grade. Ori cat de bine ar fi izolat stupul nu poti sa obtii 30 de grade in tot stupul (doar sa il incalzesti tu - sa faci incubator). Temperatura in afara ghemului - e de 10-12 grade. Pe buna dreptate la tine este mai mult (se vede clar de tot in film). Dar tot nu ai 30 de grade sa nu ai nevoie de albina care sa acopere toata rama (sau macar un 75%).
Vezi cum merge stupul asta comparativ cu unul la care stai cu ghemul bine strans si ii bagi rama marginasa doar când acopera toate ramele si ai si puiet. Eu zic ca o sa se dezvolte mai bine al doilea. Primul se va dezvolta mai incet pe termen lung.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tuturicius

Omul care mi-a spus sa fac ce am facut a vazut cata albina am in stup. Am mers pe mana lui cu incredere, si eu sunt curios cum va evolua.
O sa-l filmez si mai departe, asa ca sa avem rabdare sa vedem ce se intampla, mai ales ca acum timpul curge repede.

tuturicius