Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

MOTANUL

Mi-a placut titlul cu "productie cinematografica..."

Sistemul de iernare este unul gandit cap-coada ca sa zic asa si are rezultate foarte bune. Sunt un pic invidios si pe hranitor ca eu nu am deloc (la targ vreau sa cumpar sa am si eu macar 4-5 hranitoare de podisor).
Conteaza rezultatul (sa nu fie condens, umezeala, mucegai). Când pe fundul stupului nu sunt albine moarte si este atat de uscat e clar ca este bine.
Alt lucru laudabil este ca albinele sunt bine desi ramele sunt albe si destul de subtiri. (adica o situatie defavorabila).
Intervalul fiind bine ocupat rezultatele sunt bune.

O sa incerc si eu practic cu prima ocazie sa bag o rama cu sirop. Eu pulverizam sirop sa le oblig sa o curete bine peste tot.
Metoda prezentata e mai buna in cazul de fata când vrei sa le si completezi hrana.

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

Tuturicius, tu te-ai uitat vreodata sub capac atunci cand il ridici de pe familie? Ai idee cate albine ai presat/omorat cand ai pus capacul din ultima filmare pe capacul stupului alaturat? Min 0.36. Ai suflet sau doar esti dornic de filmari "a la Pustu"? Cel putin poti sa-l pui invers sau alaturat, rezemat de picioarele stupului. Fiecare albina e un suflet, trebuie sa ai atentie mare fata de ele.
Daca tot vrei sa dai rame cu sirop, am vazut ca ai un pulverizator, se poate da pe jet si umple mult mai bine celulele, intra mai mult sirop si nu stai sa scurgi la tava siropul. Singura problema e ca trebuie sa umpli de mai multe ori pulverizatorul.
Ai mai incercat vreodata metoda asta canadiana de largire a cuibului cu faguri plini de sirop sau e prima data? Nu stiu daca nu fortezi prea tare albina in perioada asta destul de critica (schimbare de generatie/inca neeclozata albina noua). Din cate vad din filmari nu ai foarte multa albina acoperitoare, e riscant sa maresti cuibul cat timp nu ai albina de jos si pana sus, e posibil sa apara semne de boala -ascosferoza - in aprilie, cu atat mai mult cu cat se anunta ca vor fi nopti cu temperaturi negative.
Cred ca ar fi fost mai bine sa iei ramele negre de jos si sa le stropesti cu sirop, introducandu-le in corpul de sus, in locul ramelor albe, care nu pastreaza prea bine caldura. Sau sa inversezi corpul de sus cu cel de jos, atunci cand sus e plin de puiet in tot cuibul, sa dai front de lucru reginei (aerul trece printre fagurii cu puiet, se incalzeste si ajunge in corpul superior numai bun pentru cresterea puietului).
PS nu as face filmari pe vremea asta rece si cu vant! Ai vanturat cam mult cuibul albinelor si asta in defavoarea lor, pentru ca ele nu nu au nevoie sa fie "vip" ci vor sa-si faca treaba cat mai bine.
Sanatate si albine harnice!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Pustu

Daca ai o problema cu mine spui tare si raspicat s-o putem rezolva .
Cate albine a omorat ? Doar una . Exact aia care se vede pe marginea podisorului . Si cred ca si aia traieste . De unde crezi ca a rasarit farfuria aia pe rame ? Nu ti-a dat prin cap ca e spatiu acolo in fundul podisorului ? Capacul l-a pus alaturi inainte sa inceapa filmarea . Poate trebuie sa mai urmaresti odata .
ps : am incercat dulcofruct cu pufariciul . merge o laie . cred ca si f40 al lui Decebal e la fel

tuturicius

Cristele ... ma luasi cam tare  =)) Cum sunt filmarile "a la Pustu"?. Isi omoara albinele? Nu omor nici o albina pentru ca podisorul are pe contur, sub el, o rama de 9 mm care in fata formeaza urdinisul superior. Ca la capacele lui DM. La asta nu te-ai gandit ...
Albina nu se forteaza pentru ca i-am pus F40, care nu necesita invertire.
Nu am mai incercat, Angelilly mi-a dat ideea. Nu e o metoda canadiana, am spus si in film. I-am zis asa pt. ca a venit de la un om care sta in Canada. El a vazut in filmele de dinainte cata albina este acolo, si daca mi-a zis sa probez asa, l-am ascultat fara sa imi fac probleme.
Daca am aratat ce am facut inseamna ca vreau sa fiu "VIP"?
Prea tare sarim cand avem senzatia ca l-am prins pe unul in ofside si noi suntem mai tari decat el ... Ai suflet? ...lalala....
Sanatate si tie!

tuturicius

Rama aia e prima care am umplut-o cu sirop in viatza mea. Deja la a doua am turnat tot ibricul, am scuturat-o de 2-3 ori, aerul a iesir si siropul a intrat in locul lui.
Ieri mi-a dat Iustin Badoi metoda cea mai buna - torni printr-o cana mai mare cu fundul plin de gauri.

serban

Toate cărțile de apicultură vorbesc despre restrângerea cuibului și asigurarea căldurii în această perioadă. Să pui ramă cu foiță și două rame pline cu sirop în stup acum?Mai bine puneai hrănitor pe podișor Așa nu,părerea mea.

oroles

Pe filmare se vede o albină care iese de sub chenar, asa ca ii atrag atentia colegului Cristel ca tuturicius are albine descurcarete.  :rotfl: Eu as lua soi de la el.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tuturicius

Citat din: serban din Martie 14, 2016, 07:49:55 PM
      Toate cărțile de apicultură vorbesc despre restrângerea cuibului și asigurarea căldurii în această perioadă. Să pui ramă cu foiță și două rame pline cu sirop în stup acum?Mai bine puneai hrănitor pe podișor Așa nu,părerea mea.
Rama aia e rama crescuta. Daca ascultai mai atent auzeai ca am spus in film.Toti au primit cate o rama neagra, dar la cel filmat m-am trezit ca nu mai am la mine si nu am mai vrut sa-l tin deschis pana ce mai fug si dupa o rama neagra la magazie.

bucovineanu

Largirea cuibului se face numai dupa shimbarea generatiei de albine care a trecut iarna,  cu albine tinere. Si eu sunt de parere ca e prea devreme acum. Nu era timpul pentru largire, mai ales ca era anuntata o perioada cu temperaturi scazute, pe care o vedem acum.

filip

Eu nu largesc cuibu NICIODATA cu rame in ambele parti ale cuibului.
Te hotarasti cum lucrezi,de la stanga la dreapta ori de la dreapta la stanga.
Prima rama polen si miere,apoi incepe puietul.
Eu nu pun rama cu sirop iar rama cu miere sa o dau la perete,rama cu miere ramane langa puiet dupa ea poate fi pusa rama cu polen..........
Asa nu o sa racim puietul indiferent de capriciile vremii.
O rama cu puiet racit intoarce dezvoltarea stupului cu doua ,trei saptamani in urma.
Acum nu se pune problema de spargerea cuibului ori largirea in ambele parti ale cuibului.
Asta e parerea mea sincera......
Apropos asta reduce si manipularea ramelor fara sens caz in care putem omora matca.
Prin extinderea intr-o singura parte scapam de multe belele
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

tuturicius

Am o iolatie foarte zdravana in podisor, pe care acum o pun inapoi, pe care ma bazez, pentru ca i-am urmarit si iarna la diferite temperaturi. La 0 grade inca mai misunau pe sub tavan, pentru ca le vad pe urdinisul de sus. Plus cei izolati complet de care nu mai vorbesc.

tinumaftei

modesta mea opinie este ca raportul dintre suprafata de puiet si albina stupului trebuie sa fie mai mare in favoarea puietului ca sa extinzi cuibul. Si daca tot il extinzi (pe o vreme proasta si pe o prognoza si mai proasta) de ce nu faci extinderea folosind rame din catul de jos, care oricum tin mai bine caldura?
Daca nu este si putina secretie in natura siropul nu reprezinta mare lucru.

tuturicius

cu rama neagra am extins. Nu am mai avut neagra in roaba si nu am mai tinut stupul deschis pana fugeam dupa una neagra. Am spus in film. Poate nu s-a auzit bine. Asta e singurul care a primit rama alba. Acuma, io cand ma uit in stup, vad si ce albina am in C1. Asta nu se vede in film, si un puf de fum sanatos eu dau si daca filmez.

Cristel

Citat din: tuturicius din Martie 14, 2016, 06:40:57 PM
Cristele ...
Daca am aratat ce am facut inseamna ca vreau sa fiu "VIP"?
Prea tare sarim cand avem senzatia ca l-am prins pe unul in ofside si noi suntem mai tari decat el ... Ai suflet? ...lalala....
Sanatate si tie!
Mea culpa, ai strivit doar o albina si e problema doar a ta, nu sunt albinele mele  :P, nu am sesizat ca ai loc suficient pentru "adapost"  :D. Cu erata ca era vorba de podisor, nu capac. :dinti: Nu mi-ai inteles gluma, albinele nu vor sa fie filmate pe o vreme ca asta, ele nu vor sa fie VIP. Tu poti fi orice iti doresti.
Filmele facute de Calmus, Margarit, Bucovineanu, Puisoru, Gavrila, Marin, Bio, s.a., sunt instructive.
Ceea ce ai facut tu acum, pe vremea asta, nu as recomanda nimanui sa faca. Din principiu. L-as cataloga ca "experiment" si nu recomandare.  Poate albinele se vor descurca si vor iesi din situatia creata, asta e marele avantaj al naturii, repara acolo unde omul greseste.
Cand m-am referit la "fortat" nu ma gandeam la sirop/F40 ci la spatiul creat in cuib, prin introducerea ramelor albe cu sirop, ai schimbat climatul cuibului, asa cum se deduce si din restul comentariului meu(schimb de generatii, albina acoperitoare putina, risc de scadere a imunitatii familiei). 
Scuze daca parea o opinie "mai tare", nu  doream sa fie asa. Te-ai legat doar de prima parte si mai putin de restul...In definitiv fiecare face ce vrea in propria stupina :P. Sanatate si albine puternice  :P
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

tuturicius

Uite iti dau si raspunsul si iti arat pe ce ma bazez. Sunt curios daca il consideri satisfacator sau nu.
Grija la amanunte. Astea vesnic raman nebagate in seama. De foarte multe ori am spus ca am izolatie pe stupi.
La noi e o logica: nu are rost sa izolezi stupii, pentru ca nu e frig ca in Canada. hai sa largim cuibul. Nu, ca e frig. De acord, dar hai sa izolam atunci stupul si putem largi. Nu are rost ca nu e frig ca in Canada. Daca eu scot la rapita 5 kg in plus cu un stup largit acum (cu puiet mai mult, care iti spun ca va merge brici, la fel am facut si anul trecut, tot asa, cu izolatie pe ei) imi scot banii pe izolatia asta direct anul asta pentru io stiu ... 20 de stupi.
http://www.youtube.com/watch?v=5LmiI6ah7Hg