Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Stimularea și hrănirea în ipsa de cules e una și hrănirea în cules e hoție.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Pustu

Motane sa nu ai impresia ca am ceva cu tine . Incerc doar sa inteleg . Ai zis ca vorbesti doar de la tine din stupina . Pe cati stupi ai incercat impachetarea din Canada ? Si ce ai patit ? Ca ai zis ca la noi nu merge

tuturicius

Nici pe mine sa nu te superi Motane, dar ma gandeam si io la ce a zis Pustu mai sus. Eu am probat impachetare, a doua iarna deja, prima mai subtire, acum o idee mai groasa, mi-a placut tot mai tare rezultatul si iarna viitoare fac una serioasa, stil canadian. Mie degeaba imi explici din teorie, sau ce a zis nu stiu care la un curs ... Respectivul, ma intreb, a probat, ca sa isi dea cu parerea? Sau tot teoretic ...

tinumaftei

Citat din: MOTANUL din Februarie 17, 2016, 03:11:11 PM
Citat din: Pustu din Februarie 17, 2016, 01:20:33 AM
Principiul e simplu: cate lasi in toamna atatea gasesti in primavara.

Eu nu vad ce nu iti este clar... Pe stupii pe care am scris in toamna 8 intervale am 8 intervale in februarie, pe cei care am scris 5 au 5 intervale.
Cam la 20 de stupi gasesc unul pe care scrie 6 si eu am inauntru 5 rame jumatate. (sunt cei care au avut mortalitate mai mare - albine inghetate pe rame marginase). Am fix 3 in situatia asta in toata stupina.
Adica daca lasi familii puternice toamna ai in primavara familii puternice. Depinde de apicultor daca strange sau nu familiile sau le lăbărțează in multe cutii.
Lasi 5 rame cu 2 intervale ocupate - evident asta o sa gasesti si in primavara (in cazul fericit in care nu pleaca pe o rama marginasa si ingheata acolo cum am patit si eu).

Am un stup cu 2 intervale si 3 rame (mi-a placut matca si nu am vrut sa renunt la ea) are fix 2 intervale bine ocupate si la acest moment. Adica inclusiv roiul asta cel mai mic (de care nu credeam sa apuce primavara) a ramas constant.
E in firea lucrurilor invers, adica nu ce afirmati dumneavoastra.
ai bagat in iarna pe 6 rame, aproape sigur la data aceata ei sunt cu un interval mai putin. Dinamica familiei de albine este decalata cu aproape o luna fata de dinamica meteo. Adica populatia stupului ajunge la minim cam dupa o luna dupa ce a trecut cea mai rece perioada din an si la maxim tot cam asa, respectiv populatia incepe sa scada cam dupa o luna dupa solstitiul de vara. Ca doar ca nu impachetati pe 2o decembrie!!

MOTANUL

#124
Citat din: tuturicius din Februarie 17, 2016, 08:02:53 PM
Motane tu confunzi, cred, sau te faci ca confunzi, siropul dat acum cu siropul pe care unii il cara cu butoaiele la stupi in plin cules.

Poate e o problema de comunicare - iar gândim la fel.
Eu sunt convins ca cei care aveau 90% sirop aveau butoaie de sirop non-stop (si in cules si in extra). Si nici nu am experienta sa ma dau cu parearea la cei cu mai putin sirop 20% sau 30%. Recunosc ca nu am nici o idee sau temei sa afirm ceva de genul asta.
Asta ar insemna sa dau si eu sirop la greu (in loc de 100 ml sau dau 1l sau 2l) si sa ma duc ulterior si sa las mierea la analize. Macar as avea o idee de cat sirop regasesc la analize in functie de cat sirop am administrat. Am si spus ca vorbesc teoretic (nu stiu cat si cum s-a administrat siropul) dar consider deja ca nu este in regula sa fie atat de muta miere made in romania cu sirop in loc de miere.

Citat din: tinumaftei din Februarie 18, 2016, 07:09:16 AM
ai bagat in iarna pe 6 rame, aproape sigur la data aceata ei sunt cu un interval mai putin.

Am avut stupi in care in luna de iernare fara nici un spatiu de zbor (Ianuarie in Bucuresti) nu am gasit nicio albina moarta pe fundul stupului. (aproape jumatate au fost asa).
Verificat de mine personal. In rest familii cu 5-10 albine moarte; o familie moarta cu totul de foame; 3 familii cu mortalitate mare jumatate de rama- 1 rama).
Daca este sa o luam asa si eu am o familie care din 8 rame nu mai are nici una, mai am 3 cu 1 rama in minus, etc

Daca luam lucrurile global si eu am 11 familii cu o rama in minus. Doar ca restul sunt foarte aproape de numarul de rame din toamna. Adica diferentele nu sunt asa mari.



70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

marian sima

La toate astea se adauga si varsta matci,o matca batrana opreste ponta mai din timp asa ca in iarna poate sa intre populatie multa dar o buna parte din aceasta se pierde pe timpul ierni,pe cand la o matca tanara populatie intrata in iarna este mai tanara .

MOTANUL

Eu am foarte multe matci de iulie-August 2015. (am si vreo 5 de septembrie 2015). Babe de 2 ani le numeri pe degete. 3 ani nu are nici una din ce stiu eu.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tuturicius

Citat din: MOTANUL din Februarie 18, 2016, 09:11:54 AM
Poate e o problema de comunicare - iar gândim la fel.
Eu sunt convins ca cei care aveau 90% sirop aveau butoaie de sirop non-stop (si in cules si in extra). Si nici nu am experienta sa ma dau cu parearea la cei cu mai putin sirop 20% sau 30%...
Eu cred ca aia cu 20 - 30% sirop in miere nu au carat siropul in cules cu butoaiele, doar cu bidoanele.
Siropul de acum se transforma in puiet pana la rapita. Poate daca le-ai da cu o zi - doua inainte de a pune magazia sirop 1:1, cand s-sr trezi cu magazia peste ele ar zice: uite ca avem loc sa ventilam siropul sus - hai sa il mai imprastiem si pe acolo. Dar cand ultimul sirop e pus la locul lui deja, matca sta in cuib nu urca sus si vine culesul nu prea vad eu de ce ar mesteca ca si cu lingura in oala - nectarul de rapita jos, siropul de la locul lui hai sa il mai ducem si sus ... Eventual urme in miere de sirop. Dar urme nu inseamna 20-30 la suta. Asta nu am verificat dar am ascultat si eu de stupari seriosi si vechi.
:hi:

MOTANUL

Daca nu ar fi asa scumpe analizele as lua si eu 3 stupi martor la care sa administrez sirop.
Bagam in cuib sirop inainte de cules: 5 l la unul, 2 l la altul, nimic la al 3-lea si la dadeam la un laborator mierea din cat dupa ce terminam culesul.
Si vedeam in ce proportii gasesc sirop in miere (nu exclud ca e posibil sa gasesc doar urme mici de sirop chiar si la cei cu 5l sau 2l de sirop administrat inainte de cules).

Pana la proba contrara experienta stuparilor seriosi este in prim plan cum spui si tu. Mai ales ca experienta mea e zero la acest capitol. (dat sirop si vazut ce obtin la analiza de laborator).
Anul trecut am facut in toamna un bidon de sirop de 5 l si il mai am si acum. (am folosit din el la un moment dat la turtele proteice). Am dat si acum in primavara din el si tot nu e gata (mai aveam 1 litru). Unde aveau albinele rame cu miere suficienta pur si simplu nu am pus (oricum am putine hranitoare si nu imi ajung pt. toti stupii).

In conditiile astea dau banii de pomana pe analize ca nu gasesc nimic (sau asa cum spui tu urme de sirop - ceva sub 1% in cel mai rau caz).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bucovineanu

Analizele la miere facute in Romania, nu le ia nimeni in considerare. Analizele serioase se fac in Germania, la Bremen.

stefan1

  Si la noi se pot face analize care sa indica prezenta polenului in miere sau cantitatea de zaharuri neinvertite sau siropuri din miere. Deci eu cred ca se pot da si la noi decizii daca mierea este naturala sau contrafacuta. Pe mine ma intriga ca vad pe forum si intre stupari ca se admite sa fie acolo 30% inlocuitori dar nu 60-90%! Eu zic ca mierea trebuie sa fie nectarul florilor sau mana stranse si prelucrate de albine, fara alte adausuri!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

MIÉRE s. f. Substanță semilichidă, gălbuie, dulce și aromată, foarte bogată în zaharuri, vitamine și enzime, culeasă și produsă de  :bzz: :bzz: :bzz: din nectarul  @};- @};- @};-.


https://dexonline.ro/definitie/miere
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bismark

   Un evreu producator de vin,pe patul de moarte il chiama pe baiatul lui sa-i spuna un secret cum se face vinul.Vine baiatul si cu ultimele puteri evreul ii spune ,,eu plec tu sa continui afacerea,dar sa stii ca vinul se face si din struguri,,.Asa si la noi mierea nu se face numai din siropuri cu zahar ci si din nectarul de la flori.Unii baga tone de siropuri si dupa aceea o trag si spun ca-i miere naturala doar ca a trecut prin gusa albinei  :razz:.Cu respect  ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bucovineanu

Citat din: pistol28 din Februarie 19, 2016, 08:00:02 AM
MIÉRE s. f. Substanță semilichidă, gălbuie, dulce și aromată, foarte bogată în zaharuri, vitamine și enzime, culeasă și produsă de  :bzz: :bzz: :bzz: din nectarul  @};- @};- @};-.


https://dexonline.ro/definitie/miere
Definitia este incompleta. Exista si miere care nu e produsa din nectar.  Ma refer la mierea de mana.

dan sebastian


[/quote]
Definitia este incompleta. Exista si miere care nu e produsa din nectar.  Ma refer la mierea de mana.
[/quote]
De asta e și cea mai scumpa miere din piață.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.