Inmultire dirijata

Creat de Nemo, Aprilie 25, 2015, 02:25:09 PM

« precedentul - următorul »

Nemo

Va rog sa ma indrumati cum ar trebui sa inmultesc anul acesta albinele.
Anul trecut am facut din botci de roire. Am inteles ca daca se practica mai des aceasta inmultire, instinctul de roire se amplifica. Daca in schimb as taiabo aripa sau un piciorus si as astepta un schimb linistit de la o familie roitoare, cum vor fi matcile care ies din astfel de botci? Roitoare?linistite? Mai putin roitoare?
Multumesc!

MOTANUL

De principiu nu se alege pt. inmultire o familie roitoare.
Se cauta o familie recordista (linistita, fara instinct de roire, care aduna miere, se dezvolta bine) si de acolo tragi matci pe care le pui in familia roitoare.

O familie fara instinct de roire va face botci daca matca are un handicap (aripa taiata);
Degeaba intrebi pe forum - trebuie sa si citesti  ca e mult de spus. Trebuie facute diverse operatiuni pe tot parcursul dezvolarii botcii;
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Nemo

Familia recordista si cea mai buna este una roitoare si agresiva. Anul trecut am inmultit dirijat de la 3 la 10 stupi care au trecut iarna cu bine. Deci nu prea am familii bune si neroitoare. Intrebarea daca instincul de roire se domoleste in cazul in care fac schimb linistit prin taierea aripii?mult mai productiv si riscant e sa fac tot din matci de roire.

G. Iulian

Am avut si eu un stup agresiv care dupa ce a schimbat matca s-a linistit, dar anul ce a urmat a roit si a devenit iar agresiv chiar daca nu la fel de mult. Nu este recomandat sa inmultesti o gamilie agresiva daca vrei sa te duci de placere la albine.

MOTANUL

Matca iesita dintr-o botca de roire va avea un instinct de roire amplificat.

E de preferat o matca de schibare linistita daca ai de ales. (tot asa si cele de salvare pot fi cu probleme);

Eu iti spun din experienta ea: pana nu am schimbat matca (am pus o rama cu oua din alt stup din care au tras matca) nu am scapat de instinctul de roire. Practic eu am un material biologic complet diferit - doar cutia a mai ramas. Chiar si cu o fiica din matca asta roitoare am probleme (agresiva si creste multi faguri; cu strânsul de nectar si polen sta prost);
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Nemo

Am inteles. Acum legat de impiedicarea roitului as mai avea unele intrebari.
Daca, pe langa luarea de rame cu puiet si inroducerea de faguri noi, indepartarea botcilor , ar mai fi si alte metod de temperare a roitului?
1. Daca tai piciorusul la matca cand observ o tendinta de pregatire de roire, sau aripile si primul roi nu mai are cum sa iasa cu matca batrana, nu se opreste roirea si se incepe un schimb linistit?
2.Daca, in plus pun gratie hanemann la urdinis? Daca gratia are margini rotunjite si nu uzeaza albina, cat timp o pot pastra instalata? Afecteaza cu ceva albina?

bucovineanu

Nu este indicata calicirea reginelor. Prin aceasta operatiune nu se stopeaza roirea ,daca este avansata pregatirea si mai exista posibilitatea ca respectiva regina sa nu fie schimbata daca familia respectiva nu roieste.

paul1

Citat din: Nemo din Aprilie 26, 2015, 08:28:22 AM
Daca, pe langa luarea de rame cu puiet si inroducerea de faguri noi, indepartarea botcilor , ar mai fi si alte metod de temperare a roitului?
1. Daca tai piciorusul la matca cand observ o tendinta de pregatire de roire, sau aripile si primul roi nu mai are cum sa iasa cu matca batrana, nu se opreste roirea si se incepe un schimb linistit?
2.Daca, in plus pun gratie hanemann la urdinis? Daca gratia are margini rotunjite si nu uzeaza albina, cat timp o pot pastra instalata? Afecteaza cu ceva albina?
Eu nu pot sa inteleg ... ce suflet trebuie sa ai incat sa provoci o suferinta (sau sa gandesti acest lucru) unei vietati de care te-ai servit si care ti-a perpetuat respectiva colonie de albine ? :rusine:
Daca vrei ca familia de albine sa nu-ti roiasca, sau sa-ti roiasca cat mai tarziu, exista tehnici mult mai blande si mai ... omenoase, cum ar fi
- formezi roi artificiali (iei 2 rame cu puiet) cand ai 7-8 rame pline de puiet, dai botca sau regina imperecheta
-muti ramele cu miere si pastura din cuib in cat (caturi) si pui in loc foite cu care spargi cuibul (in 2-3 locuri)
-dai spatiu cat mai mult si le muti la culesuri intense
-daca tot au intrat in friguri, pierzi ceva timp sa gasesti regina batrana pe care o extragi impreuna cu 2 rame de puiet si 2 cu miere si pastura si formezi un roi cu ea. In stupul roit artificial lasi 2 botci, una capacita gata de ecluzionare si una descapacita. Daca nu-ti convine de regina batrana cu care ai facut roiul, in toamna poti sa unifici respectivul roi cu un alt roi sau cu o familie care are regina tanara, sigur va supravietiu regina tanara!
Ar mai fi vreo cateva tehnici, dar nu am nici timp si nici chef sa ti le explic !
Te descurci cu cele pe care ti le-am enumerat ! :nod:

stefan1

Citat din: Nemo din Aprilie 26, 2015, 08:28:22 AM

1. NU! Familia va roi o data sau de mai multe ori cu regine tinere. Matca mutilata va fi omorata de prima regina iesita din botci sau va incerca sa iasa cu un roi, va cadea in fata stupului sau dupa caiva metri pe care va reusi sa-i zboare. Roiul fie se va aseza jos in jurul matci, fie se va intoarce in stup si va iesi cu regine noi.
2. Gratia Hanneman la urdinis e o prostie. Va impiedica matca batrana sa iasa cu roiul, asa ca roiul se va intoarce. E posibil insa ca matca sa moara intetita in gratie de presiunea albinelor la roire. Daca nu va fi omorata de reginele tinere cand vor iesi. Vor fi apoi incercari repetate de roire cu regine tinere. S-ar putea ca gratia sa opreasca si aceste regine, dar se poate ca 1-2 regine mai mici sa treaca prin gratie si roiul sa-ti fuga. Daca mentii multa vreme gratia, se poate ca familia sa-si aleaga pana la urma o regina, dar care nu va putea iesi la zborul de imparechere, incat risti sa se trantoreasca
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Nemo daca tie frica de roiri reduti din viteza si întindere cit te tine buzunarul. Adică in prima faza cumpărați matci noi de la cineva care face matci bune. De exemplu Bucovineanu este foarte respectat aici pe forum pt cunostintele sale apicole plus mai face si mătci de calitate.

Înlocuiește-ți toate mătcile acum pina cînd ai doar 10 stupi si mai faci si producție buna anul acesta.

Eventual ați mai si faci 2-3 nuclee prin iulie pe care le vei întări cu puiet de la ceilalți stupi si apoi bagi in iarnă 12-13 stupi puternici. Banuiesc ca dorești sa mai înmulțești deci la anu vei avea stupi puternici in primăvară si cu mătci nu prea roitoare/de calitate. Baftă.

Nemo

Multumesc pentru raspunsurile foarte utile!
Paul, referitor la taiat...si mie imi displace aceasta idee, dar daca era o varianta o foloseam cu taierea aripilor anterioare, altfel daca roiesc pe capete si nu le prinzi, am inteles ca mai mult de un an nu supravietuiesc in salbaticie din cauza Varroa. Sunt roitoare care poti sa spargi cuibul si tot pleaca...incearca si de 2-3ori pe an.

O ultima intrebare. Nu am inteles exact..."matcile tinere nu roiesc in primul an" ...adica anul in care au fost facute sau urmatorul?