Stupii mei (Ionut)

Creat de jean_dobrita, Aprilie 21, 2015, 12:19:34 PM

« precedentul - următorul »

Cubby

In Mehedinti eu am vazut zone unde nu era nici un apicultor desi rapita e galbena deja.

MirceaCalin

Citat din: Cristel din Aprilie 23, 2015, 12:04:23 AM
...Ce te faci daca omul e analfabet dar are 200 de familii de albine? Nu stai sa vezi ce zice el in limba lui ca le face albinelor?...

Ăla sigur nu are nici dispozitivul şi nici "dispoziţiile" pentru a accesa site-uri şi a posta răspunsuri. Cu el aş prefera mai bine să comunic prin viu grai !

Cristel

Rectificare: agramat in loc de analfabet... :D sa aiba dispozitiile necesare dar sa o scranteasca bine de tot :P!
Viata ne demonstreaza ca stiinta de carte nu e o dovada implicita a caracterului omului.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

MOTANUL

Citat din: cipik din Aprilie 22, 2015, 11:11:48 PM
si vine Ciprian cu 3 nucleii si alt prieten cu doua roiuri, o fii cules?

Daca apar eu cu 20 de stupi cum o sa ma numiti? Latifundiar??  =))
La mine pavilionul este inca la nivel de schita pe hartie... Trebuie sa il demarez urgent (azi-maine).

Sa ai spor si vreme buna!
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

jean_dobrita

Citat din: Cristel din Aprilie 22, 2015, 11:41:38 PM
Citat din: jean_dobrita din Aprilie 22, 2015, 02:18:42 PMfu
Citat din: Cristel din Aprilie 22, 2015, 11:41:38 PM
Citat din: jean_dobrita din Aprilie 22, 2015, 02:18:42 PM
Citat din: MOTANUL din Aprilie 21, 2015, 10:41:23 PM
Bine ai venit!

In ce zona a romaniei este Stupina? Rapita e destul
de bine dezvoltata.
Prin sudul tarii. Nu pot să-ți zic locația exacta deoarece e deja suprapopulata zona...  ))/

Jane, te credeam ceva mai "dastept", vorba lui Moromete. Nu ceru omu' sa-i spui tarlaua si coordonatele gps, a cerut doar sa-i spui zona. Si tu puteai sa raspunzi :DOLJ. Mai, mai, ce caracter au unii... Ce crezi, tabarau toti sa vina calare pe zona in care esti tu? Cati ani ai, 18?
Intelepciunea cred ca se dobandeste si cu varsta...
Citat din: MOTANUL din Aprilie 21, 2015, 10:41:23 PM
Bine ai venit!

In ce zona a romaniei este Stupina? Rapita e destul
de bine dezvoltata.
Prin sudul tarii. Nu pot să-ți zic locația exacta deoarece e deja suprapopulata zona...  ))/

Jane, te credeam ceva mai "dastept", vorba lui Moromete. Nu ceru omu' sa-i spui tarlaua si coordonatele gps, a cerut doar sa-i spui zona. Si tu puteai sa raspunzi :DOLJ. Mai, mai, ce caracter au unii... Ce crezi, tabarau toti sa vina calare pe zona in care esti tu? Cati ani ai, 18?
Intelepciunea cred ca se dobandeste si cu varsta...
Da sunt în Dolj dar locul unde sunt eu sunt deja peste 2000 de stupi pe 500 h și nu o sa le placa sa se trezească intre atâția stupi.. poate sa vina oricine ca sunt destule locati cu putini stupi.. Trebuie doar sa se urce într-o mașină și sa caute cum cauta toată lumea
Eu cred că nu e necesar sa se supere nimeni.. Stupari cu experienta știu despre ce vb..
App am 30 de ani nu 18..

Cristel

Jane, daca aveai 30, nu scoteai perla asta "Prin sudul tarii. Nu pot să-ți zic locația exacta deoarece e deja suprapopulata zona...  ))/ " fata de un coleg de forum. De asta ziceam de intelepciune. Varsta ta pare undeva la gradinita, cand nu vrei sa se joace si altul cu tine pentru ca ti-e frica sa nu iti ia jucariile.
E bine, evoluam totusi, am ajuns la DOLJ.
Sanatate si vreme buna la rapita! Culesul doar Dumnezeu stie cat tine!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

stefan1

Nu stiu de ce l-ati luat la tinta pe Jean. E o practica comuna de a nu face publice locurile concrete unde mergi in pastoral. Doar ca Jean a si exprimat acest lucru, adica nu a fost ipocrit si a fost taxat pentru asta. In special stuparii cunoscuti, daca ar spune exact unde se afla, e clar ca ar fi asaltati de multi altii, in conditiile in care la noi repartitiile pentru pastoral , pentru incarcarea apicola a unei zone, sunt doar povesti. Mai este si pericolul ca cel care a facut public locul de pastoral sa fie 'bestelit' de catre vecinii traditionali de pastoral, care pot sa-l faca vinovat pe drept sa pe nedrept de supraincarcarea zonei.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

jean_dobrita

Citat din: stefan1 din Aprilie 25, 2015, 02:19:59 AM
  Nu stiu de ce l-ati luat la tinta pe Jean. E o practica comuna de a nu face publice locurile concrete unde mergi in pastoral. Doar ca Jean a si exprimat acest lucru, adica nu a fost ipocrit si a fost taxat pentru asta. In special stuparii cunoscuti, daca ar spune exact unde se afla, e clar ca ar fi asaltati de multi altii, in conditiile in care la noi repartitiile pentru pastoral , pentru incarcarea apicola a unei zone, sunt doar povesti. Mai este si pericolul ca cel care a facut public locul de pastoral sa fie 'bestelit' de catre vecinii traditionali de pastoral, care pot sa-l faca vinovat pe drept sa pe nedrept de supraincarcarea zonei.
Domnul Ștefan are dreptate, dar vad ca nu vrea nimeni sa înțeleagă ce înseamnă să trăiești din apicultura și sa vina altul sa ți ia pâinea de la gura.
Eu nu ma cert cu nimeni indiferent de cât chef de harță aveți.
O sa va fac o filmare sa vedeți ce înseamnă să fi vecin de pastoral cu 10 pavilioane cu remorci

Cristel

Pentru cei care vor sa mearga in pastoral la rapita, sunt lanuri de rapita deja inflorita la Deparati - Teleorman si nu am vazut pe nimeni.
Jane, tu crezi ca noi am trimis remorcile si le-am dat locatia unde esti? Ai masina, te duci spre Mehedinti, cauti un loc doar pentru tine, nu te obliga nimeni sa stai "coleg" cu altii. Dar sa crezi ca cei de pe site vin calare pe lanurile unde esti deja tu, asta e deja o absurditate!
Pentru Stefan1 : nu cred ca a intrebat cineva in mod concret unde era Jean! Putea sa dea o indicatie geografica. Oltenia e mare. Doljul la fel. Remarca privind intelepciunea nu o consider harta ci doar o constatare.
Sanatate si spor in  toate!

stefan1

Eu consider mai departe ca gresesti si persisti in greseala. Nu poti spune de un coleg ca gandeste ca un copil de gradinita. Nu ti-ar placea daca cineva ti-ar spune asa, de aceea nu o fa nici tu. Eu zic chiar ca Jean e cel care a dat dovada de intelepciune si a trecut peste incident fara a raspunde in acelasi mod, caz in care se punea iar de o cearta inutila.
  Sanatate si spor la toata lumea!

Cristel

Nu exista natiune daca ne este frica de aproapele nostru ca "ne ia caimacul"! Iar daca suntem colegi de forum, cred ca ar trebui sa fim mult mai uniti, nu sa reactionam ca niste copii si pe urma sa mai si sustinem ca avem dreptate. Dumnezeu nu ne-a facut invidiosi.
Minte sa ai, sa crezi ca se poate duce unul din Bucuresti in Dolj! Dar deh, fiecare reactioneaza in stilul propriu, dupa 89 o caracteristica de baza a psihologiei romanesti a devenit individualismul exacerbat coroborat cu "sa moara capra vecinului". Pana vom intelege ca olandezii au ajuns departe pentru ca erau uniti impotriva marii si scoteau fiecare metru de pamant de sub mare si pentru ca erau o comunitate unita, va mai curge multa apa pe Dunare! Jean se temea sa spuna si o locatie generica (de ex.: in sudul Olteniei sau in Dolj) si uite asa se aglomereaza locatia. Daca fiecare ar spune ca locatia X este ocupata si Y este mai putin ocupata, distribuirea s-ar face uniform si nu s-ar mai petrece situatii in care a ajuns Jean. De asta si exista notiunea de COLEGIALITATE in acest forum. Dar fiecare e cu optiunea proprie.
Si cu asta inchei, am poluat destul topicul colegului Jean, care se afla in pastoral la rapita, in Dolj. :D
Sanatate si sa fim uniti! Impreuna suntem puternici, singuri se ca..a altii in capul nostru, de asta s-a si impozitat apicultura! Daca eram uniti, cand au propus impozitarea, trebuiau sa vina cateva tiruri cu albine in fata palatului Victoria sa vedem cum reactiona Ponta. Hotii sunt in varful piramidei!

Doar cei cu o mentalitate invechita vad in expunerea unei opinii contrare drept motiv de cearta. Cei care stiu ce este aceea democratie, accepta si ca altul sa isi expuna punctul de vedere si eventual isi motiveaza pertinent sustinerea. Ideile sunt in miscare, nu trebuie sa ramanem intr-un cliseu.

MOTANUL

Cristel - ai fost mult prea agresiv in exprimare.
Si daca vezi o batrana care nu vede bine tot nu te exprimi "ce faci batrana oaraba?"...
Pana la urma userii mai vechi sunt gazde fata de un coleg care posteaza prima oara.
Si daca in loc de binete, il primim cu agresivitate ceva nu este in regula - vezi colegialitatea la care faci referire.

Eu am intrebat si pe acest forum si la curs (unde pe langa lector erau vro 30 de apicultori) ce zone de salcam stiu in zona bucuresti si sectorul agricol Ilfov.
Daca vrei iti pun si postul - din 5000 de forumisti nu a raspuns nimeni (la curs au raspuns cativa "nu stiu"). Daca incerci sa ma convingi ca nu stie nici unul...

Stefan1 are multa dreptate: este o practica comuna.

Tocmai am vorbit cu un consatean care are stupi de multi ani de zile si an de an trebuie sa se mute mai departe si in zone din ce in ce mai aglomerate pt. ca s-au facut defrisari, nu se mai pune rapita si in zona noastra etc. Si apicultorii se inghesuie in zonele care au mai ramas.

Lanurile alea cu rapita vazute de mine pe langa ploiesti fara apicultori probabil ca sunt exceptia. (erau cu 3-4 zile inainte de inflorire in niste zile anuntate ploioase - poate daca merg iar pe acolo, acum când e cald si bine, nu ai loc sa arunci un ac de inghesuiala).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

Citat din: Cristel din Aprilie 27, 2015, 08:49:25 AM
Nu exista natiune daca ne este frica de aproapele nostru ca "ne ia caimacul"! Iar daca suntem colegi de forum, cred ca ar trebui sa fim mult mai uniti, nu sa reactionam ca niste copii si pe urma sa mai si sustinem ca avem dreptate. Dumnezeu nu ne-a facut invidiosi.
Minte sa ai, sa crezi ca se poate duce unul din Bucuresti in Dolj! Dar deh, fiecare reactioneaza in stilul propriu ...

Doar cei cu o mentalitate invechita vad in expunerea unei opinii contrare drept motiv de cearta. Cei care stiu ce este aceea democratie, accepta si ca altul sa isi expuna punctul de vedere si eventual isi motiveaza pertinent sustinerea. Ideile sunt in miscare, nu trebuie sa ramanem intr-un cliseu.
Nu vreau sa incep o polemica, dar cred ca nu ai dreptate. In istorie, breslele, erau forme de protectie fata de concurenta. Se permitea unui numar limitat de oameni sa faca parte din breasla, se obtinea din partea autoritatilor, in shimbul unor sume de bani sau contraservicii (vezi turnurile de aparare ridicate, echipate si intretinute de fiecare breasla in cetatile medievale), contra exclusivitatii de a desface in targuri anumite produse. Chiar coloniile erau zone exclusive de comert pentru tarile care le aveau. Si astazi profesii ca Avocatura, Notariatele, chiar Medicina sunt zone exclsiviste unde se intra greu si care au grija ca sa inlature orce alternativa de concurenta. In stuparit am mai vorbit despre legislatia din Austria, unde pastoralul se fce mult mai organizat, locurile de deplasare se stabiles cu mult inaintea mutarii efective, cu implicarea puternica a autoritatilor locale. De asemenea am vorbit de Israel, unde ca sa ai dreptul de a detine o familie de albine esti obligat sa dovedesti ca ai surse melifere nerevendicate de altii. Asa au ajuns ca intr-o tara cu foarte putina vegetatie, productia medie pe familie sa fie de cca 40 kg, mult mai mult decat la noi unde e un rai al vegetatiei.
  Nu are nimic de a face cu invdia faptul ca Jean nu si-a precizat locatia de pastoral, ci s-a bazat probabil pe ceva experiente anterioare.
  Explicatia data ca tu nu ai cum sa duci stupii din Bucuresti in Gorj, deci nu avea de ce sa se teama, iar sufera la logica. Informtia fcuta publica nu va fi citita doar de tine. Oricine din tara poate hotari sa plece acolo daca afla ca un stupar de succes alege acea locatie, chiar daca nu locatia ci starea stupilor sunt secretul stuparului respectiv. Pe de alta parte, de la Profil, tu chiar ai legaturi cu Gorjul.
  Nimeni nu te-a criticat aici ca ai avut alt punct de vedere ci pentru faptul cum ti l-ai exprimat. Si in ultimul mesaj 'minte sa ai' sau 'mentalitati invechite'sunt expresii care pot deranja preopinentul, care nu trebuie sa fie neaparat mai prost daca are o alta parere fata de tine. (Se zice ca nimeni nu e asa destept cum se crede dar nici asa post cum il cred altii.  :) )
  Mentionez ca nu fac pastoral si deci nu am nici un interes personal in aeasta disputa, nici nu cunosc pe niciunul dintre 'impricinati'.

jean_dobrita

bio