Rapita 2015

Creat de Eugen B, Ianuarie 25, 2015, 07:43:21 PM

« precedentul - următorul »

Dan Pașca

Nu stiu ce sa zic,colegu cu (secretia de nectar)  ?! oricum dupa cate vad eu mai mult de jumate ii polen,cred ca traba puse colectoarele altfel ne blocheaza cu polen,oricum adunasera mult si la pomii fructiferi,om vedea ce o fi ,eu zic ca o sa fie bine :),  la ce frumos sau dezvoltat daca avem salcam,ne sparg caturile.:) :hi:

Eugen B

Nu prea da nectar rapita. E cam 50% inforita si da 500g la zi si a fost si vrrme buna. Vedem si azi ce va fi

Eugen B

nu trebuie sa spuneti zona, dar macar sa stim mai multe cantare din tara. Si cat este rapita inflorita. Eu di cate stiu cantarul sare cand e 70-80% inflorita. Atunci stiu ca baga bine. Mai avem vreo 15-18 zile pana la salcam, pana atunci bafta la rapita

Cristel

Cine e prea inghesuit se poate duce la Deparati Teleorman, am inteles ca nu e niciun pavilion.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Vyktor

Cred ca astfel de zone sunt multe in tara. Si in apropiere de mine sunt sute de ha de rapita si nu am vazut picior de apicltor. Cred ca doar spiritul de turma face ca pavilioanele sa se ingramadeasca la acelasi lan.

yulian

Eu sunt langa TM, pana acum avem asa: -500, +200, +900, +1.100, +1500...sa vedem ce se intampla in continuare. Un an bun tuturor!  :hi:

Dan Pașca

Ma ajuta un coleg din Timis,Arad ,cum e vremea azi,ce temperatura a fost peste noapte,?!
Sunt plecat de la stupi imi tin o evidenta (temperatura noaptea,ziua/Productie/zii),pt propriile mele calcule,sa vad daca se adevereste ce scrie prin carti de specialitate.
Va multumesc,:)  Mai intrebam si alceva,sper ca nu se supara nimeni ca am deviat de la subiect,daca e vremea ca si la Alba,azi cred ca isi trag sufletul si saracile Albinute.
SPOR LA TOATA LUMEA !!!

Eugen B

Peste noapte a fost o minima de 5-6 grade si asta pe zi nu trece de 13-14 grade maxima.
Pentru productia la zi iti trebe mai multe caracteristit, cum ar fi seceta, inundatie, sol optim etc. Azi fi sigur ca va fi ceva minus, maine poate trecem de 0. Bafta

Dan Pașca

mersii colegu :)  ai dreptate ca sunt mai multi factori......

yulian

Alaltaieri +100 gr, dar vreme nasoala, ieri...cireasa de pe tort, minus 1kg, azi..vedem. Eu nu sunt acolo, sta un coleg de-al nostru, dar i-au cam inghetat izmenele azi-noapte, 5 grade. Azi e zi frumoasa, sper sa recuperam.
Salutari!

antiopa din ardeal

Intrebare ,,intrebatoare"

Am colegi la rapita in Dolj si au fost anuntati ca maine se stropeste cu mospilan. Am gasit informatii despre substanta, scrie ca nu e periculoasa pentru albine DAR mai scrie ca face parte din neonicotinoidice. Are cineva vreo experienta legata de acest produs si poate da un sfat?

gore

Ar fi bine sa te duci pentru a inchide albinele vreo 3-4 ore pana dupa stropiri.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

paul1

Citat din: antiopa din ardeal din Aprilie 30, 2015, 04:37:11 PM
Intrebare ,,intrebatoare"

Am colegi la rapita in Dolj si au fost anuntati ca maine se stropeste cu mospilan. Am gasit informatii despre substanta, scrie ca nu e periculoasa pentru albine DAR mai scrie ca face parte din neonicotinoidice. Are cineva vreo experienta legata de acest produs si poate da un sfat?
Mospilanul este F.F PERICULOS pentru albine !!!
Proprietarul terenului unde-mi tin stupii a stropit cu Mospilan... prunii ! In aceeasi logica (nu-i periculos pentru albine ci doar pentru pesti), n-am inchis urdinisurile pe perioada stropirii (seara dupa ce n-a mai fost zbor). Unde am avut urdinisul deschis larg am pierdut cred ca mai mult de un interval de albina (doi pumni buni de albina) ! Sper sa nu fi fost afectata si regina sau poate mai rau sa nu fi murit ! Unde am avut urdinisurile mai mici (cam 5 cm) am avut cam 20-30 de albine moarte.Daca stopeste cand albina zboara ... ALELUIA ! Toate acestea s-au intamplat doar datorita unei adieri usoare a vantului ( a purtat substanta ucigasa inspre stupi )!
Asa ca ... ATENTIE MAXIMA !!!

antiopa din ardeal

Va multumesc de raspunsuri. Intre timp a intervenit ceva si 3 zile nu stropesc. Vigilenta va fi la maxim, ^:)^

happy

Se anunta zile calde in continuare,luni pana la 29 grade.Este semn ca va fi an bun la rapita pentru cine are familii bune sau la care nu le-au murit in iarna.In Ialomita sunt cazuri de loca,la cineva au murit 200familii si mai este si credincioasa cu acte in regula persoana respectiva.La un prieten din 75 mai are 15 familii.Sa speram ca toate erbicidele si insecticidele folosite de agricultori nu ne vor afecta foarte mult.Si eu am stropit pomii din livada dar dupa ora 19.00 cand mai zburau putine albine.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!