cules nectar in sistem captiv!

Creat de mmacreanu, Noiembrie 11, 2014, 10:39:24 PM

« precedentul - următorul »

mmacreanu

Aduc in fata colegilor un subiect, pot albinele sa culeaga nectar de pe o cultura pusa pe o suprafata de 5000 mp acoperita cu plasa? Ma refer la spatiul necesar pentru ca albinele sa zboare din stup si sa se orienteze stiind ca ele nu zboara direct in varful florii!

Din surse am inteles ca cineva practica in Romania, si se practica si afara!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

stefan1

In Japonia, dar nu numai, se folosesc albinele la polenizarea capsunilor in sere. Totusi nu stiu cam evolueaza o familie in asemenea conditii. Si acolo multi folosesc colonii de bondari la polenizare, probabil pentru ca fac treaba mai buna ca albinele in acest caz.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Inainte de '89 aveam serviciul la statia electrica din localitate si aveam o sera in vecinatate ---eu aveam pavilionul cu albine langa statie---intr-o zi ma cheama inginerul de la sera si-mi arata multe albine moarte in anumite parti din sera
---concluzia mea a fost ca albinele nu se puteau orienta intr-un spatiu redus---exclusa otravirea pentruca albinele moarte erau numai in anumite locuri pe unde voiau sa iasa -spre lumina
Probabil bondarii folositi in sere au alt sistem de orientare

mmacreanu

nu este diferenta intre albinele care intra intr-o sera si mor pentru ca numai pot iesi si albinele captive intr-o sera cu pereti din plasa ... ele pana la urma se pot intoarce in stup ... intreb doar, vreau sa stiu daca este realizabil!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

oroles

Citat din: mmacreanu din Noiembrie 11, 2014, 10:39:24 PM
Aduc in fata colegilor un subiect, pot albinele sa culeaga nectar de pe o cultura pusa pe o suprafata de 5000 mp acoperita cu plasa? Ma refer la spatiul necesar pentru ca albinele sa zboare din stup si sa se orienteze stiind ca ele nu zboara direct in varful florii!

Pentru polenizare, se poate. Productia la 5000 de mp nu poate fi prea buna, daca plantele sunt legume. Cred ca pentru apicultori nu este avantajos deloc. Eventual spre primavara ar putea fi benefic. La cei care fac polenizare cu stupi, stupul se introduce in sera. Orientarea albinelor se face mai greu deoarece razele solare se refracta prin plafonul serei, stiut fiind ca albinele calculeaza distanta fata de stup prin calcularea unghiului fata de soare.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bismark

Va pot contrazice, eu intr-o sera de 30 mp. am avut castraveti si  aveam la partea de sus deschis. La inceput mai rata cite o albina iesirea din sera si le vedeam biziind la geamurile din acoperis, dupa un timp se orientau atit de bine ca nu mai ratau iesirea.La 5000 de mp. poti pune citeva familii inauntru pentru o perioada si fii sigur vei avea o recolta mare.Dar asta s-o faci o data cu infiintarea culturii ca albina sa se obisnuiasca  cu un spatiu prin care poate iesi si inafara .Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Kiwi Bee

Aici in NZ au fost care au muscato cu asta.
Aici la polenizarea fructului kiwi se da cel mai mult(cca 90-95 de euro per stup) timp de 4 saptamini ba chair am auzit si de cazuri cind horticultorul vroia sa aiba albinele pt 6 saptamini. In totdeauna se mai gasesc cite unii care au nevoie mare de bani si accepta conditiile dar sint si care au renuntat.

Fructul kiwi are o boala grava si daca livada se infecteaza doar focul ajuta astfel ca sa ajuns ca livezile de kiwi se acopera inainte de inceperea perioadei de polenizare. Se acopera cu material alb.
Un apicultor povestea ca in anul cind a vazut asta pt prima data a acceptat conditiile dar nu a bagat familiile sub acoperis ci lea lasat a magrinea livezii. A pus un palet cu 4 stupi sub acoperis ca sa vada rezultatul si a fost dezamagit de cum sau depopulat acele familii. Anul urmator horticultorul a pus acoprisul + a inconjurat totul deci nu mai avea albina pe unde sa intre asa ca apicultorul in cauza a refuzat serviciul de polenizare. El dupa polenizare urma sa merga la manuka sau asa ceva si fara o populatie mare si buna ar fi avut mai mult de pierdut. Dar in totdeuna se gasesc unii care au nevoie mare de bani si accepta conditiile impuse.

Un teritoriu de 5000mp este un teren de fotbal. Nu stiu ce fel de flora ar putea da ceva miere. Pt miere/nectar nu as baga stupii intro incinta acoperita fie ea chiar de 5000mp. Daca proprietarul ar indeparta laturile si sa lasi stupii "afara" atunci este altceva. Albinele ar intra si iesi usor si totul ar fi bine.

Daca chiar doresti si ai posibilitatea ai putea experimenta cu 1-2 stupi. Dar mai bine sai duci la pastoral sau la padure.

bucovineanu

Autorul cu intrebarea ar dori ca incinta respectiva sa fie complet inchisa pentru ca albinele sa culeaga numai de la acea planta, asa ca stupii ar trebui sa fie obligatoriu inauntru si albinele sa nu aiba nici o legatura cu exteriorul. Eu sunt de parere ca suprafata e mult prea mica pentrua avea rezultatele dorite. Albinele trebuie sa aiba spatiu suficient pentru a face zborurile de orientare.

marian sima

Citat din: mmacreanu din Noiembrie 11, 2014, 10:39:24 PM

Treaba e cu schepsis,vorbesti de cultura acoperita cu plasa de umbrire,plasele de umbrire sant de foarte multe tipuri si luminozitati.

Daca vei folosi o plasa cu un grad de umbrire mai mare si plasa sa fie de culoare inchisa ai toata sansa ca albinele sa iasa pe acolo pe unde percepe luminozitatea mai puternica.

Sa culeaga nectar.
Depinde foarte mult de cultura infiintata,la tomate nu prea se baga albina,in schimb la castraveti,dovlecei ,pepeni merg.

Pentru alte culturi nu stiu,insa poti face dresajul albinei pe cultura respectiva,adica sa faci o infuzie cu flori din cultura respectiva si sa o adaugi in sirop.

marian sima

Am uitat sa mentionez altii factori si anume latimea salarului sau a serei si inaltimea lateralelor.

La un solar sub 6 m latime cultura de castraveti sau alte plante palisate nu are influienta prea mare insa la o latime peste 7m trebuie sa ai fanta de lumina adica cultura sa nu fie mai inalta decat spatiul pe unde va iesi albina .

Trebuie sa ai macar un spatiu minim de o jumatate de metru ,cu cat latimea este mai          mare cu atat spatiul trebuie sa fie si el mai mare.

Stim bine ca la culturi cu densitate mare albina zboara pe deasupra plantelor de cultura acea fanta de care spuneam mai sus asigura orientarea albinei.

Banuiesc ca amplasarea plasei de umbrire sub folie pe un sistem neted nu va mai crea capcana pe care o creaza folia ,ba in plus plasa fiind asezata la pozitie orizontala si neteda albina va zbura pe langa ea pana va iesi afara,la zborul urmator va avea lectia invatata.

Uitasem ,despre amplasarea albinelor in sera,albina nu prea suporta spatiul inchis si in loc sa polenizeze va cauta o modalitate de evadare din incinta.

mmacreanu

Citat din: marian sima din Noiembrie 12, 2014, 05:22:12 PM
Am uitat sa mentionez altii factori si anume latimea salarului sau a serei si inaltimea lateralelor.

La un solar sub 6 m latime cultura de castraveti sau alte plante palisate nu are influienta prea mare insa la o latime peste 7m trebuie sa ai fanta de lumina adica cultura sa nu fie mai inalta decat spatiul pe unde va iesi albina .

Trebuie sa ai macar un spatiu minim de o jumatate de metru ,cu cat latimea este mai          mare cu atat spatiul trebuie sa fie si el mai mare.

Stim bine ca la culturi cu densitate mare albina zboara pe deasupra plantelor de cultura acea fanta de care spuneam mai sus asigura orientarea albinei.

Banuiesc ca amplasarea plasei de umbrire sub folie pe un sistem neted nu va mai crea capcana pe care o creaza folia ,ba in plus plasa fiind asezata la pozitie orizontala si neteda albina va zbura pe langa ea pana va iesi afara,la zborul urmator va avea lectia invatata.

Uitasem ,despre amplasarea albinelor in sera,albina nu prea suporta spatiul inchis si in loc sa polenizeze va cauta o modalitate de evadare din incinta.

va multumesc pentru pareri, toate sunt de luat in calcul si bune pentru mine.
azi am mers unde am stupii si am vb cu o ruda, este apicultor de multi ani, a fost si presedinte pe la ACA Braila ... deci om care nu vb din auzite. Raspunsul lui a fost imbucurator pt mine, a zis ca pot culege nectar fara sa fie deranjate de faptul ca sunt inchise, mai ales daca cultura respectiva secreta nectar bine, ele vor merge direct in floare si nu au nev de spatiu de manevra mare. Inaltimea o estimez sa fie de  2m a peretilor laterali si ma gandesc ca in fata stupilor sa fac o portiune mai inalta (inca nu sunt decis la asta)
Nu vreau sa folosesc pentru polenizare ci pt nectar, planta respectiva creste cam 60 cm inaltime. Daca va intrebati de ce inchise, ei bine ... tb sa fie mierea pura pentru beneficiarul meu, contaminarea cu alte tipuri de nectar ma dezavantajeaza.

In primul an cand nu se merita sa fac cortul din plasa pt ca nu sunt flori suficiente o sa incerc un dresaj inainte de inflorire si perioada de inflorire (mai - iunie) ma ajuta putin, dupa salcam ... pana in floarea soarelui ... nu as avea decat flora spontana, o sa incerc sa vad cum merge in camp liber pt ca o sa plantez pe un hectar!

marian sima

Nici eu nu i-ti vorbesc din auzite,am avut doua solarii mici si am observat comportamentul albinei,la solarul mic cu latime de 6 m albina poleniza castraveti fara probleme insa cand solarul este mai lat albina va cauta sa se ridice in sus si va fi atrasa de  punctul cu cea  mai mare luminozitate din solar,adica acoperisul cu partea expusa la soare.

Eu credeam ca vrei sa folosesti sistemul pentru polenizare.

Pentru culesul de nectar nu exista nici o planta care sa dea un rezultat bun pe o suprafata asa de mica.

Plantele melifere nu secreta toate nectar in acelasi timp,unele secreta la orele dimineti ,cicoarea de exemplu ,altele secreta mai tarziu,unele dupa amiaza si altele mai spre seara.

Trebuie sa te orientezi la epoca de semanare ca inflorirea sa nu se suprapuna cu alte plante bune melifere.
Trebuie sa experimentezi perioada din zi cand planta are maximul de secretie de nectar si trebuie sa lasi magazia de recoltare deschisa doar in acel moment,pe urma bagi un izgonitor sub magazie pana la lasarea seri.

Si binenteles trebuie sa nu mai ai alte stupine in preajma.
In modul acesta vei avea o productie la scara mai mare ,e mai mult de munca insa recolta de pe 5000 de metri patrati este nesemnificativa.

Putin studiu ,nitele experimente si vei reusi.

mmacreanu

Citat din: marian sima din Noiembrie 12, 2014, 07:30:55 PM
Nici eu nu i-ti vorbesc din auzite,am avut doua solarii mici si am observat comportamentul albinei,la solarul mic cu latime de 6 m albina poleniza castraveti fara probleme insa cand solarul este mai lat albina va cauta sa se ridice in sus si va fi atrasa de  punctul cu cea  mai mare luminozitate din solar,adica acoperisul cu partea expusa la soare.

Eu credeam ca vrei sa folosesti sistemul pentru polenizare.

Pentru culesul de nectar nu exista nici o planta care sa dea un rezultat bun pe o suprafata asa de mica.

Plantele melifere nu secreta toate nectar in acelasi timp,unele secreta la orele dimineti ,cicoarea de exemplu ,altele secreta mai tarziu,unele dupa amiaza si altele mai spre seara.

Trebuie sa te orientezi la epoca de semanare ca inflorirea sa nu se suprapuna cu alte plante bune melifere.
Trebuie sa experimentezi perioada din zi cand planta are maximul de secretie de nectar si trebuie sa lasi magazia de recoltare deschisa doar in acel moment,pe urma bagi un izgonitor sub magazie pana la lasarea seri.

Si binenteles trebuie sa nu mai ai alte stupine in preajma.
In modul acesta vei avea o productie la scara mai mare ,e mai mult de munca insa recolta de pe 5000 de metri patrati este nesemnificativa.

Putin studiu ,nitele experimente si vei reusi.

ms, studiul se face acum ... experimentele vor veni anul urmator!

marian sima

Face mult si zona,asa daca aveti prieteni cu,cunostinte ducetiva in insula mare a Brailei acolo unde cat vezi cu ochii este doar o cultura si aia fara pic de buruiana.

Amplasati plantatia dv in mijlocul monoculturi si lucrati lejer.

mmacreanu

Citat din: marian sima din Noiembrie 12, 2014, 07:44:39 PM
Face mult si zona,asa daca aveti prieteni cu,cunostinte ducetiva in insula mare a Brailei acolo unde cat vezi cu ochii este doar o cultura si aia fara pic de buruiana.

Amplasati plantatia dv in mijlocul monoculturi si lucrati lejer.

e cam dificil aceasta parte ... cultura este perena, se exploateaza mai mult timp si cel mai sigur este pe terenul tau!