Impachetarea mea

Creat de Muntoiu Radu, Noiembrie 08, 2014, 09:18:22 PM

« precedentul - următorul »

Muntoiu Radu

5 Feb. 2015

-   se anunta geruri saptamana viitoare si de vreme ce ieri si azi au fost ultimele zile cu temperaturi normale am dat o fuga si am lasat cate 1-2 pungi cu miere pe rame chiar daca mai au destula miere deasupra. Spre deosebire de gerurile de la Anul Nou, aceasta perioada poate fi mortala din moment ce unele colonii ar putea avea puiet si daca nu vor avea miere langa acel puiet vor muri cu miere pe rama dar la distanta. Sper ca daca au existat colonii cu astfel de probleme, ieri si azi si-au tras ceva miere langa puiet si vor trece de aceasta ultima saptamana periculoasa.
-   Totusi, din ce pot sa-mi dau seama, majoritatea nu au puiet.
-   Apa din adapatoarele de urdinis era neatinsa la unii, scazuta de jumatate sau aproape goala la altii. Nu stiu daca asta se datoreaza cresterii de puiet sau unor scurgeri, dar colonia de care sunt sigur ca a inceput cresterea de puiet (cea care a oprit ponta la 1 Septembrie) nu mai avea apa aproape deloc.
Nici o alta schimbare.

Eugen B

In general albinele trag miere langa puiet. Acuma e normal ca cine are miere in ei are ce sa traga, daca nu prea este miere si vine vreo 10-15 zile ger si este si puiet cred ca vor fi si probleme. La mine cred ca au cam toti puiet, cel putin familii tari au sigur ca am vazut.
Normal ar cam trebui sa incepi sa ai puiet in toti, ca daca ai vazut si schema care a pus-o Dragos cu schimbul de albina iti dai seamna ca in februarie trebuie sa fie puiet. Eu in maxim 3-4 saptamani sper sa am cules la polen, bineinteles daca va permite vremea.

Muntoiu Radu

Citat din: Eugen B din Februarie 06, 2015, 12:07:44 PM
In general albinele trag miere langa puiet. Acuma e normal ca cine are miere in ei are ce sa traga, daca nu prea este miere si vine vreo 10-15 zile ger si este si puiet cred ca vor fi si probleme. La mine cred ca au cam toti puiet, cel putin familii tari au sigur ca am vazut.
Normal ar cam trebui sa incepi sa ai puiet in toti, ca daca ai vazut si schema care a pus-o Dragos cu schimbul de albina iti dai seamna ca in februarie trebuie sa fie puiet. Eu in maxim 3-4 saptamani sper sa am cules la polen, bineinteles daca va permite vremea.

E posibil sa am puiet in mai multi - majoritatea matcilor sunt din 2014, dar nu am deschis inca nici un cuib si comportament clar nu am vazut decat la 1-2 care zburau dupa apa. Dupa condens nu pot sa imi dau seama pentru ca asa cum am scris inainte, in acei stupi unde cuibul nu e etanseizat perfect (paturica prea scurta sau polistiren taiat imperfect in podisor) se produce un mic curent de aer prin acele orificii si deci si ceva condens. Zgomot diferit nu fac, caldura mai mare nu simt, polen nu este, consumul de apa e singurul indiciu... Oricum, nu am nevoie de puiet din Ianuarie in zona mea - salcamul e primul cules si incepe doar la sfarsit de Mai.

Eugen B

La mine infloreste ceva mai repede ca la tine salcamul, cu condensul nu am avut probleme pana acuma.

bucovineanu

Am albine de mai mult de 35 de ani si am citit ceva literatura apicola. Pana acum nu am auzit sau citit ca iarna trebuie sa asiguram apa albinelor. Din contra in tipul iernii trebuie combatuta umezeala din stupi pentru ca albinele sa ierneze in bune conditii.

ciucur

Scrie in Hristea de acel 'magnet' pentru apa. Din ce imi aduc aminte o placuta metalica pusa pe unul din peretii lazii.
Nici eu nu am mai vazut scris altundeva. Dar daca ai posibilitatea de a da apa fara a face prostii (sa curga pe albine) de ce sa nu incerci? Ce e de pierdut?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Muntoiu Radu

Citat din: bucovineanu din Februarie 06, 2015, 01:00:59 PM
Am albine de mai mult de 35 de ani si am citit ceva literatura apicola. Pana acum nu am auzit sau citit ca iarna trebuie sa asiguram apa albinelor. Din contra in tipul iernii trebuie combatuta umezeala din stupi pentru ca albinele sa ierneze in bune conditii.
Acum e cam devreme, e adevarat. Dar peste cateva saptamani (cand ponta se mareste) apa devine vitala (apa din miere si condensul nu ajung) si multe albine vor muri incercand sa o aduca in stup daca vremea nu e buna.

Initial aveam de gand sa le pun pe la sfarsitul lui Februarie sau inceputul lui Martie. Dar vreau sa testez mai intai, sa vad daca trag albinele apa, ca anul trecut am pus ca prostu' apa tot anul si degeaba. Acum le-am pus de la izvorul lor preferat - are cea mai buna apa pe raza lor de zbor si numai de acolo au carat pana a dat frigul azi toamna.

Referitor la umezeala din stup, nu cred ca ea e influentata de acele hranitoare. Cum am mai spus, umezeala in acea vale e foarte mare - picura condens de pe capace, e ceata de la 17 pana la 11  a doua zi, ploua, mlastina, noroi, etc - un pic de apa la urdinis nu face mare branza.

Muntoiu Radu

Citat din: ciucur din Februarie 06, 2015, 01:14:14 PM
Scrie in Hristea de acel 'magnet' pentru apa. Din ce imi aduc aminte o placuta metalica pusa pe unul din peretii lazii.
Nici eu nu am mai vazut scris altundeva. Dar daca ai posibilitatea de a da apa fara a face prostii (sa curga pe albine) de ce sa nu incerci? Ce e de pierdut?

Pai adapatoarele sunt in afara lazilor. Inauntru (la urdinis) nu intra deca prelungirea aceea pe care sunt maxim 5 grame de apa, care se reimprospateaza daca albinele o trag. Apa nu curge. Daca albinele nu au nevoie ramane afara in acel recipient... Din astea :

pistol28

Citat din: ciucur din Februarie 06, 2015, 01:14:14 PM

Practic pe placa metalica, fiind mai rece,  se produce condesarea vaporilor de apa din stup.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bucovineanu

Placa metalica era folosita pentru a contribui la micsorarea umiditatii in stup si nu pentru altceva.
Dupa ce albinele ies la zbor isi procura apa din roua si din surse externe.
Trebuie asigurata apa in hranitoare daca in primavara avem o perioada mai lunga de vreme rea si albinele nu pot iesi la zbor pentru a preveni aparitia bolii de mai. E vorba de un fel de "intoxicatie" cu polen care se manifesta prin aparitia pe scandurica de zbor a unor excremente galbui de consistenta mai putin apoasa.

Muntoiu Radu

Mie nu-mi trebuie metal in stup pentru ca nu am umiditate deloc in cuib, doar in caturi. Toata iarna am vazut doar cateva picaturi de roua mici la gerurile de Anul Nou si in rest cateva caturi cu condens la cei cu paturici si/sau podisoare neetanse si la cei pe  care ii suspectez ca au avut puiet devreme.
In schimb nu vreau ca albinele sa zboare dupa apa la 6-8 grade si sa ramana jumatate din ele pe camp, chiar acum cand am nevoie mai mare de ele... Voi tine adapatoarele astea sub obsevratie si voi face recomandari pro/contra peste 2 luni (3 lei e o investitie infima daca isi dovedesc utilitatea).

Sper doar sa nu crape la inghetul care se anunta saptamana viitoare si sa fie destul de mari (au 500ml) pentru a le ajunge macar 4-5 zile cand incepe ponta serios...

dorindafi

mai radule, ma baiatule tu ma bagi in sperieti
din cite spui ma faci sa cred ca lucrezi sub acoperire
cine tzia spus ca la o oarecare temperatura iasa jumatate din albine afara?
daca se asheaza citeva cristale de apa sa nu crezi ca e bai  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Muntoiu Radu

Citat din: dorindafi din Februarie 06, 2015, 05:41:33 PM
mai radule, ma baiatule tu ma bagi in sperieti
din cite spui ma faci sa cred ca lucrezi sub acoperire
cine tzia spus ca la o oarecare temperatura iasa jumatate din albine afara?
daca se asheaza citeva cristale de apa sa nu crezi ca e bai  :hi:

Am zis ca din cele care ies dupa apa jumatate pot ramane pe camp, nu jumatate din stup :)

Muntoiu Radu

La 1000 de larve e nevoie de 35ml de apa. 1000 de larve sunt cam 2 palme de puiet. Socotiti singuri cata apa trebuie sa fie/ajunga in stup pe masura ce creste ponta. Daca mai punem si mierea cristalizata in ecuatie e si mai rau...

dorindafi

ok , dar ce te face sa crezi ca ele vor adapta ideea ta cu adapatorul ?
in momentul cind vor iesi la zbor dupa polen adapatorul tau ishi va pierde eficacitatea

acum sa nu crezi ca am ceva cu tine ori cu modul tau de lucru   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092