Impachetarea mea

Creat de Muntoiu Radu, Noiembrie 08, 2014, 09:18:22 PM

« precedentul - următorul »

un OM

Ramele ce au condens in celule sunt scuturate pentru ca apa devenita sirop sa fie aruncata din celule. Acel sirop este fermentat si nu ar face bine albinelor. Daca ramele sunt pastrate in camere incalzite cu ceva grade peste zero sunt evitate multe probleme. Cel mai bine sunt pastrate insa in ...stup, printre albine :D.

mihai.vr

O alta intrebare despre subiectul impachetarii:

La o iernare tip horn, cu fund plin, cand e cel mai bine sa pui folie sus peste rame? Adica... cand renuntati la o parte din impachetarea de iarna si puneti folia? De cand este deja puiet mai mult de o palma sau mai tarziu?
De anul trecut am inceput sa folosesc si eu folia peste rame si ma gandesc ca pastreaza caldura mai bine in ziele reci care mai raman, dar in acelasi timp este si pericolul condensului excesiv in perioadele astea.

dorindafi

eu o folosesc primavara
pe timpul noptzii fiind mai frig se va face condens dar tzinind cont ca ziua este cald shi albinele au zbor nu sunt probleme , condensul dispare   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Muntoiu Radu

17 Ianuarie 2015

- frig (-15/+15 grade C) si ceata.
- picaturile de apa pe care le-am vazut data trecuta au disparut, ceea ce inseamna ca ele au fost cauzate de frigul extrem dinainte si dupa Anul Nou. Amnadoua cutiile erau uscate.
- intre 5 si 30 de albine moarte pe fund.
- nici o alta schimbare.

Mlastina, ceata & chiciura :

APIS PARASCHIV

eu folosesc ziar pus deasupra ramelor sa nu se faca condens,si sa nu gasesc mucegai pe rame si pe faguri :hi:

Muntoiu Radu

Am uitat sa mentionez – am pus un bolovan pe una din paturici care nu era taiata bine si permitea albinelor sa iasa in spatiul lateral si sa moara acolo. Piatra era umeda deasupra si uscata pe fund, ceea ce inseamna ca teoria mea era corecta – umiditatea chiar intra in cat (si s-a condensat pe piatra). Drept urmare am pus paie in caturi (care vor fi schimbate regulat daca devin prea umede) – foto 2.

Dat fiind faptul ca umiditatea in zona e aproape de 100% in majoritatea zilelor (foto 1) si ca pana acum singurul condens l-am vazut in timpul gerurilor extreme dinainte si dupa Anul Nou si numai in stupii unde polistirenul extrudat din podisor  sau paturica erau taiate cu cativa milimetri prea scurte, cred ca putem spune ca experimentul meu a fost un success pana acum. Cel putin pentru prima jumatate a iernii...

Muntoiu Radu

30 Ianuarie 2015

-   o saptamana de vreme buna si una de frig si ploaie din nou.
-   A fost prea cald pentu a vedea care e consumul de miere (ghemurile erau rasfirate) asa ca am lasat cateva pungi de miere pe'ici, pe'colo, pentru orice eventualitate...
-   Paiele erau uscate asa ca le-am scos pentru ca nu au nici un efect asupra umiditatii.
-   Doua familii zburau chiar daca nu era chiar asa cald (6-7 grade); reginele au inceput ponta probabil si albinele adunau apa. Una avea cateva picaturi de apa in cat si cealalta (care e activa de mai mult timp – asta e prima regina care a oprit ponta in toamna, la 1 Septembrie) nu avea umiditate dar avea ceva urme de mucegai in cat. Ceilalti stupi nu zburau deci probabil ca nu au inceput ponta.
-   Nici o alta schimbare...

P.S.
Am umplut cateva adapatoare de urdinis cu apa de la un izvor pe care albinele il frecventeaza cand aduna apa pentru puiet (nu folosesc apa pe care le-o pun de la fantana decat toamna ca sa dilueze miere); sper ca o vor folosi pe aia si nu vor mai zbura dupa apa. De asemenea, de la o vreme pasarile nu mai mananca albinele moarte pe care am picurat varachet si imi lasa stpuii in pace :

Jimmy2011

La 6-7 grade in mod normal si natural albinele nu efectueaza zboruri in afara stupului. Verifica cele doua familii sa nu fie bolnave.
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

Muntoiu Radu

Citat din: Jimmy2011 din Ianuarie 30, 2015, 10:37:52 PM
La 6-7 grade in mod normal si natural albinele nu efectueaza zboruri in afara stupului. Verifica cele doua familii sa nu fie bolnave.

Nu, m-am uitat dupa ele si zburau direct catre un butalau cu apa curata de unde tot aduc ele apa. De apa pe care le-am tot pus-o eu din fantata nu s-au atins decat toamna (probabil pentru a dilua "miere" cristalizata) de aceea sunt convins ca au puiet. Apa din adapatoarele de urdinis tot de la acel butalau le-am adus-o. In rest nu mai zburau decat cercetase - le vedeam prin gradina, cautand polen probabil...
Familiile sunt bune, cuiburile curate si uscate (cred ca prea uscate - umiditatea se ridica in cat), miere au, matcile sunt OK. Prezenta puietului e singura explicatie....

Oricum, daca erau bolnave ce le puteam face ?

dorindafi

radule  , lasale in mediul lor natural , nu mai interveni cu apa cu mai shtiu eu ce
da, ai dreptate , daca albina cara apa in sezonul asta ,  are puiet .  =D>
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Muntoiu Radu

Citat din: dorindafi din Ianuarie 31, 2015, 12:03:02 PM
radule  , lasale in mediul lor natural , nu mai interveni cu apa cu mai shtiu eu ce
da, ai dreptate , daca albina cara apa in sezonul asta ,  are puiet .  =D>

Pentru 3 lei (cat costa un adapator) cred ca merita efortul, daca asa scutesc albinele de un zbor de 100m si inapoi, pe vreme rece... Saptamana viitoare merg sa vada daca trag apa din ele.

Muntoiu Radu

Ieri am observat ca albinele se inghesuiau langa peretele frontal, unde batea soarele, de nu mai puteam vedea lumina urdinisului, chiar daca e deschis la maxim.
Am mai observat anul trecut ca ora la care bate lumina soarelui pe stup nu influenteaza iesirea la zbor a albinelor, asa cum se spune cand se recomanda ca stupii sa aiba urdi9nisul spre sud (spre soare).

In consecinta, intrebarea mea pt. voi e urmatoarea : Nu le-ar fi mai bine (iarna) cu spatele la soare (cu urdinisul spre nord), ca sa nu isi mai faca cuibul langa urdinis ?

dorindafi

cei care au stupina asezata in forma de U, crezi ca-shi pun aceashi intrebare ca tine ?
acuma sa nu crezi ca eu sunt impotriva ta numai ca nu tot ce zboara e shi consumabil  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Muntoiu Radu

Citat din: dorindafi din Ianuarie 31, 2015, 04:45:17 PM
cei care au stupina asezata in forma de U, crezi ca-shi pun aceashi intrebare ca tine ?
acuma sa nu crezi ca eu sunt impotriva ta numai ca nu tot ce zboara e shi consumabil  :hi:

Pai asta ma intereseaza - daca le pun cu spatele la soare, isi mai fac cuibul la urdinis iarna sauil fac in spatele stupului ?

dorindafi

depinde de ce gindesc ele
iarna trecuta am avut familii care au organizat cuibul in fata , spate shi pe partea cu diafragma stupii fiind totzi in aceashi pozitzie
au iernat fara probleme
CODUL  e   LEGEA
         0763650092