• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Salutare

Creat de Mandea, Octombrie 12, 2014, 02:09:01 a.m.

« precedentul - următorul »

Mandea

Octombrie 12, 2014, 02:09:01 a.m. Last Edit: Octombrie 12, 2014, 02:15:25 a.m. by Mandea
Cu un raspuns daca ma poate ajuta cineva!
-Cum imi pot da de seama ca o familie de albine nu are suficienta hrana sau este infometata in a 2 decada a lunii octombrie????  :D


gaby

fa control si vezi daca are hrana suficienta
temperatura de afara iti permite acest lucru fara probleme

mosunick

Ar fi bine sa nu ajungi in situatia aia.
Fa ce poti si da-le acum hrana de completare, chiar daca e tarziu (cel mai sigur este sirop - FARA ZAHAR  ca uzezi albina!!!) in pungi, puse deasupra ramelor sau alaturi, dupa diafragma, in care in partea superioara dai 5-6 gauri cu un ac.
Poti sa pui mai multe pungi de 1 kg, pana iti faci plinul la fiecare stup. Trebuie sa ajungi minim minimorum la 10 kg de hrana (desi 15 kg e o valoare cat de cat ok) daca ai 4-5 rame de albina (fara discutie ramele de acoperire trebuie sa fie full, deci numai alea ar avea aproape 8 kg, plus coronite de cel putin 2 kg).
Cand nu mai au mancare, iarna, vei auzi in stup un zumzet "stins", iar cand ridici podisorul vei vedea albinele sus pe rame, desi temperatura e scazuta.
Sanatate!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

Mandea

Va multumesc frumos! deci albinele sunt in partea de sus pe podisor(la hranitor)?

bucovineanu

Daca vrei sa sti daca au suficienta hrana pentru iernare, deschide stupul si verifica ramele, vremea permite acest lucru. Fiecare rama trebuie sa fie plina in proportie de 80%, din care macar jumatate de rama capacita.
Dupa felul cum pui intrebarile se vede ca esti incepator. Sfatul meu e ca in iarna care urmeaza sa pui mana si sa citesti de cateva ori, macar o carte de apicultura, ex. Manualul apicultorului. Dupa aceea sa vii cu intrebari despre problemele pe care nu le-ai inteles.