• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Hrana insuficienta pentru iernare

Creat de dana_zanescu, August 26, 2014, 05:15:26 p.m.

« precedentul - următorul »

dana_zanescu

Buna
As avea si eu nevoie de un sfat. Am verificat stupii si nu au hrana suficienta pentru iarna (am cam 4 rame de stup). Cum as mai putea remedia acum aceasta problema, astfel incit sa intru in iarna cu ei ok. Multumesc

jenica67

          Pune-te cu sirop pe ei. Poti sa pui si 2-3 l intr-o punga gen sandvici, sau legume, de la supermarcheturi. Cat este cald dai sirop 1:1 invertit, sau neinvertit, nu dupa preferinte. Daca nu poti ajunge prea des la ei, poti pune ca rusi, cate 3-4 pungi o data. Pui magazia si le pui peste rame, cu grije sa nu le intepi, sau spargi, ca se descurca albinele.
Eu fac siropul cu ceaiuri si pun apicomplex in el. Daca se mai raceste vremea, dai sirop 2:1, dar teoretic in 2-3 saptamana, poti completa rezervele in cel mai rau caz.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

yulian

Sa intelegem ca aveti 4 rame cu albine in fiecare stup?? Sau?? Daca aveti 4 rame in stupi, intrati in toamna, dar nu iesiti in primavara... Sirop, cat de mult inca doua saptamani ca pe urma cam gata cu completarile/stimularile.

Domnu Jenica din ce faceti ceaiul??
Multumesc,
Iulian.

jenica67

     Sotia face siropul si pune cel putin 4 plante care se folosesc si la protofil, dar deobicei pune mai multe. In ordinea importantei : musetel, coada soricelului, galbenele,  sunatoare, menta, tei.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

jenica67

  Referitor la perioada de completare, este bine sa se faca cat mai repede. Dar pana cand se poate face, depinde de vremea care urmeaza si zona tarii in care va aflati. La fel si cu puterea familiei. Oricum cu o familie slaba, chiar daca treceti iarna, nu veti avea rezultate spectaculoase anul viitor, ci mai degraba slabe.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?