• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Modificare stup populat

Creat de bionut, August 07, 2014, 03:36:09 a.m.

« precedentul - următorul »

bionut

Va salut,

in primavara am cumparat doi stupi de la un "meserias" care i-a lucrat in asa fel incat partea de jos a ramei sta direct pe fundul stupului. Nu mai zic ca intre scandurile fundului e spatiu de cativa milimetri dupa ce s-a mai uscat (desi scandura parea uscata, nu era tocmai verde, cand i-am luat).

Atunci nu m-am gandit sa pun o rama sa vad cum intra in ei si i-am vopsit, iar intr-unul am pus un roi. Pe celalalt l-am modificat inainte sa il populez, din fericire.
Acum vreau sa il modific si pe cel cu albine in el, dar nu sunt sigur cum e bine sa procedez. Sa mut albinele in alt stup (am unul orizontal gol) cat il modific pe cel cu problema? Va incurca rau activitatea albinelor acest lucru?
Am si cat deasupra in care s-au urcat albinele, cu ramele din el ce fac, le pun tot in orizontal cat dureaza toata manopera?

Daca imi dadeam seama la timp de cat de bine sunt lucrati ma duceam cu ei inapoi la maestrul tamplar, dar ii vopsisem si aveam si nevoie urgenta de unul. I-am zis ulterior ca nu a lasat loc albinor pe sub rame si a zis ca nu e adevarat... mi-e mila de cei care au cumparat cu zecile de la el... sau poate la mine s-a grabit, ca zicea ca are nu stiu cate comenzi, dar ca imi da doi stupi, si a pus funduri unor caturi ca sa scape de mine sau nu si-a dat seama. In fine, a doua oara nu mai cumpar de la el.


romikele

Daca fundul nu e detasabil, e bine de mutat albina.
La orizontal daca nu ai capac pe balamale (daca ai il poti da jos) dupa ce muti cuibul, poti completa cu rame goale dupa diafragma, pui o folie peste acestea, iar deasupra cubului catul.
Singura grija, urdinisul sa fie pe aceeasi directie actuala, pana termini modificarea si readuci familia in vertical.

Kiwi Bee

Ar fi prea usor daca ar fi cu fund detasabil.

Eu zic sati faci un chenar(lung, lat exact ca  si stupul) de max. 2cm cu un umar pe care vor sta ramele.

Scoti ramele din stupul cel cu probleme si le pui in orizontalul pe carel ai(chiar linga tine). Apoi prinzi chenarul de partea superioara al stupului cu suruburi si bagi ramele la loc.

romikele

Mai usor e de adaugat la partea inferioara un "chenar" inalt de 2 cm, cu grosimea identica cu cea a peretilor corpului.

bionut

Asa am facut la celalalt, am adaucat 2 cm la baza stupului. O sa mut albinele in orizontal pana fac toate astea. Nu stiu maine daca o sa pot ca abia am vopsit azi stupul orizontal, si cred ca inca o sa miroasa tare ca nu am avut vopsea pe baza de apa.

Kiwi Bee

Citat din: romikele din August 07, 2014, 07:35:05 p.m.
Mai usor e de adaugat la partea inferioara un "chenar" inalt de 2 cm, cu grosimea identica cu cea a peretilor corpului.


Da asa este cu fund detasabil nici o problema, dar nu nea dat aceasta informatie de la bun inceput.

romikele

Daca nu e detasabil, se poate detasa... cateva ciocane si gata treaba  :razz:

dodo79

Citat din: romikele din August 08, 2014, 09:59:56 p.m.
Daca nu e detasabil, se poate detasa... cateva ciocane si gata treaba  :razz:

date in lateral  =)) =)) =)) =)) =))

bionut

Cu albine in el eventual :))
Am considerat ca e de la sine inteles ca stupul are fund fix, altfel nu mai imi faceam atatea probleme, era mult mai simplu.
Asta e strategia, cateva ciocane, iese fundul (este prins in cuie de mester, la fund nu a folosit holzsuruburi), aplic un chenar la partea de jos a corpului si bat la loc fundul. Eu imi faceam griji mai mult de modul de cazare a albinelor pana fac toate astea.