unificare stup slab cu un roi

Creat de mariusb, August 04, 2014, 05:10:37 PM

« precedentul - următorul »

mariusb

Buna ziua,
Va deranjez cu o intrebare de incepator.Vreau sa unific o familie pe 7 rame mai slab cu un roi pe 3 rame prins recent.mentionez ca nici roiul si nici stupul nu au matca(nu stiu sigur cauza).vreau sa fac urmatorii pasi:
1. pun o matca imperecheata la roi
2. dupa ce o accepta unesc familia cu roiul prin procedura urmatoare: stropesc cu tuica fiecare rama din stup plus albinele de pe fundul si peretii acestuia dupa care la fel stropesc ramele roiului cu tuica pe care le pun pe rand in stupul familiei(este corect?).nu o sa pierd culegatoarele roiului? stupii fiind la mica distanta unul de altul adica 2 metri.
As fi profund recunoscator pentru eventualele sfaturi.este destul de greu sa fii incepator in aceasta meserie...

dodo79

de ce sa nu pui matca la cel pe 7 rame?de cand nu mai are matca?
nu e nevoie sa stropesti fiecare rama in parte la unificare.le stropesti deasupra leaturilor.
unificarea o faci doar dupa ce ti-a acceptat matca.la cateva zile.
e bine ca matca sa o pui in cutiuta .

bucovineanu

In plus e mai bine sa duci ramele orfanului la roi si nu invers.

TDI

Citat din: mariusb din August 04, 2014, 05:10:37 PMMentionez ca nici roiul si nici stupul nu au matca(nu stiu sigur cauza).
Menționezi degeaba, e foarte puțin probabil ca roiul sa nu aibă matca neimperecheata.
O metoda de a detecta mai usor matca e de a adauga rame goale intercalate cu cele de albina. Alta, citita pe forum dar neconfirmata ar fi, după intercalarea cu rame goale introducerea unei rame cu puiet de toate vârstele in mijlocul cuibului si verificarea ei după câteva ore, teoretic matca ar trebui sa fie acolo, practic a doua sau a 3-a zi o sa aibă botci de salvare începute ambii, de abia atunci esti sigur ca sunt orfani si faci ce vrei tu.

dodo79

Citat din: bucovineanu din August 04, 2014, 09:45:33 PM
In plus e mai bine sa duci ramele orfanului la roi si nu invers.
spuneti ca este mai bine asa din cauza ca roiul accepta matca mai repede si mai bine decat orfanul?
explicati va rog.
ce se intampla cu culegatoarea de la cel orfan?

TDI

Orfanul pierde culegatoare - albina mai bătrână - ce rămâne o sa accepte mult mai usor matca decât albina bătrână.

bucovineanu

Nu am citit cu atentie toate postarile. Credeam ca roiul are regina care ponteaza. Acum am inteles ca ambii sunt orfani. Asa problema se complica. Daca unim 2 orfani nu am realizat nimic.   Se poate incerca introducerea reginei la cel care e orfan de mai putin timp si apoi daca o accepta se va vedea cum se actioneaza in continuare.
Oricum daca avem o familie orfana si un roi cu regina, nu vom duce roiul la orfan ci invers. Cel cu regina "joaca acasa" si are mai multe sanse decat atunci cand e "in deplasare". Am folosit termeni din sport pentru a fi mai bine inteles.

dodo79

Citat din: bucovineanu din August 04, 2014, 11:02:39 PM
Nu am citit cu atentie toate postarile. Credeam ca roiul are regina care ponteaza. Acum am inteles ca ambii sunt orfani. Asa problema se complica. Daca unim 2 orfani nu am realizat nimic.   Se poate incerca introducerea reginei la cel care e orfan de mai putin timp si apoi daca o accepta se va vedea cum se actioneaza in continuare.
Oricum daca avem o familie orfana si un roi cu regina, nu vom duce roiul la orfan ci invers. Cel cu regina "joaca acasa" si are mai multe sanse decat atunci cand e "in deplasare". Am folosit termeni din sport pentru a fi mai bine inteles.
acelasi lucru l-am scris si eu.doar ca eram debusolat datorita raspunsului dumneavoastra dat prima data.
bine  ca stabilit pana la urma pasi de urmat.altfel poate mariusb intelegea altceva.
atentie mariusb.daca pui matca la cel cu 7 rame(ceea ce este cel mai bine)trebuie avuta mare grija datorita albinelor batrane care accepta matca mai greu.deci, nu incerca sa eliberezi tu matca sau sa o elibereze ele foarte repede

mariusb

va multumesc frumos pentru raspunsuri.
dar daca le-as pune cate o rama cu puiet?e tarziu ?am vreo sansa pana in iarna?

Kiwi Bee

Marius mai ai alti stupi?
Dat fiind ca scri precum ai mai putea adauga rama/rame cu puiet presupun ca mai ai si alti stupi.In functie de cit de tare sint ceilalti stupi(sau poate o fi doar inca un singur stup???  :uimit:  ) as recomanda o solutie.

Totodata din intrebarile tale reiese precum nu ati cunosti zona din punct de vedere meteo-apicol(nu este nici o problema ca nici eu nu ati cunosc zona din punct de vedere meteo-apicol).

Deci aind in vedere caci aum incepe ultima suta de metri al acestui an apicol cel mai sigur ar fi(zic eu) sati cumperi 2 regine la foc automat(reginele la foc automat ...costa).

Presupunind ca vei cumpara regine din aceiasi rasa ca si albinele tale, eu as pune reginele cu cusca de transport in stup si las lasa asa 1 saptamina dupa care as elibera regina(ar fi suficient si 3-4 zile).

Binenteles stimulare continua si completare(in Septembrie), precum intarirea roiului cu puiet capacit de la ceilalti stupi inca de acum(ATENTIE! nu se dau multe rame cu puiet capacit roiului caci acele albine nu vor putea acoperi mai mult de 1 rama primita extra).

mariusb

revin cu problema unificarii..am pus cate o rama cu oua atat la roiul fara matca cat si la stupul fara matca.un fapt interesant este ca desi i-am pus rama cu oua la stup nu si-a tras botci, am verificat bine ramele si nici urma de oua sau puiet si nici matca nu am gasito.la roi a decurs bine adica si-a tras botci, a iesit matca si s-a si imperecheat.vreau sa le unific saptamana aceasta si dupa cate am inteles duc ramele stupului (vreo 7 rame pline cu albina)la stupul cu roiul (pe 2 rame).nu stiu insa cand sa fac lucrul acesta:il pot face ziua sau seara?culegatoarele stupului ce se intampla cu ele?iau pur si simplu ramele dintr0un stup si le pun in celalalt si apoi stropesc cu o solutie de alcool si sirop de zahar doar pe leatul superior?e prima data cand fac lucrul acesta si as dori sa nu fac rau vreunei albinute
Multumes anticipat!

pistol28

Citat din: mariusb din August 25, 2014, 09:07:25 AM
revin cu problema unificarii..am pus cate o rama cu oua atat la roiul fara matca cat si la stupul fara matca.un fapt interesant este ca desi i-am pus rama cu oua la stup nu si-a tras botci, am verificat bine ramele si nici urma de oua sau puiet si nici matca nu am gasito.la roi a decurs bine adica si-a tras botci, a iesit matca si s-a si imperecheat.vreau sa le unific saptamana aceasta si dupa cate am inteles duc ramele stupului (vreo 7 rame pline cu albina)la stupul cu roiul (pe 2 rame).nu stiu insa cand sa fac lucrul acesta:il pot face ziua sau seara?culegatoarele stupului ce se intampla cu ele?iau pur si simplu ramele dintr0un stup si le pun in celalalt si apoi stropesc cu o solutie de alcool si sirop de zahar doar pe leatul superior?e prima data cand fac lucrul acesta si as dori sa nu fac rau vreunei albinute
Multumes anticipat!

Unificarea se face cu ceapa, este folosita si de "marinlm64", maestru in arta  :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

TDI

sorin apicultor

Si totusi este riscul sa ti omoare matca.