Modalitate de lucru pentru a scoate un stup din starea de bezmetic .

Creat de marian sima, Iulie 25, 2014, 03:34:27 PM

« precedentul - următorul »

rarescyp

Marian Sima...eu am spus ca nu cred cao sa folosesc metoda narcotizarii...metoda cu scuturatul albinelor la o oarecare distanta  e o metoda clasica...
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

oroles

Citat din: TDI din Iulie 27, 2014, 11:16:25 AM

Cate generatii de albina au trecut de anul trecut? Si a dispărut si matca. După ce ai sa pierzi câteva mătci ai sa cauti alte solutii, printre care, eliminarea totala a coloniei nu e cea mai putin importanta.

@ TDI: Era roi de anul trecut. Iesise binisor in primavara. L-am inmultit si s-a pierdut la imperecheat matca. A venit la mine un stupar cu experienta, s-a uitat la el si a zis ca are matca. Eu il banuiam ca s-a bezmeticit si voiam sa ii aplic metoda cu scuturatul. Pe buna baza ca are regina l-am lasat si a ajuns la colaps rapid, tinand cont ca a fost si roit artificial. Oricum a dat un roi bun si mierea de anul trecut. Si-a scos parleala, zic eu.

Anul acesta am reusit si eu salvarea a doi bezmetici anul acesta si am avut doi la care nu mi-a reusit. Metoda a fost scuturarea ramelor la cca 250 de metri de casa, lasarea numai a ramelor goale si introducerea unei matci imperecheate sau neimperecheate in bigudiu. La 2 am introdus imperecheate si la 2 neimperecheate. Am reusit sa recuperez doi, unul cu imperecheata si unul cu neimperecheata. Eu zic ca si pentru un procentaj de 50% se merita incercat.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marian sima

Citat din: marian sima din Iulie 25, 2014, 03:34:27 PM
Salutari.
Astazi am umblat in stupi sa vad ponta matcilor.
Primul stup l-am sarit deoarece stiam ca e bezmetic ,am luat stupi la rand pentru bunul mers al familiilor,lucrand am ajuns la o a doua familie bezmetica ,eu am deschis capacul cu gandul sa desfiintez familia .
Ridic prima rama miere,ridic a doua rama miere cu polen in gandul meu i-mi zic ce cauta atata polen in acest stup bezmetic ,ridic a treia rama surpriza alba de larve ,nu-mi venea sa cred ma uit pe cutie unde scrisesem cu marcarul BEZMETIC  scrisul era la locul lui.

Ce sa intamplat cu ceva timp in urma atunci cand a inflorit floarea-soarelui un prieten mia spus sa scot toate ramele din stupul bezmetic si sa ii dau o botca capacita,asa am si facut .

Am scos toate ramele ,am lasat cutia goala doar albina.
Am pus o botca capacita pe o speteaza si am lasat stupul asa o saptamana cand m-am uitat in el albina crescuse faguri si bagase miere in ei.
Sa rupt faguri am facut o morfoleala in stup de am zis ca sa dus si matca si tot deoarece faguri rupti cazuse pe o parte din albina.
Totusi  am bagat 5 rame goale.
Am spus prietenului meu ca metoda vazuta de el la alt apicultor nu da rezultate.

Si uite ca astazi am avut surpriza sa vad stup bezmetic revenit la normalitate.

Dupa ce am inchis stupul ma intorc la primul stup bezmetic ,acela era bezmetic din primavara mai avea doua rame de albina ,la el am procedat la fel ca si la celalalt .

Surpriza la urdinis puiet racit  ,deschid stupul albina putina si matca care a pontat ca nebuna.

Asa ca stimati colegi bezmeticirea stupului e din momentul acesta temporara.

V-am spus tota aceasta intamplare deoarece banuiesc ca mai vi se intampla sa dati peste un bezmetic.

Rarescyp ce am spus eu mai sus nu este metoda clasica,eu nu am mai vazut ca aceasta metoda sa fie descrisa pe undeva.
Metodele clasice in afara de cea a narcotizari au procentaj mic de reusita.

apivasmob

Citat din: marian sima din Iulie 27, 2014, 11:01:04 AM
Tocmai de acea am descris metoda prin care eu am salvat doi bezmetici.
Cine vrea sa o foloseasca bine ,cine nu iar bine.
Asa am procedat si eu si reusita 100% la 100%.
Sanatate tuturor apicultorilor

marian sima

La acel roi tu ai avut un furtisag in toata regula,matca ti sa imperecheat de acea ai acel polen depus in jurul pontei .
Pe urma datorita populatiei putine( ca daca era mai multa aria pontei matci era mai mare ) roiul a fost atacat de albinele hoate de la alti stupi.
Albina hoata ti-a omarat matca a luat toata mierea din cuib si a mai ramas cateva albine in roi.

Daca dai o botca capacita ai avantaj un nr de zile ,daca dai rama cu oua pana iese botci pana ti se imperecheaza matca mai i-ti moare o buna parte din albina plus ca ai sanse minime de reusita.

Nu inteleg de ce se staruie pe copilarii ,cand cineva spune un procedeu probat ,alt apicultor spune ca sansele de reusita a fost 100%.

Da pe linga aceasta metoda este eficienta si metoda cu azotul si cei care au experienta pot detalia mai amanuntit .
Insa chestia cu rama cu oua la o familie bezmetica este neeconomica,cu reusite minime .

claudiu_tgv

Sa va povestesc si eu ce-am patit cu un stup. Sunt incepator, asa ca poate am gresit. Am vazut ca regina facea doar oua de trantore, se trantorise, asa ca am prins-o si am omorat-o. Apoi am incercat in cateva randuri sa salvez familia, i-am dat rame cu oua de o zi-doua, dar albinele nu-si trageau botci. Stand de mai mult de o saptamana stupul fara regina, au inceput sa-si aleaga albine ouatoare. Am incercat o ultima solutie, pentru ca era un stup foarte bun, am pus o rama cu o botca capacita, aproape de eclozionare, si am invelit botca in staniol. La verificare, gasesc staniolul ros si botca disparuta, asa ca am recurs la urmatoarea solutie: ziua am mutat toate ramele din stup in altul gol, cu tot cu albinele de pe rame, apoi am dat stupului rame cu mancare si 2 rame proaspat ouate pentru a-si trage botci. In stupul care a fost bezmetic au ramas albinele de pe corpul stupului plus culegatoarele. Acestea si-au tras repede botci. Verific roiul mutat cu gandul sa scutur albinele ouatoare, dar ce constat: albine putine (multe din albine s-au mutat in stupul mama) si surpriza .... regina care deja ouase.
Sa fi fost oare regina iesita din botca din staniol inainte sa mut ramele? Acum ma gandesc sa unific iarasi stupii pentru ca am ramas cu roiul foarte slabit, fara culegatoare si nu stiu daca mai reusesc sa-l fac puternic pana la iarna.

Apicotef

depinde unde era roasa botca...daca a eclozat regina, atunci este roasa/descapacita in partea de sus, daca a fost omorata matca inainte de eclozionare este roasa in lateral.

claudiu_tgv

Nu am mai gasit deloc botca, era roasa in intregime, odata cu staniolul

Apicotef

imposibil sa nu gasesti nimic acolo...macar un rest de botca ceva....cand trece mult timp albinele rod f tare botca pana aproape de baza ...insa tot ramane ceva. Sa nu cumva sa fi agatat botca cand ai introdus rama si sa se fi desprins din greseala....oricum e bine ca ai matca....daca ai nevoie de matci mai am vreo doua de rezerva ... nu te costa nimic.

claudiu_tgv

e posibil sa o fi rupt eu din greseala, ca am tot umblat in el. Multumesc de oferta dar daca a facut matca nu mai am nevoie de alta. Cred ca o sa-l unific pana la urma

Din lanul de fasole

Domnule Sima, tot respectul, vă cred, metoda merită încercată.

Eu vă spun ce am făcut, anul acesta, cu un stup bezmeticit înainte de salcâm. I-am scuturat toate ramele în iarbă, cam la 20 de metri, răsfirat, am pus în locul stupului dezafectat altul pe 8 rame Dadant, am introdus vechile rame cu miere, păstură şi puiet, am mai luat de la un stup vecin o ramă cu puiet, albină şi  regină, iar acum am un stup pe două corpuri, de 8 rame, în fiecare câte 7, cu rezerve suficiente de miere.  Doamne-ajută !
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

L-am mai ajutat, pe urmă, cam la două săptămâni, cu două rame de puiet, gata de eclozare.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

stefan1

Citat din: claudiu_tgv din Iulie 29, 2014, 10:44:28 AM
Sa va povestesc si eu ce-am patit cu un stup. Sunt incepator, asa ca poate am gresit. Am vazut ca regina facea doar oua de trantore, se trantorise, asa ca am prins-o si am omorat-o. Apoi am incercat in cateva randuri sa salvez familia, i-am dat rame cu oua de o zi-doua, dar albinele nu-si trageau botci. Stand de mai mult de o saptamana stupul fara regina, au inceput sa-si aleaga albine ouatoare. Am incercat o ultima solutie, pentru ca era un stup foarte bun, am pus o rama cu o botca capacita, aproape de eclozionare, si am invelit botca in staniol. La verificare, gasesc staniolul ros si botca disparuta, asa ca am recurs la urmatoarea solutie: ziua am mutat toate ramele din stup in altul gol, cu tot cu albinele de pe rame, apoi am dat stupului rame cu mancare si 2 rame proaspat ouate pentru a-si trage botci. In stupul care a fost bezmetic au ramas albinele de pe corpul stupului plus culegatoarele. Acestea si-au tras repede botci. Verific roiul mutat cu gandul sa scutur albinele ouatoare, dar ce constat: albine putine (multe din albine s-au mutat in stupul mama) si surpriza .... regina care deja ouase.
Sa fi fost oare regina iesita din botca din staniol inainte sa mut ramele? Acum ma gandesc sa unific iarasi stupii pentru ca am ramas cu roiul foarte slabit, fara culegatoare si nu stiu daca mai reusesc sa-l fac puternic pana la iarna.

Eu cred ca familia, inainte ca matca sa oua de trantori, si-a tras botci sa o inlocuiasca, asa ca tu cand ai omorat regina batrana, aveai in familie o regina nefecundata. Deea familia nu a vrut nicicum sa isi traga botci in fagurii cu puiet dati. E putin probabil ca o familie sa se besmeticeasca intr-o saptamana de cand ai inlaturat matca defecta si e posibil ca ouale vazute sa nu fi fost de la matci false ci chiar de la noua matca. Ai mutat fagurii apoi pe o noua pozitie, roiul s-a depopulat si ti-a fost mai usor sa vezi regina. Uita-te acum, cand incepe sa capaceasca puietul, daca este si puiet de trantori sau numai de albine. Daca este numai de albine, inseamna ca nu ai avut niciodata albine ouatoare si a fost o apreciere gresita a situatiei din stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

claudiu_tgv

Cred ca aveti dreptate, pentru ca la vizitarea stupului gaseam ba rame frumos ouate, pe ambele parti, ba rame cu celule de trantori pe mijloc si nu intelegeam de ce. E posibil sa fi avut 2 regine in stup? Daca da, atunci sper ca am omorat regina batrana.