Mutare familie de albine in alt stup

Creat de Sebi, Iulie 07, 2014, 10:51:43 PM

« precedentul - următorul »

Sebi

Salutare si bine v-am gasit. Este prima mea postare pe acest forum.

Am urmatoarea situatie: am un stup orizontal pe 20 rame in care am doua familii de albine pe 8-9 rame fiecare. Vreau ca una din familii sa o mut intr-un stup nou la aproximativ 5-6 metri de stupul actual, lasand astfel mai mult spatiu uneia dintre familii. Ce solutie ar fi inafara de a le pune in stupul nou si sa le duc la 7-8 km, iar dupa cateva zile sa le aduc inapoi?

Multumesc anticipat!!

dodo79

Citat din: Sebi din Iulie 07, 2014, 10:51:43 PM
Salutare si bine v-am gasit. Este prima mea postare pe acest forum.

Am urmatoarea situatie: am un stup orizontal pe 20 rame in care am doua familii de albine pe 8-9 rame fiecare. Vreau ca una din familii sa o mut intr-un stup nou la aproximativ 5-6 metri de stupul actual, lasand astfel mai mult spatiu uneia dintre familii. Ce solutie ar fi inafara de a le pune in stupul nou si sa le duc la 7-8 km, iar dupa cateva zile sa le aduc inapoi?

Multumesc anticipat!!
o solutie ar fi sa le duci la 4 km :).
nu prea ai solutii daca vrei sa pastrezi culegatoarea

bucovineanu

Solutia ar fi sa muti ambele familii in 2 stupi diferiti asezati in locul stupului vechi. Mai poti muta stupul dublu cu vreo 50 cm in spate si noul stup sa il asezi in fata unuia dintre urdinisuri si sa muti familia respectiva in stupul nou. Operatia e bine sa se faca spre seara cand toate albinele sunt in stup. Si intr-un caz si in celalalt se vor departa apoi cate putin stupii pana ajung in pozitia dorita.

bismark

Solutia spusa de Bucovineanu este cea mai buna. Dai jos in spate stupul si in locul lui pui alti doi stupi goi cu urdinisul in pozitia avuta la stupul comun si muti familiile in stupi separati, altfel la unul vei pierde toata culegatoarea tocmai acum cind este cules.Le lasi asa pina se termina culesul la FS si apoi il poti muta pe unul unde vrei. Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Sebi

Multumesc pentru raspunsuri!! Cand voi face operatiunea voi veni cu detalii.

Steff79

Bună ziua. Sunt și eu nou în stupărit, din octombrie tot studiez teoria stupăritului, și mi place mult. Am confecționat un stup orizontal cu 20 de rame, dar nu am încă albine. Doresc să cumpăr, dar banii pt o familie de albine tot trebuia să învestesc în alte lucruri de 2 ori...
Însă mi-a venit o idee poate c-am dusă  :P: Lângă stupul meu se află o stivă mică de țigle, în care o colonie de albine sălbatici își desfășoară activitatea: Adună polen. Aceste albine sunt mai mici, și aproape negre la culoare. Merită încercat să le mut în stupul meu cumva? Aceștia produc și miere?
vă rog nu mă desconsiderați, chiar vreau să fac albinărit :D
Mulțumesc pt. eventualele răspunsuri!

"Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii.(Mat 7,12)"

bucovineanu

Mai intai bun venit.
Nici o sansa sa te procopsesti cu acele albine. Acelea fac faguri foarte mici si nu se dezvolta pentru a ocupa un stup sistematic.
Daca vrei sa te apuci de apicultura, pregateste rame cu foi si cumpara un roi natural si du-l in acel stup. In acelasi timp pune mana si citeste un manual de apicultura. Multa bafta.

Steff79

Mulțumesc mult pt. sfat, atunci așa voi face... O familie da albine cumpărat, în rest am tot ce le trebuie... rame, foi, unelte. Eventual ce soi îmi recomandați, căci din cărțile pe care le citesc despre albinărit nu am putut da seama care soi este mai avantajos pentru incepători. Unii scriu, că albina caucasiana, celălalt carpatica, celălalt, că carnica, etc... Aș dori un soi blând. :bzz:
"Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii.(Mat 7,12)"

mape 48-petru manea

Nu se spune "soi "ci rasa si oricum rasa pura nu o sa gasesti ---cumperi un roi si inveti pe el sa lucrezi cu albina

Steff79

O, bine, ..chiar așa. Cuvântul SOI pare așa... ne profesional :) Mulțumesc pt sfat.

stefan1

Bun venit, Steff, pe forum!
Cum a spus si Bucovineanu, acele albine salbatice nu-s pentru stupari, au cuiburi foarte mici si strang o miere amestecata cu polen doar cat mananca 2-3 pui sa creasca de la ou la maturitate. Unul-doi roi nu-s asa de scumpi sa nu-ti poti permite sa-i cumperi. O alta varianta ar fi sa gasesti un stupar din zona care are nevoie de ajutor si sa il ajuti in stupina. Asa ai vedea lucrurile de baza cum se lucreaza cu stupii, si poate unu-doi roi ti-i va da el in contul ajutorului.
Succes!    :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Steff79

Da domnule Stefan1, chiar așa este, tot le-am studiat și am văzut, că au cuiburi mici, se adăpostesc într-o găurică, al țiglei, și nu sunt mulți. Asta este. Sper, că luna aceasta voi putea cumpăra o familie. Am vrut să cumpăr în martie, dar a intervenit ceva personal, banii puși deoparte s-au dus, în aprilie tot așa (m-a oprit RAR-ul, vă dați seama :P) sper, că luna aceasta nu mai ezit. Stau câțiva stupari în jurul meu, dar nu pot să mă apropii de ei. :sad: