Intrebarile unui incepator despre durata cilurilor de dezvoltare la matca .

Creat de Lt_Lucky28, Iulie 05, 2014, 11:45:19 AM

« precedentul - următorul »

Lt_Lucky28

Cu ajutorului unui apicultor mai experimentat in data de  03,06,2014 am  divizat un stup   ( ma folosesc si de aceasta ocazie ca sa ii multumesc din nou pentru tot ajutorul acordat  si aici nu ma refer doar  la divizare ) .  In stupul obtinut din divizare in data de 03,06,2014 avea o botca capacita ( cred ca  botca era capacita recent   ) .   ,
           In  data de 29,06,2014 am vizitat pentru prima data  stupul  obtinut din divizare .  Am constatat ca nu exista puiet (in nici un stadiu ) si am inceput sa fac calcule si sa ma documentez  ..... din pacate informatiile adunate m-au derutat putin deoare ce parerile sunt usor impartite   ... de exemplu  chiar nu am reusit sa ma lamuresc cat dureaza  maturizarea sexuala a reginei 3 sau 10 Zile ? Cat dureaza pana cand matca face zborul de imperechere 5 sau 30 Zile   ?   (dupa 30 de zile sigur nu ca devine trantorita )   imi dau seama ca aceste durate sunt variabile si depind de mai multi factori  ( de material genetic , de vreme , etc......  ) .
           Care considerati  ca sunt duratele medii pentru cilurile de dezvoltare  ale matcii  ?
           Am avut un stup in care a avut loc o schimbare linistita ,  am vazut botca capacita  (norocul incepatorului pe una dintre rame chiar pe mijlocul ei  am avut o singura botca finisata  deosebit de bine  ) , am facut calcule dar puietul capacit a aparut cu aproximativ 2 sapatamini intarziere fata de calulele mele , de aici trag concluzia ca si in cazul stupului mai sus mentionat mai poate dura  putin pana apare puietul . 
          Cautand informatii pe net legate de acest subiect m-am lovit de o poza care mi sa parut interesanta era fotografiata o foaie pe care era un tabel  ,  o metoda de calcul   asemanatoare cu ce am eu nevoie pentru calcule  de acest gen  . Am  technoredacta foaia , o atasez la acest mesaj poate o mai considera cineva util , dar inainte de toate informatiile de pe ea trebuie verificate  , ( sunt incepator Cunostintele mele sunt foarte limitate legate de apicultura  ) , E ok  ? Dumneavoastra ce modificari ati aduce la ea ?

Va Multumesc .

dodo79

pe tine te intereseaza de la punctul 16 (ziua16).de acolo numara si tu cu evolueaza.ea poate ponta dupa 10 zile de la ecluzionare.dar poate ponta si dupa 15.asta depinde de vreme.daca atunci cand face orientarea si imperecherea ploua sau e vreme rea poate ponta si dupa 15 zile.sunt colegi la care au pontat dupa 20 de zile de la ecluzionare. :hi:

mmacreanu

Citat din: dodo79 din Iulie 05, 2014, 05:08:03 PM
pe tine te intereseaza de la punctul 16 (ziua16).de acolo numara si tu cu evolueaza.ea poate ponta dupa 10 zile de la ecluzionare.dar poate ponta si dupa 15.asta depinde de vreme.daca atunci cand face orientarea si imperecherea ploua sau e vreme rea poate ponta si dupa 15 zile.sunt colegi la care au pontat dupa 20 de zile de la ecluzionare. :hi:

eu le dau 11-12 zile dupa ce ies din botca, apoi verific daca au oua, de obicei am gasit mereu oua dupa 11 zile dar se mai intarzie daca nu este vreme buna sa iasa la imperechere matca!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

mmacreanu

mai vreau sa adaug faptul ca in micronuclee cu putina albina iese mai repede la imperecheat decat intr-un roi facut pe 4 rame
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Lt_Lucky28

Am omis sa precizez ca stupul  divizat era un sutup cu cat de 1/1 dadant , inainte de divizare erau aproximativ 22 - 24 de intervale de albine , Stupul obtinut prin divizare avea 11 Rame  (aprox tot atatea intervale de albine ) + Hranitor ( pentru apa ) . 

Am citit in Hristea - Stuparitul nou ca :

"  In  mod obisnuit    25  % din matcile eclozionate ies la  zbor stup dupa  4-7  Zile , 
                                 50  % dupa   10 zile,
                                 altele amana zborul chiar pina in a 15-0 zi  de la eclozionare  , dar mai rar se intimpla  0 asemenea intirziere. "

Practica dumneavoastra confirma cele citate mai in sus ? (   daca consideram  ca  vremea este favorabila pentru zbor )

Lipsa totala de puite persista in continuare in stup , si cele mai pesimiste calcule  legate de iesirea la zborul de imperechere a matcii  nu mai dadeau bine .....  am incercat sa cautam matca dar nu am reusit sa o identificam vizual .
           In prima faza am pus o rama de puiet ( in toate stadiile ) , dupa o sapatamana am verificat si nu au tras  Botci 
(stupul este linistit si activ , probabil are regina dar ceva nu a mers bine    ) .

Intre  timp stupul a primit o matca imperecheata   spre acceptare  ( cusca ) . Weekendul acesta aflu rezultatul .

Multumesc pentru raspunsuri .

yulian

Trebuia sa cauti matca. Daca nu o gaseai sa scuturi ramele de albina la distanta de stup inainte de a veni cu alta matca si sa astepti macar o zi inainte de a o introduce, nu de alta, dar daca au matca lor si tu nu ai reperat-o ai mari sanse sa ti-o omoare pe cea introdusa (chiar daca este imperechiata).

oroles

Citat din: Lt_Lucky28 din Iulie 11, 2014, 11:28:22 AM
Am omis sa precizez ca stupul  divizat era un sutup cu cat de 1/1 dadant , inainte de divizare erau aproximativ 22 - 24 de intervale de albine , Stupul obtinut prin divizare avea 11 Rame  (aprox tot atatea intervale de albine ) + Hranitor ( pentru apa ) . 

Am citit in Hristea - Stuparitul nou ca :

"  In  mod obisnuit    25  % din matcile eclozionate ies la  zbor stup dupa  4-7  Zile , 
                                 50  % dupa   10 zile,
                                 altele amana zborul chiar pina in a 15-0 zi  de la eclozionare  , dar mai rar se intimpla  0 asemenea intirziere. "

Practica dumneavoastra confirma cele citate mai in sus ? (   daca consideram  ca  vremea este favorabila pentru zbor )

Lipsa totala de puite persista in continuare in stup , si cele mai pesimiste calcule  legate de iesirea la zborul de imperechere a matcii  nu mai dadeau bine .....  am incercat sa cautam matca dar nu am reusit sa o identificam vizual .
           In prima faza am pus o rama de puiet ( in toate stadiile ) , dupa o sapatamana am verificat si nu au tras  Botci 
(stupul este linistit si activ , probabil are regina dar ceva nu a mers bine    ) .

Intre  timp stupul a primit o matca imperecheata   spre acceptare  ( cusca ) . Weekendul acesta aflu rezultatul .

Multumesc pentru raspunsuri .

Confirm aceste cifre pe experienta de anul acesta. Am si eu asa un stup anul acesta. Am procedat cum ai procedat tu si nu si-au tras botci, caz in care ar fi trebuit sa aiba matca. La cca 40 de zile nici urma de ou, desi ceva puiet de trantor capacit si bine batut (ca de matca). Ieri am dat o matca imperecheata... Azi era pe rame si se plimba. Sper sa nu o ia la rost vreo albina sau o alta matca.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani