Pintenul semisfera

Creat de oroles, Iunie 30, 2014, 03:47:38 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Pintenul semisfera este bun? Il foloseste cineva cu succes?
Anul asta m-a pus dracu si am luat faguri de la bulgari, prin cineva. Am incercat mai intai cu redresorul, dar se cam taie din cauza ca sunt subtiri si e solutia cea mai putin de dorit din acest punct de vedere. Apoi mi-a imprumutat cineva un pinten mai vechi, cu rotita si cu niste striatii destul de pronuntate. Cu asta a mers cel mai bine. E exact ca cel din imagine:



Din pacate, nu se mai gasesc dinastea in magazine.

Apoi am incercat asa ceva:



Permiteti-mi sa imi bag respectuos ceva in gura celor care il produc... La inceput stau cat de cat pe sarma, dar o data bagati in stup multi se desprind. Am incercat sa-l incalzesc in apa si la flacara, dar rezultatele sunt aceleasi. Deci e o solutie proasta.

Cineva mi-a recomandat pintenul semisfera.  Cei de la Apicola i-au zis "Pintenul Batranului". S-au uitat cam lung cand le-am zis de pinten semisfera. Daca i-am gresit numele, imi cer scuze. Ideea e ca sa poarte acest nume ar trebui sa functioneze. Cum il folositi, la rece?



Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

Eu folosesc pintenul semisfera si merge bine ---fagurele trebuie sa fie mai moale adica temp.mediului sa fie cel puti 20 gr.
nu trebuie incalzit----nu trebuie apasat prea tare

oroles

Maine il voi incerca si eu. Sper sa reusesc sa factreaba cu el.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Am incercat pintenul si e foarte bun.
E cel mai bun din ce am incercat pana acum. Iar daca sarma e un pic grosuta e si mai bun. O intrebare ar fi daca fagurii nu se strica?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

fagurii nu se strica daca continutul de ceara de albine este superior fata  de parafina  :nod: :nono:

cornelioandanciu

#5
Dupa ce ii insarmezi (ii lipesti cu pintenul),pe fiecare sarma da cate cinci puncte de ceara.(Picuri ceara topita) Bineinteles foita trebuie lipita de speteaza de sus a ramei pe ambele parti.Eu fac aceasta lipire inainte de a insarma.Tin foita lipita de speteaza si sprijinita pe sarme si torn o lingurita de ceara topita, misc rama astfel incat ceara sa se prelinga bine pe tot contactul intre foita si ceara.Dupa asta insarmez.Dupa ce insarmez o lipesc de speteaza si pe partea cealalta.
Va salut.

jenica67

   Mai bine lipesti fagurii de leatul de jos, ca cel de sus il lipesc albinele din refex, ca ele stiu ca de acolo el este sustinut. Daca il lipesti de leatul superior, todeauna jos o sa ramana nelipit.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

TDI

#7
E o idee oarecum buna cu mentiunea ca spatiul gol de sus trebuie lipit cu fasii de faguri cam 2/3.

Hermannstadt

Si eu lipesc faguri de partea de jos ( de lemn), iar sus il prelungesc albinele pana in speteaza superioara !

Numai bine!
:hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

cornelioandanciu

Il prelungesc daca au cules! daca nu, fagurele se va indoi in partea superioara, ca albinele nu cladesc daca nu au cules.Asa ca face fiecare cum crede ca este mai bine!
Va salut.

bucovineanu

Cel mai bine e sa fie lipit de letul de sus, dupa ce e lipit de sarme, turnand ceara topita in lungul letului cu ajutorul unui ibric micut din cele cu care se prepara o singura cafea.

cornelioandanciu

Asa lipeam si eu dupa ce insarmam, dar dupa asta nu mai puteam potrivi bine foita sa stea langa leatz, o trageau sarmele in jos, asa ca mi-am format o tehnica noua, lipesc prima data de speteaza, apoi insarmez.Nu mai consum asa de  multa ceara pt asta.Ma gandesc sa brevetez treaba asta, sa vorbesc cu domnu Ursu sa vad cum se face :rotfl:.
Va salut.

sorinma

E simplu...de duci si inregistrezi inventia,faci un numar cat mai mare de DVD-uri cu operatiunea, le vinzi la un pret bun apoi cheltui banii pe aparitii la televizor sperand ca o sa vinzi si mai multe Dvd-uri dar o sa constati ca s-au terminat cumparatorii  =))
Nu am facut-o inca, dar trebuie sa  multumesc Apiardeal si tuturor membrilor ca am fost si eu pe punctul de a contribui la portofelul prof. Ursu si mai grav sa pornesc pe metoda lui
:thanks:  :thanks:  :thanks:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

dan.smarandoi

#13
Citat din: Hermannstadt din Iulie 07, 2014, 02:14:16 PM
Si eu lipesc faguri de partea de jos ( de lemn), iar sus il prelungesc albinele pana in speteaza superioara !

Numai bine!
:hi:
Cea mai proasta metoda e sa lipesti jos,si sa lasi albinele sa-l creasca sus.Intodeauna sarmele si fagurele  mai slabesc din cauza temperaturii, neavand unde sa mai coboare,fagurele se onduleaza(strica).Am facut si eu asa anul trecut,si toate ramele sunt ondulate,si in locurile respective au facut celule de trantori.Deci lasati sus o fanta de 1-2 mm si lipiti normal

TDI

#14
Citat din: dan.smarandoi din Iulie 08, 2014, 08:42:26 AM
Citat din: Hermannstadt din Iulie 07, 2014, 02:14:16 PM
Si eu lipesc faguri de partea de jos ( de lemn), iar sus il prelungesc albinele pana in speteaza superioara !

Numai bine!
:hi:
Cea mai proasta metoda e sa lipesti jos,si sa lasi albinele sa-l creasca sus.Intodeauna sarmele si fagurele se mai slabesc din cauza temperaturii,si neavand unde sa mai coboare,fagurele se onduleaza(strica).Am facut si eu asa anul trecut,si toate ramele sunt ondulate,si in locurile respective au facut celule de trantori.Deci lasati sus o fanta de 1-2 mm si lipiti normal
Daca lasi spatiul acela liber ai dreptate, dar daca pe 2/3 din lungimea de 41 cm a fagurelui lipesti fasii de FA lipite de speteaza superioara si de fagure nu se mai lasa. Avantajele ar fi 2: 1. Au mai putin spatiu unde sa pună botci 2. maresti suprafata de ponta a fagurelui.