BZZZZ BZZZZZ......

Creat de Gemelu, Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM

« precedentul - următorul »

sorin apicultor

poti pune o greutate pe ei si stupii ar trebui pusi foarte aproape de sol

sorin apicultor

eu am stupi din polistiren si la 6-30 dimineata albina este deja afara.La stupii din lemn albina iese mai tarziu.am stupiila tei si este umbra.

Gemelu

Am si asta in plan sa incerc. Dar imi puteti da niste schite si indicatii despre cum se face? Este mult mai ieftin si usor pentru cineva care nu are scule si pricepere de tamplar de facut din polistiren. De fapt am un stup din polistiren extrudat de 2 cm pe care l-am dat tatalui meu de curand si a pus un roi fugit in el. Nu este problema sa-l zboare vantul. Este prins cu o chinga, si chinga poate fi fixata si de suportul rigid al stupului (picioare, palet etc). Dar tot nu mi-ati raspuns la intrebare:
Cat costa o rama de roi? sau altfel spus, este bun pretul de 300 (3 milioane) pentru o familie pe 6 rame?
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!

TDI

După ce o sa vadă lista de preturi, l-ai convins definitiv!

sorin apicultor

Sunt foarte buni stupii de la faroger (dupa reclama)dar personal decat sa platesc 300 lei pentru un stup mai bine imi cumpar un roi

dodo79

Citat din: sorin apicultor din Iulie 10, 2014, 09:25:30 PM
Sunt foarte buni stupii de la faroger (dupa reclama)dar personal decat sa platesc 300 lei pentru un stup mai bine imi cumpar un roi
incearca  si vinde un roi si cumpara un stup de poliuretan.invata sa lucrezi cu el si mai vb.nu e mult diferit lucrul fata de lemn doar ca trebuie sa ai grija sa tii cont de niste lucruri pe timpul iernarii.si e mult mai usor de manipulat.
daca stateai in zona mea iti dadeam eu unul imprumut.

TDI

Eu am achizitionat 40 de lăzi pe 12 rame cu 6400 ron mai ieftin decât m-ar fi costat 40 de stupi de la Faroger cu 10 rame. Explicati-mi in maxim 500 de cuvinte ce fac lăzile alea de diferenta de bani. Unde-i plus-valoarea materializata-n pret si ulterior in toate aspectele care tin de viată unei familii de albine?

Gemelu

Ce sa zic....vazand stupina lui @SPIKAL este INCANTATOR.... TENTANT!!! Dar daca as lua deocamdata doar un soclu (fund) Corp 1/1 sau 3/4 si capac ar fi suficient pentru prima etapa pentru a-l popula cu un roi nou pana la iarna? Vreau sa spun ca fara podisor, deoarece am vazut ca foarte multa lume foloseste folia intre capac si corp.  Si ma gandeam pentru inceput ca mi-ar fi suficient doar corp de baza, fara cat sau magazie in prima faza. Dealtfel am observat ca si SPIKAL si altii pe la noi chiar daca e vorba de multietajat nu ierneaza pe doua corpuri.
Si cred ca aceiasi stupi sunt si la http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/category.php?id_category=57 de unde as vrea sa iau si niste rame cu faguri din plastic si alte unelte si accesorii.

mmacreanu

Citat din: Gemelu din Iulie 12, 2014, 12:52:08 AM
Ce sa zic....vazand stupina lui @SPIKAL este INCANTATOR.... TENTANT!!! Dar daca as lua deocamdata doar un soclu (fund) Corp 1/1 sau 3/4 si capac ar fi suficient pentru prima etapa pentru a-l popula cu un roi nou pana la iarna? Vreau sa spun ca fara podisor, deoarece am vazut ca foarte multa lume foloseste folia intre capac si corp.  Si ma gandeam pentru inceput ca mi-ar fi suficient doar corp de baza, fara cat sau magazie in prima faza. Dealtfel am observat ca si SPIKAL si altii pe la noi chiar daca e vorba de multietajat nu ierneaza pe doua corpuri.
Si cred ca aceiasi stupi sunt si la http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/category.php?id_category=57 de unde as vrea sa iau si niste rame cu faguri din plastic si alte unelte si accesorii.

poti incepe cu o configuratie soclu, corp 1/1 si capac ... il folosesti un sezon si tragi concluzii daca se merita pretul fata de unu din lemn.  Folia se foloseste mereu (cu sau fara podisor) insa podisorul acela tine loc si de hranitor.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

dodo79

Citat din: TDI din Iulie 12, 2014, 12:42:38 AM
Eu am achizitionat 40 de lăzi pe 12 rame cu 6400 ron mai ieftin decât m-ar fi costat 40 de stupi de la Faroger cu 10 rame. Explicati-mi in maxim 500 de cuvinte ce fac lăzile alea de diferenta de bani. Unde-i plus-valoarea materializata-n pret si ulterior in toate aspectele care tin de viată unei familii de albine?
exact 500 de cuvinte? :D
nu am nevoie.sa mai discutat aici dar pe alt topic.iti spun doar cateva diferente.tu sa faci un calcul.
perioada de utilizare,greutatea,ptr iernat nu ai devoie decat de o folie sub capac si  o diafragma de 4 mm.(fara saculeti,carpe,poliester.......),hranitor-izgonitor orizontal(castig o rama)
acum calculeaza cat timp iti ia sa impachetezi ,despachetezi 40 stupi(toamna ,primavara).dar sute.
mentinerea temperaturii optime ptr iernat.in poliuretan nu se simte schimbarea brusca de temperatura.mai vrei? :hi:

dodo79

Citat din: SPYKAL din Iulie 12, 2014, 03:55:14 PM
Citat din: TDI din Iulie 12, 2014, 12:42:38 AM
500 de cuvinte sunt prea putine sa iti pot explica cat de mare este diferenta. Cumpara un stup din poliuretan, ierneaza o familie in el si ai sa vezi tu singur care este diferenta dintre cele doua modele iar dupa aceea mai discutam. Stima si respect!!!
cine vrea sa inteleaga ,va intelege si din cateva cuvinte.cine nu vrea poti sa ii scrii si un roman  :hi:

TDI

Nu-mi lua afirmatiile in nume de rău, am citit tot topicul dar având in vedere ca nu sunt intr-o economie de piata care sa-mi permită sa investesc la modul ideal, incercam sa vad dincolo de cuvinte, incercam sa-mi asum viziunea celor care folosesc aceste lăzi. Piata de desfacere e cum esi chiar daca ai produsele obtinute din stupina trebuie sa poti sa si vinzi suficient la un pret suficient. Dar nu am reusit sa fiu suficient de clar. Pe aceasta cale cer utilizatorilor acestor lăzi care au in spate experienta lazilor din lemn sa facă o sinteza a avantajelor lazilor de poliuretan, diferente de producție, calitatea iernarii, etc - intr-un singur loc si cu experienta personala relevata, cu alte cuvinte o reclama cu suflet. Va multumesc anticipat chiar si pentru un răspuns primit in privat.

dodo79

Citat din: TDI din Iulie 12, 2014, 04:04:23 PM
Nu-mi lua afirmatiile in nume de rău, am citit tot topicul dar având in vedere ca nu sunt intr-o economie de piata care sa-mi permită sa investesc la modul ideal, incercam sa vad dincolo de cuvinte, incercam sa-mi asum viziunea celor care folosesc aceste lăzi. Piata de desfacere e cum esi chiar daca ai produsele obtinute din stupina trebuie sa poti sa si vinzi suficient la un pret suficient. Dar nu am reusit sa fiu suficient de clar. Pe aceasta cale cer utilizatorilor acestor lăzi care au in spate experienta lazilor din lemn sa facă o sinteza a avantajelor lazilor de poliuretan, diferente de producție, calitatea iernarii, etc - intr-un singur loc si cu experienta personala relevata, cu alte cuvinte o reclama cu suflet. Va multumesc anticipat chiar si pentru un răspuns primit in privat.
afirmatia mea nu sa referit la tine.imi cer scuze.era si postarea ta.de obicei sunt carcotasi care cauta nod in papura fara motiv.noi nu vrem sa facem presiune asupra lor,doar sa explicam cat putem de bine modul de lucru cu acest tip de stup.eu nu fac reclama firmei care o produce.ba mi-ar placea sa vina concurenta ca sa mai scada preturile.
cu stupi de lemn nu am lucrat ,doar am ajutat.se simte diferenta la transport si manipulare.se igienizeaza mult mai usor.exact ca si la lemn,Apicultorul este cel care face diferenta productie.

Gemelu

Asadar m-am hotarat. Voi lua un set de stup de poliuretan. Ma gandesc insa si sa incerc sistemul de multietajat cu corpuri de 3/4 in sistemul pe care ni l-a aratat Dan Margarit. Am o nedumerire referitor la constructia stupului de poliuretan. Din pozele de la Faroger nu-mi dau seama cum este urdinisul. Este prin soclu? Corpul de cuib 1/1 pare sa aiba un decupaj pentru urdinis. Desi daca soclul este cu posibilitatea e a i se atasa si colectorul lor de polen, inseamna ca albinele pot intra prin soclu, deci daca voi folosi pentru cuib corpuri de 3/4 nu ar fi o problema.
Ma lamuriti cum e cu urdinisul?

Gemelu

Si mai am o intrebare despre echipamente din poliuretan
Au acolo o roinita cu 6 rame cu hranitor ce se poate transforma in 2 nuclee pe cate 3 rame. Ce rame foloseste? Am citit sau vazut ceva despre ea si eu am inteles ca poate fi folosita pentru a pastra peste iarna matci de rezerva. Oare am inteles bine? La ce si cum se foloseste?