Stupina mea (Cluj)

Creat de Mircea001, Iunie 22, 2014, 01:06:47 PM

« precedentul - următorul »

Mircea001

Nu prea am inteles de la nici unul cum se unifica :)
Vreau sa ii unific pentru ca sunt slabi si sa fac unul bunicel si pentru ca vreau sa stiu cum se face o astfel de unificare :)

MirceaCalin

Şi eu sunt de părerea lui Cristel: nu unifica !
Bagă-le sirop la greu şi dezvoltă cele două roiuri, că este timp.

Mircea001

Citat din: MirceaCalin din Iunie 15, 2016, 10:52:55 PM
Şi eu sunt de părerea lui Cristel: nu unifica !
Bagă-le sirop la greu şi dezvoltă cele două roiuri, că este timp.
si daca as fi fost prin luna februarie ce imi spuneati?

POate trebuie sa pun altfel problema "cand pierd o matca in luna februarie cum se face unificarea?"

Mircea001

Salut,
vreau sa va prezit o experienta putin neplacuta de la www.stoplastup.ro
Dupa cum vedeti lemnul se curbeaza.
Problema isi gaseste repede rezolvarea (doua chingi cu clichet, apa calda, aracet si holsurub)

Mircea001

Salut,
am facut un nucleu pe rama 1/1 impartita in 3. dupa imperecherea reginei rezultatul il vedeti mai jos in poze. oare ce s-a intamplat?

apivasmob

ai mai multe regine (albine ouatoare) = bezmetic in prima faza daca ai regina atunci este rebut total (trantorita).
Desfiinteazal (scutural la 100-200m) acum cat mai este albina viabila care se imprastie in stupina.
Sanatate tuturor apicultorilor

Eugen B

Eu de obicei las pana capaceste si larvele sa stiu exact care e treaba.
Daca ai chef poti omor cateva albine care incearca sa bage puiet 
Anul asta am avut 3 situatii de astea.
Prima am omorat-o si peste cate zile era puiet tabla in stup.
De atunci nu mai omor aiurea

stefan1

Acolo e numai puiet de trantori. Ai vazut regina? Daca e regina e trantorita si nerecuperabil. Daca nu sunt matci false (albine care oua).
  In cazul lui Eugen e altceva. Probabil un stup sau un roi care nu a reusit din prima cu matca. Fie i-a mai dat o matca pe care a primit-o (se mai intampla si la stupi bezmetici) fie i-a dat botci sau faguri din care si-au tras botci. Pana matca s-a fecundat, albinele ouatoare au insamantat mai multe rame din care au iesit trantori. O vreme si dupa ce matca buna incepe sa oua, ea oua la concurenta cu matcile false, dar dupa o vreme situatia se normalizeaza. Aici parca vad si ceva puiet varos in fundul unor celule. Ar fi din cauza ca lucratoarele se imputineaza si nu mai pot intretine corespunzator puietul. Eu aic sa desfiintezi acel roi sau nucleu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Sunt cazuri si cazuri. Oricum in cel mai rau caz ramele topite  si gata.
La mine asa a fost. Eu cand fac roi verific si bag iar botca daca e cazul. Foarre rar se intampla. Asta e. Cand nu mai e puiet se bezmeticeste repede

tinumaftei

După data din calendar în care suntem, albinele scuturate si ramele cu puiet la foc!
Sau topite, dar fără ca ceara să fie utilizată la albine.

corneliuhrom

daca nu a avut umerasi la rame le  alipit fortat omorit matca  albinele nu au avut posibilitate de incalzire siingrijirea puilor cu urmarea bezmeticirii [decuparea puietului restul de miere si polen dupa difragma la un roi fomist  albina lasata la rece 24 ore si ajutat alt roi slab cu protectia de rigoare la unificare ] asa as proceda acum [spuneti mi daca gresesc . :thanks:

Mircea001

Salut,
Am scuturat la ~100 m de stupina albina de pe cele 3 rame. am descapacit puietul dupa care am pus ramele inapoi in nucleu unde mai exista albina pe pereti. au primit si o rama cu oua de o zi. rezultatul in poze

stefan1

Interesant! In 8.08 ne prezentai un nucleu cu rame cu puiet exclusiv de trantori si ne intrebai ce s-a intamplat. De atunci ai scuturat albinele bezmeticite, i-ai dat fagur cu oua, si-a facut botci si o noua regina si are deja puiet capacit si necapacit frumos. Totul in 5 zile. Asta da rapiditate!
  Nu e frumos sa abuzezi de solicitudinea unor forumisti care au sarit cu sfaturi sa iesi din acea situatie, cand de fapt tu ne prezentai fapte petrecute cu mult in urma si stiai finalul intamplarii. Altadata oamenii poate nu vor mai fi asa de saritori...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Mircea001

Citat din: stefan1 din August 15, 2016, 03:46:28 AM
  Interesant! In 8.08 ne prezentai un nucleu cu rame cu puiet exclusiv de trantori si ne intrebai ce s-a intamplat. De atunci ai scuturat albinele bezmeticite, i-ai dat fagur cu oua, si-a facut botci si o noua regina si are deja puiet capacit si necapacit frumos. Totul in 5 zile. Asta da rapiditate!
  Nu e frumos sa abuzezi de solicitudinea unor forumisti care au sarit cu sfaturi sa iesi din acea situatie, cand de fapt tu ne prezentai fapte petrecute cu mult in urma si stiai finalul intamplarii. Altadata oamenii poate nu vor mai fi asa de saritori...

Datele de postare nu sunt identice nici de cum cu datele in care au fost facute pozele. Nici nu ma asteptam ca cineva sa spuna ca aceasta schimbare s-a produs intr-un timp asa de scurt (adica cu totii stim ca asa ceva este imposibil!) Daca bine stiu am format roiul in 7 mai si am constatat regina ca fiind imperecheaza prin 1 iunie. pozele le-am facut undeva la mijlocul lunii iunie. sper sa nu fi gresit la date. consider ca postarea ta a fost urmarea unei confuzi  pricinuite de rapiditatea postarilor mele unde vroiam doar sa stiu ce s-a intamplat si de ce, si sa prezint solutia pe care au am considerat ca fiind una bine (si se pare ca a fost :smile:)