mancare pentru roiuri

Creat de sorin apicultor, Iunie 16, 2014, 02:25:20 PM

« precedentul - următorul »

sorin apicultor

Va salut !am facut 9 roiuri acum 2 saptamani .4,5 zile am facut sirop 1,5/1cu protofil.acum roiurile se afla pe 6 rame.Credeti ca trebuie sa le mai pun mancare?

popa georgian

destainuie cat? cum? in ce fel?

sorin apicultor

siropul l am facut cu zahar.,si lam pus in hranitor.????????

yulian

Daca ti se pare ca se descurca singure, te ajuta baza melifera, ai "recoltat" destule culegatoare, atunci nu le mai da...daca nu...tine-te de ele ca sunt putin culegatoare la inceput si acum esti cu stupii exact ca in primavara cand dau pomii...hrana putina, populatie putina...doar ca e putin mai cald. Daca ti se pare ca blocheaza ramele cu miere, lasa-le o zi doua in plus fara sirop sa vezi cum se goleste rama. Daca ai de cladit rame noi, nu renunta...da-le sa aibe cu ce! :hi:

tuturicius

Citat din: yulian din Iunie 17, 2014, 09:50:24 AM
Daca ti se pare ca se descurca singure, te ajuta baza melifera......
In ce priveste ideea de a le administra si turta proteica pe langa sirop ce parere aveti?

TDI

Teoretic e ok(eu nu le-aş da între 1 aprilie/15 aprilie-1 august). Practic cred că mai trebuie să-ţi cumperi nişte roi sau nişte familii. Altfel spus dacă în turta proteică pui doar ingrediente produse de tine şi eventual ceva zahăr, e ok.

tuturicius

Nu nu, la turta cu inlocuitori de polen ma refeream, pentru situatia cuiva care este la inceput si nu are nimic produs de el.

yulian

Momentan polen exista suficient in natura, deci turta proteica cu polen/inlocuitori nu isi prea are rostul. Dupa jumatatea lui august sau inceputul primaverii este o alta mancare de peste dar si atunci, trebuie sa te asiguri ca nu exista polen suficient in natura, altfel faci turtele degeaba.

Kiwi Bee

Pune o punga cu sirop1/1 peste rame si te uiti peste 3 zile. Daca nu au luat siropul atunci au ceva mai bun in natura.
Ca sa le mai incurajezi poti sa spargi cuibul cu una sau mai multe rame in functzie de puterea familiei.

sorin apicultor

cules nu prea au,si am de crescut si rame ,,,,,o sa le mai pun sirop dar este nevoie si de protofil?la ce ajuta?va multumesc pentru sfaturi!!

yulian

Protofilul este bun pentru prevenirea nosmozei in cazul familiilor care ies slabite in primavara (si nu numai) precum si la pregatirea de iernare pentru ca este diuretic. In cazul roiurilor care nu prea au culegatoare si nu pot aduce hrana calitativa este indicat, dar fara a depasi doza maxima recomandata/an. Atentie mare la furtisag pentru ca protofilul are un miros puternic si se poate declansa cu usurinta -> sa nu il dai decat seara!!

P.S. urdinisul la roiuri sa fie tot timpul deschis de maxim doua albine....cam cat o unghie!