Albinele stau "stup" pe colectorul de polen

Creat de mosunick, Mai 26, 2014, 11:04:32 PM

« precedentul - următorul »

mosunick

Seara Buna!
Aveti idee de ce stau albinele ghem pe colectorul de polen? Is toate inghesuite in jurul gratiei active si nu pleaca de acolo de vreo saptamana.
Am problema asta la un stup si nu inteleg ce vor sa imi spuna albinele...
Merci fain!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

pistol28

Citat din: mosunick din Mai 26, 2014, 11:04:32 PM
Seara Buna!
Aveti idee de ce stau albinele ghem pe colectorul de polen? Is toate inghesuite in jurul gratiei active si nu pleaca de acolo de vreo saptamana.
Am problema asta la un stup si nu inteleg ce vor sa imi spuna albinele...
Merci fain!

Vor sa dea jos poarta noua ce le fura polenul.

S-ar putea ca regina sa se fi intepenit in placa activa,  sau o fi un roi ce doreste LIBERTATE si regina nu poate sa treaca de placa activa.

Aceasta fiind si o metoda de a prinde roiul de albine.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Eugen B

E posibil si trantorii sa blocheze colectorul, sunt multe posibilitati.

Ioan Olaru

Colectorul se lasa o zi da o zi nu , nu se lasa non stop , asta daca vrei ca albinele sa se comporte normal , in apicultura veche findca a aparut si cea moderna , colectoarele se lasau inte orele 8 si 12 dimineata in rest se indepartau , poate ati vine o idee ce ar trebui sa faci .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

octav

Alta e problema. Eu il las 1 saptamana continuu apoi 2-3 zile fara apoi iar 1 saptamana si tot am cate 2 rame pline cu pastura.  :surprised:
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

oroles

Citat din: octav din Mai 28, 2014, 09:28:48 AM
Alta e problema. Eu il las 1 saptamana continuu apoi 2-3 zile fara apoi iar 1 saptamana si tot am cate 2 rame pline cu pastura.  :surprised:
Pai si de ce te deranjeaza ramele cu pastura? Sunt foarte bune si iti asigura puiet bine hranit si suficient de mult daca extinzi cuibul cu foite bune de cladit si pastura o dai la margine. Eventual mai poti face roiuri cu ramele astea.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

feerary

Eu cred ca vegeteaza.... se pregatesc de roit. Verifica cuibul si vezi ce gasesti. Cam asta e comportamentul in timpul pauzei de cules.

octav

Citat din: oroles din Mai 28, 2014, 09:48:45 AM
Citat din: octav din Mai 28, 2014, 09:28:48 AM
Pai si de ce te deranjeaza ramele cu pastura? Sunt foarte bune si iti asigura puiet bine hranit si suficient de mult daca extinzi cuibul cu foite bune de cladit si pastura o dai la margine. Eventual mai poti face roiuri cu ramele astea.
Si de ce sa nu profit si eu de inca un produs apicol. Am grija sa fie in stup macar 1-2 rame cu pastura
Iar restul il colectez pentru iarna, pentru mine si daca ramane pentru vanzare. Nu strica si un ban in plus mai ales ca anul asta cu mierea mai subtire
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

mosunick

Nu am gasit nicio botca in stupul ala. Aia e ciudatenia. Am dat gratia jos de doua zile. Acuma nu mai stau pe gratia activa, stau barba pe colector =)). Am constatat ca in familia asta nu mai am puiet capacit decat in mica masura, in schimb am oua de 1-2 zile si larve de o zi pe 6-7 rame full. M-am mirat ce ponta are matca aia. Inca nu am intalnit asa ceva (n-am experienta multa dealtfel). Ma gandesc ca poate nu or mai fi avut pastura si s-a oprit matca din ponta, desi nu cred ca asta e cauza pentru ca ponta s-a redus mult in timpul salcamului (care in zona mea nu a produs nectar anul asta mai deloc, astfel ca stupii au consumat ce au adunat la rapita)
Cam asta este.
Sanatate cat incape!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

stefan1

Ceva e in neregula aici! Nu se poate ca o matca sa oua in 4-5 zile pe 6-7 rame full! Ar insemna ca in 21 de zile, pana incepe sa iasa albina noua, regina sa oua peste 25 de rame de puiet. Eu ma tem ca famila s-a bezmeticit si atunci albinele pun oua (dar neregulat) pe toti fagurii. Sau daca nu trebuie sa mai reduci din numarul de rame cu oua si din suprafetele respective. Suspect este si faptul ca nu mai ai decat putin puiet capacit. Asta presupune ca familia ti-a roit acum peste doua saptamani, iar matca noua s-a pierdut. As vrea sa ma insel.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)