Cusca pentru izolarea matci.

Creat de marian sima, Mai 15, 2014, 11:54:39 AM

« precedentul - următorul »

marian sima

Ieri am luat de la bulgari o cusca pentru izolarea matci,cusca este stas Langstroth si este pentru 3 rame.
Si eu folosesc cusca pentru izolarea matci insa am cusca de o rama astfel incat sa stiu varsta larvelor.

Aceasta cu 3 rame cum functioneaza?
Se baga o rama goala si celelalte doua cu puiet capacit?

Care a-ti mai lucrat cu o cusca mai mare?

Desfacerea capacului si capsarea lui la loc se face greoi,eu doresc sa realizez niste custi cu capacul pe balama si gratiile Haneman sa fie mobile astfel incat ele sa fie schimbate cu plasa tip varoua.

bucovineanu

Se baga in cusca o rama cu miere, una cu puiet capacit, iar inte ele o rama inchisa la culoare, goala, care anterior a fost pusa intr-un stup, pentru a fi curatata de catre albine si bineinteles regina. Nu e bine ca gratia sa fie inlocuita cu plasa antivaroa pentru a obtine larve de o anumita varsta.

marian sima

Si cusca se pune la marginea cuibului ca daca bagi rama plina cu miere in mijlocul cuibului si alta goala spargi cuibul prea mult.
Asta nu inteleg.

Eu introduc cusca de o rama in mijlocul cuibului pentru ca acea rama sa beneficieze de temperatura optima pentru larve.

Plasa antivaroua este pentru a da si o alta utilitate custi,unificari sau introducere de matci imperecheate impreuna cu o mica suita de albine.

bucovineanu

Cusca poate fi pusa oriunde in cuib. Important e ca regina sa depuna oua pe rama goala. Dupa doua zile acea rama poate fi scoasa si introdusa in corpul doi al unei familii care are cuibul separat prin gratie Haneman unde din oua vor iesi larve care in ziua a patra de la introducere in cusca pot fi folosite pentru a fi transvazate.

marian sima

Da dar rama cu miere sparge cuibul si cu un timp care alterneaza de la frig la cald nu este bine.
Zic si eu ,se poate sa nu am dreptate.
Dupa mine spargerea cuibului se face cand am o temperatura aproape constanta ziua si o temperatura de la 24 de gr in sus.
Mai ales cum este acest an parerea mea este ca rama pentru ponta merge mai bine intre doua rame cu puiet capacit si coronite cu miere.

Eu pentru matci astept sa se mai incalzeasca putin daca se mai incalzeste anul acesta.

bucovineanu

In postarea anterioara eu sugeram ca acea cusca poate fi pusa si la marginea cuibului fara probleme. Neavand loc pentu ouat regina va ponta pe rama goala.

marian sima

Nea Bucovineanu e o chestie de obisnuinta si de intrare in reflex ,eu sant obisnuit cu acea cusca de o rama si incercam sa inteleg avantajele custi de 3 rame.

Insa ce face cusca de 3 rame face si cusca cu o rama,ba din contra cusca cu 3 rame daca este pusa la marginea cuibului rama care trebuie pontata vine ultima rama din cuib ,daca intorc cusca invers rama cu miere i-mi va separa cele doua rame de restul cuibului.

Stiind ca temperatura are un rol in viabilitatea puietului pentru mine e putin neobisnuita aceasta asezare.

Insa daca a-ti avut rezultate bune cu aceasta cusca de 3 rame inseamna ca e functionala.

Nu va suparati eu incerc sa inteleg functionalitatea si avantajul lucrurilor la care eu nu le vad utilitatea,pentru mine marimea suplimentara a custi si cele doua rame sant in plus.

stefan1

Cusca de trei rame cred ca se poate folosi la ingradirea matcii inainte de marile culesuri. Unii stupari suprima complet matca, sa aiba mai multa albina culegatoare, altii o tin in cusca de transport pe perioada culesului, cu niste riscuri despre care s-a mai vorbit. Aceasta ar fi o solutie mai blanda si pentru matca si pentru familie. Daca doar dupa cules se lasa regina sa oua in tot cuibul, sa elimina cel putin pentru o perioada pericolul roirii si s-a putut folosi mai eficient albina existenta in culesul respectiv. Daca insa este un an ca acesta, manevra de care am vorbit ar fi una gresita, deci este un risc pe care ti-l asumi sau nu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mmacreanu

unde gasesc cusca de 1 sau 3 rame ca cele din pozele de mai jos?
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

marian sima

Eu am luat cusca de la bulgari,cusca de 3 rame costa 12 leva ,cusca de doua rame costa 10 leva.
Cursul de schimb este de aproape 2,24 lei pentru 1 leva.

Eu maine de dimineata ma duc in bulgaria sa ridic niste cutii cu faguri daca doriti pot sa va cumpar cusca pe care o vreti (de doua rame sau de trei).

Nu va costa nimic suplimentar doar i-mi returnati bani si va platiti curieratul sau posta,depinde prin ce firma doriti sa ajunga la dv.

Pretul custi se vede pe cusca si pot sa va fac si o poza cu acea cusca in raft la bulgari alaturi de alte unelte apicole ca sa vedeti pretul afisat.

bio

Citat din: marian sima din Mai 15, 2014, 11:54:39 AM
Ieri am luat de la bulgari o cusca pentru izolarea matci,cusca este stas Langstroth si este pentru 3 rame.
Si eu folosesc cusca pentru izolarea matci insa am cusca de o rama astfel incat sa stiu varsta larvelor.

Aceasta cu 3 rame cum functioneaza?
Se baga o rama goala si celelalte doua cu puiet capacit?

.......

.... "ascund" rama cu botci de matca...cind finisorul este adapostit in stup orizontal .

..cusca asemanatoare cu cusca respectiva folosesc pentru a izola rama cu botci .
"Finisor" cu matca .... --sau cum naiba ii spune si izolez rama cu botci ca matca sa nu ajunga la botci.

Marian ?.. de cine sunt produse acele custi..? Intreb ca m-ar interesa si as vrea sa fiu sigur ca sunt produse cu simt de raspundere si nu as scapa matca sa imi macelareasca citeva zeci de botci.

paradisuri inflorite

Cusca asta ar trebui importata la greu .

marian sima

Bio pe cusca nu sant date de contact,banuiesc insa ca bulgari au aceasta cusca de la turci insa cusca este stabila si nu este riscul ca matca sa treaca prin gratii.

Insa cusca e STAS Langstroth,eu am luat cusca pentru cote (eu nu am in stupina cutii si rame de acest STAS) ca sa realizez alte custi dupa ea.

Cusca Dadant din plastic nu au bulgari,au ceva de metal  pentru o rama  insa mult mai scumpa la 38 de leva.

albinasebes

Apis blaj are o cusca metalica pt 3rame dadant la un pret in jur de 70 lei.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

bio

Citat din: marian sima din Mai 18, 2014, 12:07:49 PM
Bio pe cusca nu sant date de contact,banuiesc insa ca bulgari au aceasta cusca de la turci insa cusca este stabila si nu este riscul ca matca sa treaca prin gratii.

Insa cusca e STAS Langstroth,eu am luat cusca pentru cote (eu nu am in stupina cutii si rame de acest STAS) ca sa realizez alte custi dupa ea.

Cusca Dadant din plastic nu au bulgari,au ceva de metal  pentru o rama  insa mult mai scumpa la 38 de leva.

Ahha.. Merci Marian..
..daca in timp gasesti cusca respectriva si pentru Dadant m-ar interesa..

Ca tot venii vorba de lucru turcesc . Am luat acum citiva ani gratii haneman de plastic, turcesti si cind le foloseam la stupul finisor am avut probleme ca mai trecea matca prin ele...:(
De cind mi-am luat Nikot nu am mai avut astfel de probleme.