Metode intretinere stupi orizontali

Creat de Andrei Ceausel, Martie 13, 2014, 10:20:16 AM

« precedentul - următorul »

Andrei Ceausel

:new: In primul rand vreau sa va salut si sa va felicit pentru acest forum. Sunt INCEPATOR....asa ca ..sper sa fiu luat usor si inteles.
   Am achizitonat 10 stupi orizontali ( pe 18 rame), si am primit si bonus o roinita (6 rame cu diafragma la mijloc si 2 urdinisuri).Familiile de albine vreau sa le achizitionez dupa 1 aprilie (mai degraba innainte de rapita). Va rog a avea amabilitatea sa-mi raspundeti la cateva intrebari (banale pentru unii) :

- Ce metoda de intretine a stupilor credeti ca este mai buna ; obisnuita su Layens ?
   - este nevoie sa cumpar si rame deja cladite?
   - se poate achizitiona cumva si faguri artificiali la o cantitate mai mica ( nu la cutie) gen 2 - 3 Kg ?
   - la ce foloseste roinita am cautat pe forum si sincer nu am gasit o expicatie concreta....poate nu am insistat :uimit:
   - amplasarea o fac la o distanta de 5 km de casa, este vreo problema daca pentru iernat la aduc acasa?

Multumesc

oroles

Citat din: Andrei Ceausel din Martie 13, 2014, 10:20:16 AM
   :new: In primul rand vreau sa va salut si sa va felicit pentru acest forum. Sunt INCEPATOR....asa ca ..sper sa fiu luat usor si inteles.
   Am achizitonat 10 stupi orizontali ( pe 18 rame), si am primit si bonus o roinita (6 rame cu diafragma la mijloc si 2 urdinisuri).Familiile de albine vreau sa le achizitionez dupa 1 aprilie (mai degraba innainte de rapita). Va rog a avea amabilitatea sa-mi raspundeti la cateva intrebari (banale pentru unii) :

- Ce metoda de intretine a stupilor credeti ca este mai buna ; obisnuita su Layens ?
   - este nevoie sa cumpar si rame deja cladite?
   - se poate achizitiona cumva si faguri artificiali la o cantitate mai mica ( nu la cutie) gen 2 - 3 Kg ?
   - la ce foloseste roinita am cautat pe forum si sincer nu am gasit o expicatie concreta....poate nu am insistat :uimit:
   - amplasarea o fac la o distanta de 5 km de casa, este vreo problema daca pentru iernat la aduc acasa?

Multumesc
Bine ai venit pe forum si in breasla! Incerc si eu un raspuns:
1. Cea mai buna metoda este cea pe care o cunosti! Eu zic sa nu incerci sa fii "tributar" unei singure metode ci sa imprumuti ce e mai bun de la fiecare metoda. Ai sa vezi ca in timp iti vei forma un stil propriu.
2. Nu. Din punctul meu de vedere aceasta practica trebuie eradicata din cauza pericolului de a lua si boli.
3. Bineinteles. Sunt si vanzatori care fac acest lucru. Vand faguri la bucata ca pe tigari. De exemplu in Moinesti, Bacau, la un magazin de seminte din piata am vazut acest lucru in toamna.
4. Roinita este destinata transportului roiurilor. De regula roinite isi fac stuparii mari. E mai usor sa transporti roi nou formati in cutii mai mici si compacte decat in cutii mari. Unii ii mai folosesc si pe post de nuclee de imperechere. Altii ierneaza si in roinite... Pentru un incepator nu cred ca e nevoie de roinite. Sunt bani aruncati in vant. Stupii sunt suficienti.
5. In general nu! Cum ai calculat distanta de 5km? Pe sosea sau in linie dreapta? Daca in linie dreapta sunt 5km si mai sunt si mici obstacole naturale nu cred ca ar trebui sa fie probleme!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Andrei Ceausel

Multumesc de raspuns. Acum imi dau seama ca in linie dreapta sun 2,5 km dar trbuie sa treaca peste un lac.

costi82

Citat din: Andrei Ceausel din Martie 13, 2014, 11:21:14 AM
Multumesc de raspuns. Acum imi dau seama ca in linie dreapta sun 2,5 km dar trbuie sa treaca peste un lac.

Albine trec peste lac nare probleme, obstacol ar putea fi un deal, munte, linie dreapta = distanta de la vechea stupina (casa) la noua stupina, fara ocoliri (distanta prin aer)
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

Andrei Ceausel

sa inteleg ca am o problema in acest caz....

oroles

Eu zic ca ai o problema. Solutia a mai fost mentionata. Muti undeva, cateva zile la mai mult de 5 km de locul in care este stupina de unde cumperi. Ai grija sa ai si mai mult de 5 km fata de locul unde vei aduce ulterior stupii cand faci prima operatie. Dupa cateva zile ii aduci pe locatia pe care vrei sa ii pastrezi. Cred ca vei gasi pe cineva care sa ti-i gazduiasca cateva zile...

Andrei Ceausel

Merci de raspuns. Probabil familia de albine o sa le cumpar de la cel Putin 100 km distanta. Vatra pe timpul  verii (culesului) se afla la 2'5 km de casa mea, unde am sa iernez.asta e o sa faca o plimbare.

edward_w92

Dupa ce se mai restrange zborul spre sfarsitul toamnei, poti sa-i muti linistit, dar trebuie sa nimeresti bine momentul... cand se restrange zborul dar nu se strage inca cuibul in ghem de iernare....problema ar fi in schimb primavara, cand vrei sa-i duci inapoi...atunci e nasol ca nu stii cand efectueaza primul zbor afara sa prinzi tot asa moment intre desfacerea ghemului si zborul de curatire( si de recunoastere in acelasi timp). Totusi nu cred, ca primavara, intr-o dimineata fix inainte de a rasari soarele pe cer sa iasa ele la zborul de curatire, asta in cazul in care urmaresti prognoza meteo din scurt....nu cred ca n-ai reusi sa ii transporti in vatra de pe timpul verii, fiindca ele la zbor de curatire nu decoleaza mai mult de 100 de metri pe langa stupina....treaba e ca albina sa nu apuce sa cunoasca imprejurimile prea bine...atunci devine o problema....daca o dat caldura si tu nu le-ai mutat....singura metoda e cea expusa de oroles, le duci cateva zile la 5-10km departare si apoi le duci la noua vatra. Daca le iei cand is inca stranse in ghem e riscul pe drum albinele fiind amortite sa nu cada, ele o data ce cad, amortite nu mai reusesc sa urce inapoi in ghem si mor pe fundul stupului, de asta zic...trebuie nimerit momentul prielnic. Toamna ii poti muta seara....la momentul oportun dar seara, primavara devreme ii muti dimineata....

Andrei Ceausel

Ieri mi-am facut timp si am umblat in cei trei stupi verticali cu 10 rame de acasa. Eu nu am mai avut astfel de stup pana anul acesta si nu stiu cum pot da cat 1/1 ( asa le-am primit) tinand cont ca nu am rame cladite suficiente. La unul le-am mai alternat, am mai mutat ramele cu puiet capacit sus si am adaugat rama cu FA (2 bucati, restul de 8 le aveam). Cum dau cat la acesti 2 stupi ?????

oroles

Le pui la cladit jos, si imediat ce sunt cladite 2/3 le ridici sus. Stiu ca asa fac unii din cei care folosesc verticali.

Andrei Ceausel

Citat din: oroles din Aprilie 23, 2014, 10:12:02 AM
Le pui la cladit jos, si imediat ce sunt cladite 2/3 le ridici sus. Stiu ca asa fac unii din cei care folosesc verticali.

La ambi stupi mataca a depus oua si pe ramele laterale( pe ultima rama). Este ochi de albina si de puiet.Sa intelega ca pun cat cu faguri artificiali si sa le alternez cu rame de puiet capacit?

oroles

Daca e asa cum zici tu, eu zic ca le pui direct catul cu foite deasupra. Oricum albinele au instinctul de a duce mierea deasupra puietului, si o vor duce in cat. Cum nu sunt cladite, vor trece la cladit. Mai greu, dar vor trece.

Daca ai familii mai slabe, ai putea ridica puiet de la familia asta si sa il bagi. Dai rame la cladit, si faci cum ti-am spus in postarea de mai sus. Nu e solutia ideala, oricum....

Se vad dezavantajele faptului ca lucrezi cu stupi verticali cu 10 rame.

Andrei Ceausel

Ambii stupi sunt pe 10 rame de albina cu puiet inclusiv pe ultima rama cea cu hranitor inclusa; am ramas uimit ieri. La 300 de metri de casa sun 100 de hectare cel putin de rapita. Imi este frica sa nu mai vina un val de aer rece si sa racesc puietul.

Bondarescu

Cineva mi-a zis că atunci când pun catul, ca să oblig albina să urce în cat să ridic o ramă de la jumătate din corpul de jos să o unesc cu cea din cat. Astfel albina va fi nevoită să urce. Și bineînțeles, fagurii stropiți cu sirop.
"Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii."

oroles

Alaltaieri am vorbit cu un apicultor, retras din activitate datorita varstei de peste 90 de ani. Spunea o vorba mare. Albina cladeste de sus in jos, nu de jos in sus. De aceea e mai greu cu claditul la verticali. El mi-a zis ca nu intelege de ce lauda lumea atat de mult verticalii. Dupa cum am spus si intr-un post anterior, solutia cea mai eficienta, cred eu, este sa se cladeasca fagurii in corpul de jos, dupa care trebuie ridicati. Bineinteles, daca ai acelasi format de rame.