• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Legea apiculturii 2014 M.O. nr14/09.01.2014

Creat de cartus80, Martie 09, 2014, 07:50:07 p.m.

« precedentul - următorul »

cartus80

Martie 09, 2014, 07:50:07 p.m. Last Edit: Martie 09, 2014, 09:47:54 p.m. by cartus80
In art 20. La data intrarii in vigoare a prezentri legi, Legea apiculturii nr 89/1998 se abroga.
Am atasat noua Lege a Apiculturii 2014 publicata in M.O. nr14/09.01.2014
Partea buna este:
Art.16 Mijloacele de transport autopropulsate inregistrate in circulatie, care efectueaza transportul stupilor in pastoral, sunt scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.
Beleaua este in Capitolul III Dispozitii finale  cu amenzile ...
Dar "unde-i lege nu-i tocmeala" .....
Cel mai aprig profesor este VIATA! mai intai iti da testul si dupa aceea iti preda lectia!

cartus80

Martie 09, 2014, 09:26:31 p.m. #1 Last Edit: Martie 09, 2014, 09:44:31 p.m. by cartus80
Art.16 Mijloacele de transport autopropulsate inregistrate in circulatie, care efectueaza transportul stupilor in pastoral, sunt scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.

Ce sa inteleg! ...  daca declar ca am si folosesc un mijloc de transport autopropulsat care executa transport de stupi in pastoral , daca se interpreteaza strict ce scrie cred ca si masina din poza atasata este scutita de taxa (nu am vazut nimic scris de camion modificat pentru o anumita destinatie)!!!

Rog pe cineva care are cunostinte juridice sa interpreteze corect pentru noi ...
Cel mai aprig profesor este VIATA! mai intai iti da testul si dupa aceea iti preda lectia!

bucovineanu

La noi legile sunt facute in asa fel incat daca 5 persone citesc un articol fiecare intelege altceva.  :smile:

justy


cartus80

Citat din: justy din Martie 09, 2014, 09:43:14 p.m.
scutirea se aplica celor omologate apicol!

si eu ca un carcotas ...unde scrie!!?
Cel mai aprig profesor este VIATA! mai intai iti da testul si dupa aceea iti preda lectia!

yulian

Eu gandesc ca nu trebuie sa scrie neaparat "omologat apicol", dar din moment ce nu scrie, inseamna ca masina este folosita pentru marfuri generale si nu doar in scop apicol. Din pacate, ca orice lege este interpretabila pentru ca la cineva i-a fost greu sa scrie cuvantul "specializate".

cartus80

Stim stim ...  nu ar fi prima lege. Problema nu e cel ce a redactat ci cel ce a consiliat (suntem bine reprezentati). Asa fac o firma de transport camioane pun in fiecare camion cate un stup si sunt scutit de taxa. Genial nu ... ehee.
Cel mai aprig profesor este VIATA! mai intai iti da testul si dupa aceea iti preda lectia!

yulian

Eu am un prieten care are un Crafter omologat apicol si la care are un sistem de pus stupii pe platforma, care se ridica de pe sasiu si o bena normala la care pune prelata si mai duce una - alta. Ideea e ca pentru fiecare deplasare iti trebuie anumite hartii in caz ca te opreste politia...dar cum ar veni sasiul este omologat apicol.  :hi:

Tamu

Orice lege trebuie sa fie insotita de Normele de aplicare. In aceste norme sunt trecute explicit cum trebuie aplicata aceasta.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

mitiy_bot

In cartea de identitate  a masini  la A 2 " caroseria "  trebuie sa fie mentionat  (Ex. meu SG99 apicola) ii foarte clar,dar nu i clar la ce taxe se refera legea? pina acum era legea89 din 1998  si acolo era inclusiv ptr pavilioane , ma intreb de ce nu se refera si la pavilioane? noua lege ! dupa mine ceva  nu este in regula  ,sau vb unui coleg cei. ce fac legea sau normele de aplicare, ar trebuii sa stie ca si pavilioanele sunt inscrise in circulatie !.

yulian

La ce taxe e clar:
Art. 16. - (1)Prin derogare de la prevederile art.263 din
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, mijloacele de transport autopropulsate inregistrate in circulatie, care efectueaza transportul stupilor in pastoral, sunt scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport, ori este clar ca pavilioanele nu sunt autopropulsate!

Referitor la ce taxe, aliniatul se refera la plata si calculul impozitului datorat anual catre primaria unde este inscris autovehicolul, deci implicit la scutirea de la plata/calculul acestuia.
Calculul taxei
    ART. 263
    (1) Taxa asupra mijloacelor de transport se calculeaza in functie de tipul mijlocului de transport, conform celor prevazute in prezentul capitol.
    (2) In cazul oricaruia dintre urmatoarele mijloace de transport cu tractiune mecanica, taxa asupra mijlocului de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestora, prin inmultirea fiecarui 500 cmc sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare din tabelul urmator..

Spor!

mitiy_bot

Ii clar deci , daca pina acum era legea 89 /1998 unde si pavilioanele se inculdeau, dar era la indemina consiliului local ,acum DOAR autopropulsatele!?, ( eu m am adatptat ,dar ma oftic
ca trag pe dreapta pavilionul meu dat in uz din 1987? inscris in circ etc ..) ,sunt ptr colegi care mai au pavilioane ,dar daca as ramine eu cu el in continuare sa l trag dupa camionul apicol as zice ca .....! , spuneti voi colegi cum...  ,vad asta ca si cu carutele sau...?Oricum pina la o noua lege putem sa discutam ca sa nu mai greseasca ( cine....?).

alexutu

Legea apiculturi este interpretata de fiecare functionar cum doreste.
La primaria mioveni doamna functionar nu vrea sa aplice legea .Astazi am fost in audienta si au gasit o chichita sa nu aplice legea art 16 cu impozitarea camioanelor apicole. sa legat de < mijloace de transport autopropulsate inregistrate in  circulatie  > au spus ca al meu este inmatriculat in circulatie si nu poate aplica legea , doar cele care sunt iregistrate pe primarie pot beneficia .
Oare ce sa mai inteleg de functionari acestia
00007

yulian

Fa-le adresa scrisa catre Primarie (cu nr de inregistrare, tine si pt tine un exemplar) in care sa iti explice in temeiul carei legi iti este refuzata exceptia de la impozit (eventual "spre cunostinta presedintelui CJ al Jud... trimiti una si la CJ) si cu dupa ce iti dau raspuns in scris, fa-le plangere la CJ. Ar trebui sa mearga....ca stiu de frica. Foarte important, camionul sa aibe inscris in cartea de identitate "specializat apicol".

alexutu

multumesc domnule iulian este omologat apicol.
astept raspunsul scris.
00007