cam cat ajunge un roii in primavara ????

Creat de Bee happy, Martie 01, 2014, 07:26:57 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Citat din: dragos2006 din Martie 03, 2014, 05:48:04 PM
la cat va fi mierea de scumpa anul acesta cam greu se vor mai gasi roi la 250 lei . Doar pisici terminati putin aranjati pentru pinguime vor mai fi pe la 250 sau mai putin.
Te tine un pariu? Eu zic ca vor fi ieftini roii anul acesta! :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Bee happy

cipriene

Citat din: dragos2006 din Martie 03, 2014, 05:48:04 PM
la cat va fi mierea de scumpa anul acesta cam greu se vor mai gasi roi la 250 lei . Doar pisici terminati putin aranjati pentru pinguime vor mai fi pe la 250 sau mai putin.

pe ce te bazezi?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Eugen B

E normal sa se scumpeasca mierea. Cel putin aici la mine sigur se va scumpi(asa cred eu momentan). O sa se scumpeasca motorina si multe alte chestii, cum ar fi mancarea si tot felu de produse. Mai ales ca mierea, polenul si produse apicole la engros sunt platite cu pret de nimic. Si si asa miere la kilogram mi se pare ieftina la cat lucram pentru ea. E normal ca si pretul la roi si la familii de albine sa cresca. Asa gandesc eu si mi se pare logic. Mai ales ca la noi in tara is bagate tot mai multe taxe. Mai putin va fi hartie igenica pentru albine, sau mai stiu eu ce. In plus se baga tot mai multe taxe pe albine ca multi destepti se lauda ca storc nu stiu cate tone din 10 stupi, si ei nu au nici macar o coronita pe stupi. Ne facem rau cu mana noastra(mai bine zis cu a desteptilor). Bafta la gasit de roi bun

oroles

Citat din: Eugen B din Martie 03, 2014, 08:39:25 PM
E normal sa se scumpeasca mierea. Cel putin aici la mine sigur se va scumpi(asa cred eu momentan). O sa se scumpeasca motorina si multe alte chestii, cum ar fi mancarea si tot felu de produse. Mai ales ca mierea, polenul si produse apicole la engros sunt platite cu pret de nimic. Si si asa miere la kilogram mi se pare ieftina la cat lucram pentru ea. E normal ca si pretul la roi si la familii de albine sa cresca. Asa gandesc eu si mi se pare logic. Mai ales ca la noi in tara is bagate tot mai multe taxe. Mai putin va fi hartie igenica pentru albine, sau mai stiu eu ce. In plus se baga tot mai multe taxe pe albine ca multi destepti se lauda ca storc nu stiu cate tone din 10 stupi, si ei nu au nici macar o coronita pe stupi. Ne facem rau cu mana noastra(mai bine zis cu a desteptilor). Bafta la gasit de roi bun
Eu zic ca multi stupari vor renunta la activitatea asta. In  primul rand impozitele ii vor face sa se mai descotoroseasca de ceva stupi. Nu renteaza sa dai banii la stat. Renuntarea la masura 141 vor face multi stupari fie sa renunte, fie sa isi redimensioneze stupina...cu ceva stupi in minus. Eii, asta va face ca pe piata sa fie mai multi roi. "Abundenta" de roiuri va conduce la ieftinirea lor. Asa zic eu. :D Vom trai si vom vedea! Pretul mierii e reversul medaliei!

mihai.vr

Din cate am observat eu "redimensionarea" asta se face prin mutarea stupilor pe la rude, nu prin vanzare de roi.  :) Asa ca nu cred ca o sa se ieftineasca. :(

oroles

Citat din: mihai.vr din Martie 03, 2014, 09:01:26 PM
Din cate am observat eu "redimensionarea" asta se face prin mutarea stupilor pe la rude, nu prin vanzare de roi.  :) Asa ca nu cred ca o sa se ieftineasca. :(
Mi-e cunoscuta si metoda asta. Problema e ca deja ministrul a anuntat ca  nu va finanta fermele de subzistenta, unii isi vor face calculele si vor renunta la o parte din familii. Fondurile europene erau un factor incurajator. Multe firme "autorizate" nu vor mai avea cui vinde. Cand ai marfa pe stoc (regine, roiuri) incerci sa scapi de ea. Pentru a scapa repede de ele vei scadea pretul. Sa presupunem ca oferta de anul acesta se va mentine la acelasi nivel ca anul trecut (Excludem posibilitatea cresterii ofertei presupusa de mine!). Cererea oricum este scazuta din cauza taierii finantarii europene! Ce se va intampla cu pretul in situatia asta?

edward_w92

Citat din: oroles din Martie 02, 2014, 08:55:05 AM
Am cumparat roi anul trecut in Vinerea Mare (3 mai). Salcamul infloreste in regiunea mea in jurul datei de 1 iunie. Gasisem o groaza de anunturi pe net. In ultimul timp a aparut o noua categorie de stupari: cei care fac bani din roiuri si mai putin din miere. Din pacate, din cauza taierii finantarii europene aceasta categorie va disparea incet.

http://www.tocmai.ro/cauta?q=roi+albine&typ=1&ct=0&jd=0
Sigur anu' trecut in 2013? Fiindca eu anu trecut am luat familii si abia se gaseau, eu fix pe 2 mai le-am cumparat, intre 7 si 9 faguri, ma indoiesc ca ai luat tu roi in 2013 la 4 rame cu matca din anul respectiv, poate de la ceva ferma dar ma cam indoiesc.
Vezi ca foile in marginea cuibului nu se cade sa se puna, toata lumea stie unde se pun foile si anume intre rame cu larve de puiet, necapacit, fiindca doica sta pe ele si e mai lejer pentru ea sa construiasca. Si eu ma gandeam la un roi la 4 rame de albina cu matca imperecheata si 3 rame de puiet sa cer la 1 iunie cam 200 de lei, sa vad cum o sa fie vremea, cert e ca o sa am de unde plus ca am deja vreo 3 cereri de roi.
Cat despre 4 rame de puiet la un roi de 4 rame, as vrea s-o vad pe asta la 190 de franci. Stiu persoane care au luat roiuri cu 40ron/rama dar cu botci, nu matci...aaa da, cu rame 3/4, in 2012 cand iarna n-o fost nasoala ca anul trecut. Eu unul, dupa salcam daca fac roii, sau eventual daca prind rapita, fac un lot din stupii cei mai puternici, lot care il si vand la inceputul lui iunie...
Ar fi cam asa un pret: 40ron/rama de albina+40 ron matca...la 4 rame cu matca si 2-3 rame de puiet....200 de lei...
Daca stam sa ne gandim, roii la pachet....1kg de musca si o viaspa imperecheata cat face, nu mai stiu pretul, dar din ce intelesesem tot pe acolo se invarte....nu ai puiet, faguri....nimic....1kg de musca si matca.

oroles

Da, anul trecut pe 3 mai am luat roii. Am si precizat : Vinerea Mare. poti verifica pe cat a cazut Pastele anul trecut. Fusesem in tratative cu vreo 4 stupari. Am ales unul care a fost mai serios.

In legatura cu foitele la cladit, am explicat de ce le-am pus acolo in alte posturi. E imposibil ca sa ti se apuce imediat albinele sa iti cladeasca, cum ai spus si tu. Iti garantez eu ca daca au nevoie se apuca de cladit indiferent unde le pui.  De ce doua si de o parte si de alta a cuibului? Pentru ca nu stii in ce directie se va duce matca cu ouatul si albinele cu crescutul foitei. Dupa doua saptamani verifici. Una din rame este posibil sa nu fie crescuta. O muti in partea celei care  a fost luata in crestere, asa cum ai spus tu. Si cand le-am luat eu era o vreme destul de inchisa, chiar friguroasa. A doua zi erau toate in ghem. Introducerea ramelor in locurile in care spuneai tu ar fi racit puietul. In plus, la mijloc erau necesare rame bune de ouat nu foite! Gandeste-te ca ai do 4 rame. Nu stiu daca am procedat corect dar asa am fost invatat si asa am facut!

D006

Traiesc printre albine de aproape 30 ani , in fiecare an sau vandut si cumparat colonii si roi , la fel si mierea . Nu am vazut producator de roi sa ramana cu marfa pe stoc , nici macar pe vremea lui Ceausescu.  Macar sa am eu acum 500 de roi sa-i scot la vanzare ...

Bee happy

dar cum se organizeara o roi de 4 rame >? cate rame de puiet se pun si cate de miere ? :hi:

oroles

Citat din: Bee happy din Martie 04, 2014, 06:30:22 PM
dar cum se organizeara o roi de 4 rame >? cate rame de puiet se pun si cate de miere ? :hi:
Se respecta acelasi principiu: Puietul la mijloc. Ramele cu miere la margine. Am scris mai sus ce contine un roi. La un capat o rama cu miere, la celalalt capat rama cu miere si pastura. La mijloc puietul (capacit si larvar, oua).

edward_w92

Eu vorbesc de pusul foilor la cladit....ai sa te lamuresti de ce se pune intre rame de larve si nu la margine...1....consumul de miere...ce albina sta pe ramele de margine doar cu miere si ce albina sta la ramele de puiet...ding....1 la mana, 2 la mana...eu n-am conceput sa fortezi un roi sa-ti construiasca foi....bine, vorbim la inceput de mai....daca il duci la cules da, atunci il duci sa se dezvolte, ai cum trage de el, altfel nu se cade...da, am avut roi care mi-a construit ziua si rama si umpluta cu nectar....dar aici e vorba de tei. Zic ca nu aveai cum sa iei tu roi pe 3 mai....doar cine stie de unde de prin alta tara sau ferma dupa cum am mai spus, de la stupar ai fi luat familie la nivel de roi pe 3 mai....aia tot ce-i posibil...am vazut ce aveau stuparii prin bacau la data de 10 mai, chior nu-s... abia le zburau mustele la floarea de salcam, ca ai luat familii la 4 rame, asta cred....la 3 mai....ca ai luat roi facuti la 4 rame la data de 3 mai in bacau....nu cred... n-oi fi eu cel mai zmeu apicultor dar nu cred asa ceva stiind de ce vreme am avut parte in primavara 2013 in zona asta. De ce am zis daca nu in 2012....fiindca in 2012 stiu ca am facut roi incepand cu 15 aprilie si atunci era posibilitate, dar in 2013, pare dubios. Acum depinde ce ti-o zis vanzatorul....matcile daca-s marcate sau nu asta tu stii....dar eu am voie sa ma indoiesc :).

oroles

Citat din: edward_w92 din Martie 04, 2014, 07:48:30 PM
Eu vorbesc de pusul foilor la cladit....ai sa te lamuresti de ce se pune intre rame de larve si nu la margine...1....consumul de miere...ce albina sta pe ramele de margine doar cu miere si ce albina sta la ramele de puiet...ding....1 la mana, 2 la mana...eu n-am conceput sa fortezi un roi sa-ti construiasca foi....bine, vorbim la inceput de mai....daca il duci la cules da, atunci il duci sa se dezvolte, ai cum trage de el, altfel nu se cade...da, am avut roi care mi-a construit ziua si rama si umpluta cu nectar....dar aici e vorba de tei. Zic ca nu aveai cum sa iei tu roi pe 3 mai....doar cine stie de unde de prin alta tara sau ferma dupa cum am mai spus, de la stupar ai fi luat familie la nivel de roi pe 3 mai....aia tot ce-i posibil...am vazut ce aveau stuparii prin bacau la data de 10 mai, chior nu-s... abia le zburau mustele la floarea de salcam, ca ai luat familii la 4 rame, asta cred....la 3 mai....ca ai luat roi facuti la 4 rame la data de 3 mai in bacau....nu cred... n-oi fi eu cel mai zmeu apicultor dar nu cred asa ceva stiind de ce vreme am avut parte in primavara 2013 in zona asta. De ce am zis daca nu in 2012....fiindca in 2012 stiu ca am facut roi incepand cu 15 aprilie si atunci era posibilitate, dar in 2013, pare dubios. Acum depinde ce ti-o zis vanzatorul....matcile daca-s marcate sau nu asta tu stii....dar eu am voie sa ma indoiesc :).

Eu zic sa ne pastram opiniile pentru noi. Cred ca ce vorbesti tu acolo e pentru a te da in spectacol. Crede-ma ca am mai multa albina in stupi decat multi altii care pun poze si filme pe acest forum.  Si cand spun asta nu ma refer strict la Ioan Olaru. O matca marcata nu face mai multa "musca" decat una nemarcata. Nu aici exista diferente. Eu stiu bine ce am cumparat, si crede-ma ca se numesc roi. Am mai povestit si metoda de roire artificiala folosita. Din 15 cumparati toti au avut matca si au dat productii bune pentru niste roiuri. Aprecierile tale cu privire la stuparii din judetul Bacau si albina lor sunt niste simple reductii statistice, prost facute... Am vazut stupii multor stupari din judet si nu am putut face astfel de afirmatii si generalizari. Nu stiu tu cum de te lansezi in astfel de afirmatii... In regiunea Garleni apicultorii aveau un cules de intretinere pe 15-16 martie in timp ce in zona in care ma aflam eu abia dupa 7 aprilie am reusit sa am un cules care ar putea fi numit "de intretinere". Judetul Bacau are un relief atat de variat incat nu poti vorbi in termeni atat de generali despre "stuparii din bacau".

Bee happy

Dl Dragos cum se  vinde un roi pe 4 rame ????