Cu ce curatam manusile de apicultor?

Creat de oroles, Februarie 28, 2014, 07:59:57 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Vin si eu cu o provocare. Cum se curata manusile de apicultor? Pe manusile mele s-a depus ceara si propolis. Am incercat prin spalare si nu am reusit sa le curat. Le-am lasat la rece sa le curat de propolis. Problema e ca devin lipicioase. :(
Stie cineva o metoda de a curata manusile apicole.

Aaaa... Si nu vreau raspunsuri de genul "Eu nu am nevoie de manusi ca sunt experimentat. Doar incepatorii folosesc manusi!" Am vazut ca nea Marin din Serbia le foloseste, Dragos le mai foloseste si el si cred ca multi altii... Stiu apicultor cu experienta de 30 de ani care nu si-a pus deloc manusi si masca bazandu-se pe experienta. A plecat in pastoral la rapita si a fost atacat de albine mai multe. A ajuns la spital si se intreba de ce l-au atacat... Ca nu a patit asa ceva in 30 de ani. Din ce stiu eu, la rapita albinele sunt mai agresive...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

crisian-nicolae

Ati incercat sa le fierbeti in lesie s-au soda caustica?

oroles

Citat din: crisian-nicolae din Februarie 28, 2014, 09:25:05 PM
Ati incercat sa le fierbeti in lesie s-au soda caustica?
Nu... Am incercat spalarea la masina de spalat la diferite temperaturi (30, 40, 60). Nu se curata. Mai mult fiind din piele se lipesc degetele si iti intra greu mainile. Sigur nu e eficient!

crisian-nicolae

Poate la curatatoriile chimice de haine.Am fost imbracat cu ogeaca de piele,asistind la saparea unei gropi cu un buldoexcavator,s-a spart un furtun hidraulic facindu-ma dincap pina-npicioare numai ulei. Am duso la un centru de curatat,am fost destul de multumit cum sa curatat.

bio

Citat din: oroles din Februarie 28, 2014, 07:59:57 PM
Salutare!
Vin si eu cu o provocare. Cum se curata manusile de apicultor? Pe manusile mele s-a depus ceara si propolis. . Le-am lasat la rece sa le curat de propolis. Problema e ca devin lipicioase. :(
Stie cineva o metoda de a curata manusile apicole.

......

Intii ... baga-le la congelator la multe grade sub 0, poate reusesti sa scapi de propolis...apoi  de spalat, stiu ca propoliosul se dizolva cu alcool.

Este doar o parere ca nu folosesc manusi de apicultor....
....dar folosesc aproape in permanenta niste manusi pinzate acoperite cu cauciuc si pe fata miini si pe dosul miinii, cumparate de la rusii din piata. Gasesc cam rar acel model de manusi, dar cind gasesc imi iau fara numar ca lucrind zi de zi, se duc multe perechi.

stefan1

Bio are dreptate. Alcoolul dizolva propolisul. Nu stiu cum reactioneaza cu materialul manusilor. Si ceara stiu ca este dizolvata de diluant sau benzina dar sigur ca nu se poate folosi pentru miros si poate si pentru interactiunea cu materialul manusilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apivasmob

Si cat vrei sa te tina o pereche de manusi? o vesnicie.( maxim 3 ani sa zicem ; 1.1 Kg de miere cal I=35 ron azi la APICRIS)
Sunt consumabile ce mama naibii. :) :)
Sanatate tuturor apicultorilor

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

oroles

Citat din: apivasmob din Martie 01, 2014, 06:36:34 AM
Si cat vrei sa te tina o pereche de manusi? o vesnicie.( maxim 3 ani sa zicem ; 1.1 Kg de miere cal I=35 ron azi la APICRIS)
Sunt consumabile ce mama naibii. :) :)
Raspunsul tau e rautacios. La mine nu a ajuns inca la 3 ani. Nici macar un an nu au. Nu le-am folosit intotdeauna. Ma astept sa lucrez cu ele de mai mult de 2 ori!

oroles

Citat din: pistol28 din Martie 01, 2014, 07:52:56 AM
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=4154.msg115079#msg115079
Voi incerca si metoda ta! Are logica. Ceara e din aceeasi familie de produse chimice ca si grasimile. Sper ca se descurca bine si cu propolisul si nu lasa miros.

edward_w92

Oroles, fara sa fiu rautacios, dar eu lucrez la verificari cu manecile suflecate pana la cot si la extras le trag pana la incheietura mainii, dar niciodata cu manusi, nu inteleg rostul manusilor,bine, inafara de cel de a-ti face munca mai "usoara" si prin asta a se intelege mai grea/anevoioasa.

mmacreanu

Citat din: edward_w92 din Martie 01, 2014, 10:44:20 AM
Oroles, fara sa fiu rautacios, dar eu lucrez la verificari cu manecile suflecate pana la cot si la extras le trag pana la incheietura mainii, dar niciodata cu manusi, nu inteleg rostul manusilor,bine, inafara de cel de a-ti face munca mai "usoara" si prin asta a se intelege mai grea/anevoioasa.

sunt curios: de ce la verificari suflecate pana la cot? si la extras pana la incheietura mainii? ... nu poti sa le tii si la verificari pana la incheietura mainii?
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

oroles

Citat din: edward_w92 din Martie 01, 2014, 10:44:20 AM
Ca incepator, ma umflu. De exemplu, nu intotdeauna cand sunt intepat ma umflu. Saptamana trecuta am fost intepat de gat de una si nu am avut nimic. Totusi, albina de iarna nu are venin consistent deoarece nu a mancat polen. Pentru a sintetiza venin de calitate trebuie sa manance polen. Primavara nu ma umflu deloc. Vara, daca fac operatii de scuturare mai tabarasc cateva pe mine si ma capacesc si uneori ma umflu. Am observat ca daca iau aerius sau alt antihistaminic ma umflu mai rau. :D Odata nu am luat si doar s-a inrosit. Eu nu  sunt alergic, ci din contra, nu am nimic. In schimb deoarece acele albinelor nu sunt sterile si uneori am imunitatea scazuta am facut de vreo doua ori infectii ale pielii (celulita infectioasa). E adevarat ca m-au intepat multe. Tratamentul m-a costat 90 de lei de fiecare data. Acum vezi rostul manusilor?

cipriene

manusile nu stiu daca se pot curata, cel mai bine le folosesti cat poti/cat merge apoi le arunci
eu cred in masurile de protectie si chiar incurajez folosirea lor  :hi:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Bătrânul

Eu spal manusa cu apa calda cu detergent , clatesc abundent , ii usuc la umbra ,. Dupa uscare trebuie uns bine cu vaselina fara miros si intinsa dupa mina . (eu folosec vaselina pentru ugerul vacilori)   :thanks: :thanks: