ferme apicole

Creat de oscar, Februarie 26, 2014, 09:47:10 PM

« precedentul - următorul »

oscar

salut!deschid acest subiect in special pentru apicultorii care au ajuns sa detina un numar insemnat de familii de albine peste 100,si care doresc sa impartaseasca din experienta lor in ale gestiona.
daca au angajati ,sau ce tip de stimulare folosesc ,ce fel de stuparit practica stationar sau pastoral ,de fapt modul de gestionare in cadrul unei ferme apicole

daniil

Nu stiu daca sunt la subiect dar ar fi interesant daca cei care au lucrat pe afara au idee despre modul in care se fac asocieri intre fermele apicole (asocieri reale) si in ce fel functioneaza.

oscar

la noi nu am auzit de asa ceva
in ce ar consta aceste asocieri , poate in a determina cultivatorii sa puna o suprafata mare de rapita sau de floare
sau in a obtine preturi mai bune la miere respectiv la restul de consumabile

oscar

ar fi interesant de aflat
-la cati stupi este rentabil a avea un angajat, cu ce salar,cati stupi poate gestiona
-mai sunt rentabile stimularile cu turte?

ady stuparu

prin asociere se poate face multe: un laborator de extractie (mobil sau fix in functie de zona) sau o linie de imbuteliere, sau un atelier de tamplarie, linie de faguri artificiali etc... dar la noi e greu cu asocierea din vina mentalitatii...

in judetul meu cunosc doi apicultori cu 1000 respectiv 500 stupi pe bio. cel cu 1000 are 5 angajati(fiecare are in grija 200 fam) si un sofer pe un camion transcontainer ce muta containerele. are sistem de laborator mobil. il plimba unde ii trebuie. celalat cu 500 sunt cinci oameni: tatal, 2 fii si 2 angajati si au 3 autopavilioane cu vagoane. de la ei din cate am inteles, salariul are fi in jur de 2000 lei.

oscar

e greu cu asocierea.sunt de mult timp fermele pe care le cunosti?
ce productie reusesc sa faca?

bio

Citat din: oscar din Februarie 27, 2014, 08:23:29 PM
-la cati stupi este rentabil a avea un angajat, cu ce salar,cati stupi poate gestiona

Raspunsul la intrebarile tale este UNIC pentru fiecare apicultor in parte.
Ce merge la cineva s-ar putea sa nu mearga la alta persoana, raspunsurile difera in functie de multi factori .

In cazul tau poti afla incercind sa te ocupi personal citiva ani de o stupina si vei avea raspuns la toate intrebarile tale.

Ca apicultor poti angaja pe un unu, parca   Popa Nicu il cheama,......
Acest Nicusor, era in 2013 ca apicultor angajat la o stupina mobila amenajata pe o semiremorca de tir a unuia de prin Bucuresti si era in pastoral la izma in zona Borcea, jud Calarasi,  dar acum Nicusor Popa sigur i-si cauta alt "patron" ca sigur a "rezolvat" stupina respectiva.
"Salar" prea mare nu o sa vrea Nicusor P., mincare sa ii asiguri ca restul bautura, tigari si bani face el rost ca doar ii vei da stupina pe mina .

Oscar, totusi, daca doresti "performanta deosebita" in apicultura, cauta-l pe Ionut Moraru boss-ul de la Pro-Natura si poate te va pune in legatura cu apicultorul -sef care l-a avut la stupina lui acum citiva ani in Balta Ialomitei . ... si vei afla lucruri interesante .

Ma uit la ceas, .....este 11 noaptea ...ahha!!!.....este  ora de vise a pinguinilor....... =))

... o tai si eu la nani ca miine am iar zi plina.

ady stuparu

cel cu 500 este defapt o asociatie familiala.pe cel batran il stiu de cand eram mic. au numarul asta de stupi din 2009 in sistem bio. despre angajati nu pot sa spun prea multe, dar faptul ca ii are de 4 ani inseamna ca sunt seriosi. vara sunt in pastoral iarna in atelier. fac lazi, rame etc.
cel cu 1000 nu am discutat decat o singura data cu el, asta dupa o sedinta ACA in primavara lui 2010. atunci nu avea nr respectiv de stupi dar era in curs de dezvoltare. domnul a parasit asociatia ACA si s-a inscris la o coperativa. In vara lu' 2012 am venit cu autocarul de la braila impreuna cu soferul lui care mi-a povestit cum e organizat totul. de la el stiu ca fiecare are in grija 2 containere cu 200fam. el vine cu laboratorul mobil facut tot intr-un container, echipat cu descapacitor automat, centrifuga etc si inca 3 oamnei. modelul de lada era a d-lui URSU cu buzunarul in spate si 2 caturi cu 10 r de 146.
despre productie nu stiu exact. cel cu 500 avea la salcam in 2012 in jur de 14 t de atunci nu am mai vb cu el.
pot sa mai spun ca, acesti domni sunt pocaiti (probabil angajatii sunt si ei), sau, au niste criterii foarte bune de selectie.(nu cei cu spritul in sange).

daniil

Sa ne gandim ce ar putea detine in comun 2+ ferme apicole.Ca si forma de organizare este cooperativa.
Pot fi constituite fonduri mutuale sau diverse forme de ajutor in caz de probleme grave cu stupina, probleme ce nu le poti depasi singur.
Probabil ca accesand fonduri europene se poate face o hala cu spatii de depozitare pentru rame in conditii de igiena, cu temperatura controlata si atunci poti avea caturi de schimb la dispozitie, se pot face lucruri pe care nu le poti face singur, sau poti dar cu cheltuiala mare, linie de extractie industriala, colectare comuna si valorificare in conditii mai bune...

Bătrânul

In 2014 Apicultura BIO este o utopie !!!!!!   :blah: :blah: :blah:

bio

Citat din: bio din Februarie 27, 2014, 11:35:55 PM
Citat din: oscar din Februarie 27, 2014, 08:23:29 PM

Raspunsul la intrebarile tale este UNIC pentru fiecare apicultor in parte.
Ce merge la cineva s-ar putea sa nu mearga la alta persoana, raspunsurile difera in functie de multi factori .

In cazul tau poti afla incercind sa te ocupi personal citiva ani de o stupina si vei avea raspuns la toate intrebarile tale.

Ca apicultor poti angaja pe un unu, parca   Popa Nicu il cheama,......
Acest Nicusor, era in 2013 ca apicultor angajat la o stupina mobila amenajata pe o semiremorca de tir a unuia de prin Bucuresti si era in pastoral la izma in zona Borcea, jud Calarasi,  dar acum Nicusor Popa sigur i-si cauta alt "patron" ca sigur a "rezolvat" stupina respectiva.
"Salar" prea mare nu o sa vrea Nicusor P., mincare sa ii asiguri ca restul bautura, tigari si bani face el rost ca doar ii vei da stupina pe mina .

Oscar, totusi, daca doresti "performanta deosebita" in apicultura, cauta-l pe Ionut Moraru boss-ul de la Pro-Natura si poate te va pune in legatura cu apicultorul -sef care l-a avut la stupina lui acum citiva ani in Balta Ialomitei . ... si vei afla lucruri interesante .

Ma uit la ceas, .....este 11 noaptea ...ahha!!!.....este  ora de vise a pinguinilor....... =))

... o tai si eu la nani ca miine am iar zi plina.

Oscar, imi pare rau ca am fost rautacios in postarea mea de aseara..

..un raspuns exact la ce ai dorii sa afli este greu de dat deoarece in discutie sunt multi factori care intervin si schimba situatia.
In primul rind in apicultura un an nu prea seama cu urmatorul . Pot apare schimbari oricind la cantitatea obtinuta, pret, cheltuieli cu hrana albinelor...si multe altele.

harnaj12

Subiect interesant, felicitari din partea mosului!!!

Sper insa si cred  ca acest subiect va fi pe interesul multora si nu va fi bruiat din prea multa gelozie sau invidie asa cum s-a mai intamplat de atatea ori pe acest forum.

Ca Moderator Anonim voi sta cu ochii pe acei care vor face aceasta greseala si ii voi sanctiona, in sensul ca vor trebui sa-i plateasca forumului Apiardeal 1 kg miere pentru fiecare postare negativa cu scopul de a intrerupe acest subiect,bruia sau intimida pe apicultori care scriu ceva bun din propia experienta sau din ce au vazut in calatoriile lor prin alte tari, chiar si pe acei care in mod special au lucrat pe plantatia altcuiva dar care trebuiesc si ei respectati.

Vom trai si vom vedea!!!

Sorcyo

OFF TOPIC.putin...dar interesant cred eu. Aici (UK - Portsmouth mai exact) cea mai intalnita forma de asociere este asociatia de apicultori, ceea ce ma face sa cred ca forma asta este buna, doar ca la noi sunt cazuri in care este prost aplicata. Ce este putin diferit este ca asociatia aici accepta membrii care NU au stupi, cea mai mare parte a membrilor sunt posesori de cativa stupi iar pentru cei care nu au stupi dar vor sa invete asociatia tine o mica stupina unde cei ce vor sa invete si sunt membrii pot merge si sub indrumarea unui ''batran'' si invata GRATIS. Trebuie doar sa aiba echipament propriu de protectie . Surplusul de miere pe care il au microapicultorii de aici il dau direct la asociatie in schimbul fagurilor artificiali, medicamente, hrana si chiar utilaje. Stiu, suna putin utopic, dar pot spune ca am vazut cu ochii mei. 
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

stefan1

Cand oamenii fac totul din pasiune se poate asa cum ai descris tu. Probabil profesionistii care traiesc din apicultura nu sunt in asemenea organizatii. Organizatiile pot fi si o forma de socializare intre oamenii care impartasesc aceeasi pasiune, iar daca se pot si intrajutora pentru cumpararea celor necesare si vinderea produselor stupului, cu atat mai bine. La noi, dupa comunism (sau poate dintitdeauna?), oamenii au devenit mai materialisti si cred ca asemenea lucruri dezinteresate nu se prea intalnesc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Sorcyo

Din cate am vorbit cu apicultorii pe aici nu sunt foarte multi ,,profesionisti'' pe aici din cauza monoculturilor duse la extrem(suprafetele sunt enorme ) Practic daca pui 100 de familii intr-un singur loc aici mor de foame , ai cules o data pe an....flora spontana melifera este atat de saraca incat iti roiesc de foame.Sunt mai rentabili stupii tinuti in oras aici(1-3) pentru ca sunt foarte multe spatii verzi si foarte multe flori si gradini in curtile oamenilor(majoritatea stau la case - blocurile aici sunt in 90% locuinte sociale) 
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)