Noi reglementari, incepator in d'ale legislatiei

Creat de edward_w92, Februarie 21, 2014, 11:21:22 AM

« precedentul - următorul »

edward_w92

Dupa cum bine stim, in ultimii ani, cel putin in ultimii 2-3 ani s-au tot facut legi peste legi, O.U.G.-uri peste O.U.G.-uri si H.G. dupa H.G. in special cu ultimul guvern.
Noul cod rutier dupa alt nou cod rutier cu litere la alineate de genul x y z z1 z200 bla bla bla.
Acum cu legea asta noua a apiculturii, bineinteles, as fi putut intreba direct pe topicul aferent, cu noua lege a apiculturii au aparut noi reglementari care existau si inainte.
Nelamurirea mea e urmatoarea: Sunt persoana independenta, am stupii declarati la primarie, membru asociat la o asociatie apicola. Imi scot certificat de producator de la primarie, bineinteles, nu declar acolo o cantitate enorma de miere ca daca o declar statul se poate invarti si ma poate cuvantul ala de incepe cu f si se termina cu ute, prin cine stie ce ordonante de urgenta si bineinteles ca declar cantitate de miere comercializata de vreo 7.5kg/stup, eventual daca declar prea multa iar nu e bine. Bun, ce mai trebuie eu sa fac ca sa ma "conformez" cu noile legi in vigoare, si cine stie, care-s costurile la intreaga hartogaraie. DSV, carnet de stupina, autorizatie de pastoral...bla bla bla. De ce intreb, fiindca a fost tata la asociatie sa vada care-i treaba cu butoaiele care astept sa mi le returneze inapoi de jumatate de an si am fost frapat cand mi-a spus tata ca trebuie sa-mi scot autorizatie de pastoral de la asociatie ca sa pot sa plec cu stupii, aia la ce-mi trebuie daca eu ma duc la primaria unde imi pun stupina si anunt in termen de 24/48 de ore, sau ocolul silvic respectiv...la ce-mi trebuie autorizatia respectiva...la transport pe drumul public, la ce? Daca eu plec in pastoral de la p neamt la bacau, si la bacau ma pozitionez cu stupii tot pe terenul meu, proprietate personala, dpdv practic eu sunt in pastoral dar sunt tot pe proprietatea mea.
Ca legal se poate sa detii stupi si fara sa fii membru asociat la vreo asociatie de asta, nu poti pleca asa in pastoral? De unde iau eu in cazul asta autorizatia de pastoral.

oroles

Citat din: edward_w92 din Februarie 21, 2014, 11:21:22 AM
Dupa cum bine stim, in ultimii ani, cel putin in ultimii 2-3 ani s-au tot facut legi peste legi, O.U.G.-uri peste O.U.G.-uri si H.G. dupa H.G. in special cu ultimul guvern.
Noul cod rutier dupa alt nou cod rutier cu litere la alineate de genul x y z z1 z200 bla bla bla.
Acum cu legea asta noua a apiculturii, bineinteles, as fi putut intreba direct pe topicul aferent, cu noua lege a apiculturii au aparut noi reglementari care existau si inainte.
Nelamurirea mea e urmatoarea: Sunt persoana independenta, am stupii declarati la primarie, membru asociat la o asociatie apicola. Imi scot certificat de producator de la primarie, bineinteles, nu declar acolo o cantitate enorma de miere ca daca o declar statul se poate invarti si ma poate cuvantul ala de incepe cu f si se termina cu ute, prin cine stie ce ordonante de urgenta si bineinteles ca declar cantitate de miere comercializata de vreo 7.5kg/stup, eventual daca declar prea multa iar nu e bine. Bun, ce mai trebuie eu sa fac ca sa ma "conformez" cu noile legi in vigoare, si cine stie, care-s costurile la intreaga hartogaraie. DSV, carnet de stupina, autorizatie de pastoral...bla bla bla. De ce intreb, fiindca a fost tata la asociatie sa vada care-i treaba cu butoaiele care astept sa mi le returneze inapoi de jumatate de an si am fost frapat cand mi-a spus tata ca trebuie sa-mi scot autorizatie de pastoral de la asociatie ca sa pot sa plec cu stupii, aia la ce-mi trebuie daca eu ma duc la primaria unde imi pun stupina si anunt in termen de 24/48 de ore, sau ocolul silvic respectiv...la ce-mi trebuie autorizatia respectiva...la transport pe drumul public, la ce? Daca eu plec in pastoral de la p neamt la bacau, si la bacau ma pozitionez cu stupii tot pe terenul meu, proprietate personala, dpdv practic eu sunt in pastoral dar sunt tot pe proprietatea mea.
Ca legal se poate sa detii stupi si fara sa fii membru asociat la vreo asociatie de asta, nu poti pleca asa in pastoral? De unde iau eu in cazul asta autorizatia de pastoral.
De regula, acolo unde te duci in pastoral mai sunt si altii care isi duc albinele. Autorizatia de pastoral se ia pentru:
1. Ca sa nu ne batem ca chiorii pe acelasi loc cu alti apicultori care au amplasat albinele tot ilegal pe un loc. Daca ai autorizatie pe locul respectiv, poti sa ii spui omului ca nu are ce cauta acolo... Asta nu iti garanteaza ca nu iei bataie... Chiar daca ai autorizatie, poti sa iti iei bataie de la unul mia capos, care se crede pe tarlaua lu' ma-sa....
2. Cand pleci in pastoral trebuie ca si tu, si ceilalti sa aveti familiile sanantoase. Asta este iarasi un motiv pentru care  se autorizeaza deplasare in pastoral.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edward_w92

Da bun, asta era veche cu autorizatia de pastoral, dar de unde stie nenea de la asociatie ce loc sa-mi dea mie...apoi eu merg la rapita pe terenul meu, la salcam pe teren privat si la tei in padure si nu se omora nimeni pe locuri pe acolo. Cat despre giboni d-astia cum am mai auzit, eu sa nu intalnesc asemenea specimene, ca vorba aia, aci la munte, din tata-n fiu suntem ciobani:)), sper sa nu intalnesc, daca intalnesc, folosesc metode mai neortodoxe un pic si le rezolv, mie mi-a placut sa fac treaba cu vorba buna dar se mai intampla si nasoale in viata.
Care-i treaba cu DSV-ul, ce trebuie facut, care-s demersurile....am vazut ca si legat de rahaturile alea a lor de norme caiet de stupina fisa individuala la stup bla bla bla, daca nu le ai, iti da amenda nush care destept....am spus, eu cu albinele ma inteleg, cu legile nu prea, ca la astea nu ma pricep:)).

oroles

Citat din: edward_w92 din Februarie 21, 2014, 06:09:41 PM
Da bun, asta era veche cu autorizatia de pastoral, dar de unde stie nenea de la asociatie ce loc sa-mi dea mie...apoi eu merg la rapita pe terenul meu, la salcam pe teren privat si la tei in padure si nu se omora nimeni pe locuri pe acolo. Cat despre giboni d-astia cum am mai auzit, eu sa nu intalnesc asemenea specimene, ca vorba aia, aci la munte, din tata-n fiu suntem ciobani:)), sper sa nu intalnesc, daca intalnesc, folosesc metode mai neortodoxe un pic si le rezolv, mie mi-a placut sa fac treaba cu vorba buna dar se mai intampla si nasoale in viata.
Care-i treaba cu DSV-ul, ce trebuie facut, care-s demersurile....am vazut ca si legat de rahaturile alea a lor de norme caiet de stupina fisa individuala la stup bla bla bla, daca nu le ai, iti da amenda nush care destept....am spus, eu cu albinele ma inteleg, cu legile nu prea, ca la astea nu ma pricep:)).
Voi incerca eu niste raspunsuri pentru tine. Conform legislatiei, asociatiile apicultorilor sunt cele care se ocupa cu alocarea locurilor pentru pastoral. Sau mai bine zis o comisie, din care fac parte majoritatea capilor de asociatie. In legislatie, nu scria nicaieri ca pentru a primi un loc pentru mers cu albinele in pastoral trebuie sa fii membru al unei asociatii.  Sfatul meu este sa te duci din timp sa depui cerere de aprobare pentru deplasare in pastoral. Asta nu iti garanteaza un loc bun (traim in Romania si stii si tu...), dar iti garanteaza ca  il vei obtine. Acea autorizatie de deplasare in pastoral te ajuta si in caz ca dai nas in nas cu politia si au de gand sa faca un control mai riguros decat trebuie. Daca ai autorizatia, le-o bagi sub nas si, teoretic nu ar mai trebui sa aiba treaba cu tine. La cursul de apicultura ni s-a spus ca cererile pot fi depus la inceputul lui aprilie (pentru salcam), dar legea spune pana pe 15 martie. Iti recomand sa tii seama de lege. Aprobarea cererii dureaza. In acest timp faci analizele pentru familiile de albine si iti pui in regula carnetul stupinei. Eu unul, carnetul stupinei nu mi se pare un moft, ci ceva ce ar trebui sa aiba orice stupar care se respecta. Inainte de plecare trebuie sa le ai in regula! Apoi, iti ridici autorizatia si pleci in recunoastere.

Eu nu am facut pastoral, dar stiu astea din ce am mai vorbit cu altii si din ce am mai citit. Poate nu ar strica sa arunci o privire si aici:

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_131_2010_modificare_legea_apiculturii_89_1998.php

Daca ai facut pastoral in trecut, stii si tu de celealte pregatiri privind asigurarea stupilor, siguranta deplasarii, etc.
In ce zona a judetului Neamt ai stupina? Eu o am in Bacau, la 9 km de granita cu Neamtul, in apropiere de Tazlau.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edward_w92

Oroles, vorba aia, 'oi vedea eu ce-oi face, daca tre' sa ma plang de ce fac astia cu noi apicultorii in ultimul timp, as ragusi de la cat as tot spune.
Eu stau fix la periferia orasului. Autorizatie de pastoral numai la floarea soarelui daca-mi scot undeva in zona asta a moldovei, daca nu am pe la bacau vreun fermier care pune floarea soarelui care secreta nectar si atunci rezolv problema la mine la tara acolo.
Toata treaba e cu DSV-ul, sa vad cum reusesc sa fac analizele stupinei, atat ma intereseaza in mod expres.