• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Prevenire / tratare Nosema: Protofil, Nozevit sau altele ?

Creat de standdupp, Februarie 19, 2014, 01:47:48 p.m.

« precedentul - următorul »

standdupp

Ar fi frumos sa stim si noi care este cel mai eficient tratament pentru nosemoza. Prin carti este laudat protofilul. Oare este cel mai bun produs de pe piata sau sunt si altele mai bune ca si el ?
Un apicultor incepator

cipik

Depinde de ce vrea fiecare sa trateze, doar nosema sau sa si sporeasca ponta matci, in acest caz se foloseste protofilul. Daca se vrea tratarea nosemei intr-un stadiu avansat se utilizeaza strict Nozevit sau Nosestat, etc..... Parerea mea.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

pistol28

Cea mai slabă infestaţie medie cu Nosema spp. se înregistrează la lotul hrănit cu sirop preparat pe bază de infuzie din amestec de plante medicinale(Pelin, Sunătoare, Muşeţel, Coada şoricelului, Gălbenele, Urzică, Melisă) şi suc de Ceapă, iar aceasta se menţine constantă, fără tendinţe de creştere doar la acest lot; 12.
În loturile hrănite cu supliment de Nosestat şi de acid citric, infestaţiile slabe nu au avut o evoluţie crescătoare.

http://www.usab-tm.ro/rezumat/44ro.pdf
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

ciucur

Citat din: cipik din Februarie 20, 2014, 01:18:00 a.m.
Depinde de ce vrea fiecare sa trateze, doar nosema sau sa si sporeasca ponta matci, in acest caz se foloseste protofilul. Daca se vrea tratarea nosemei intr-un stadiu avansat se utilizeaza strict Nozevit sau Nosestat, etc..... Parerea mea.


Fumagilinul B nu e bun?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

cipik

Este bun dar............... este antibiotic si oricum cam târziu acum ca mai sunt sub 3-4 săptămâni pana la un cules important.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Sunt doua tipuri de nosema: nosema apis si nosema ceranae. La noi, din cate stiu este mai raspandita prima care o poti trata cu Protofil. Cea de-a doua au incercat francezii si nu au reusit cu Protofil.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Muntoiu Radu

Citat din: oroles din Martie 31, 2015, 10:34:46 a.m.
Cea de-a doua au incercat francezii si nu au reusit cu Protofil.

Sunt convins... Ti-au spus si ce produs "made in France" a avut succes ?

tratament.albine


claudiu_tgv

Fumidil-B este un antibiotic. Deci o sa iasa in analiza mierii, nu?

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

claudiu_tgv


sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

claudiu_tgv


bmdna

Buna ziua dragi colegi!

Am vazut la mai multi obiceiul asta si am zis sa vi-l prezint. Este vorba de un tratament natural, simplu, preventive impotriva nosemozei, pentru albine, in prag de iernare.

In principiu, se recolteaza pelin, o parte primavera si o parte la sfarsit de vara (partea cu inflorescente). Se cantaresc parti aproximativ egale din cele doua feluri de pelin, ca sa faca impreuna 50-55 de grame. Se rup in bucatele mai mici si se fierb in 2 l de apa timp de 15-20 de minute. Se filtreaza si se adauga in proportie de 1/2 litri la 8 litri de sirop de miere 1/1. Pentru ca tratamentul se face toamna, nu este bine sa fie sirop de zahar, desi la cantitatatea administrata, cred ca ar merge si sirop de zahar. Cu aceasta solutie se toarna in fir subtire printer rame. Se poate face un dispozitiv dintr-un pet al carui Capac se gaureste. Mare atentie la furtisag. E bine sa se aplice pe seara.

S-a demonstrat cu analize ca pelinul contine substante benefice diferite, in cele doua faze de dezvoltare. Din acest motiv se foloseste atat pelin tanar cat si batran. Dealtfel, cele doua feluri de pelin intra si in componenta solutiei KAC 81 care se spune ca este un medicament natural contra varroa.

https://www.youtube.com/watch?v=wcn9a-HqgC4
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Folosesc pelinul alaturi de alte plante  la prepararea siropului pentru hranirile de completare de multi ani si nu am avut niciodata probleme cu nici un fel de diaree la albine. Prin fierbere se distrug o parte din principiile active. De aceea e mai bine sa se faca infuzie cu apa fiarta.