Lupan Andrei

Creat de L.Andrei, Ianuarie 31, 2014, 06:54:36 PM

« precedentul - următorul »

L.Andrei

Multumesc pentru aprecieri,referitor la urdinis pana acum asa am iernat si nu am avut probleme (asa am invatat de la mentorul meu). :hi:

L.Andrei

Citat din: antiopa din ardeal din Februarie 01, 2014, 04:28:39 PM
Bun venit pe forum!
E suficient cuibul de 10 r 1/1 + magazie 1/2 ?
Acolo unde ne este suficient se poate pune a doua magazie 1/2, anul acesta vreu sa incerc si modelul de 12 r1/1 +magazie 1/2.

petru.atudorei

Citat din: bismark din Februarie 01, 2014, 06:08:13 PM
   Petre eu am astfel facuti stupii.Stupii vechi i-am avut pe 10 rame si findca erau vechi aveau tot felul de gauri prin colturi sau pe fund si in citeva ierni am observat ca cei gauriti in fund ieseau mai bine din iarna.De cind i-am standardizat pe 12 rame am facut 4 gauri de fi 16 la 2/3 de cuib avind urdinisul in partea stinga.Am facut astfel stupii toti cu urdinisul pe coltul din stinga  incit si atunci cind sint lipiti unul de altul sa aiba o latime de stup intre 2 urdinise.Si in capac cite 2 gauri stinga- dreapta pentru aierisire.Deci aceste gauri cu sita sint sistemul de ventilatie si vara si iarna.Albinele singure regleaza aerisirea prin propolizare a gaurii cu sita din popdisor sau a 1-2 gauri din fundul stupului.La stupii mai puternici toate gaurile sint libere pe cind la cei mai slabi le gasesc astupate.Cu respect

am inteles..

Pe an ce trece tind sa cred ca pe timpul iernii...daca capacul este inchis ermetic.. albinele vor ierna mai bine. NU pot sa sustin acest lucru pentru ca nu l-am incercat.
dar din ce am observat zilele astea ca au fost -18 grade, aerul rece din capac..si cu aerul cald din stup...se intalnesc la podisor..si apare condensul..condens care la -18 grade se pune pe pereti sau scandurelel de podisor ca un strat de zapada.

Ierneaza cineva cu podisorul etans?

L.Andrei

Cum vremea de astazi a permis am reusit si eu sa verific toti stupii.Dupa control ma pot declara multumit toti avand mancare suficienta ,puiet pe 1,2,3 rame in diferite stadii de dezvoltare de la ou pana la capacit.Din 36 de familii am pierdut decat una  :sad: la control am gasito fara matca ,cu musca ce a mai ramas am unificato cu un roi mai slabut.

L.Andrei

:)

L.Andrei

si inca una.

L.Andrei

Dupa ceva munca am reusit sa termin o parte din lazi.

L.Andrei

Una din matci la lucru.

Kiwi Bee

Citat din: petru.atudorei din Februarie 01, 2014, 07:09:03 PM
Citat din: bismark din Februarie 01, 2014, 06:08:13 PM
   Petre eu am astfel facuti stupii.Stupii vechi i-am avut pe 10 rame si findca erau vechi aveau tot felul de gauri prin colturi sau pe fund si in citeva ierni am observat ca cei gauriti in fund ieseau mai bine din iarna.De cind i-am standardizat pe 12 rame am facut 4 gauri de fi 16 la 2/3 de cuib avind urdinisul in partea stinga.Am facut astfel stupii toti cu urdinisul pe coltul din stinga  incit si atunci cind sint lipiti unul de altul sa aiba o latime de stup intre 2 urdinise.Si in capac cite 2 gauri stinga- dreapta pentru aierisire.Deci aceste gauri cu sita sint sistemul de ventilatie si vara si iarna.Albinele singure regleaza aerisirea prin propolizare a gaurii cu sita din popdisor sau a 1-2 gauri din fundul stupului.La stupii mai puternici toate gaurile sint libere pe cind la cei mai slabi le gasesc astupate.Cu respect

am inteles..

Pe an ce trece tind sa cred ca pe timpul iernii...daca capacul este inchis ermetic.. albinele vor ierna mai bine. NU pot sa sustin acest lucru pentru ca nu l-am incercat.
dar din ce am observat zilele astea ca au fost -18 grade, aerul rece din capac..si cu aerul cald din stup...se intalnesc la podisor..si apare condensul..condens care la -18 grade se pune pe pereti sau scandurelel de podisor ca un strat de zapada.

Ierneaza cineva cu podisorul etans?

La noi toate podisoarele sint etanse(dintro bucata). Pe timp de sezon unii pun niste betze la coltzuri ca sa reduca temperatura din stup.
Eu pun folie peste rame iarna si apoi podisorul iar in capac am un polistiren de 30mm.
Am  fundurile cu plasa si astfel este mai bine cu condensul decit in anii precedentzi. Este adevarat ca nu avem temperaturi asa de joase ca si in RO dar avem multa ploaie iar pamintul nu prea joieste so absoarba.