Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 30, 2014, 08:25:09 PM
Foarte interesant ! Am străbătut tot Orientul Mijlociu, din Egypt, de la Abu Simbel, şi până la Mashhad, în nord-estul Iranului. În Asia Mică am fost, la est, până la Erzurum, dar nu am remarcat acest Paliur. Nu mi-a rămas pe retină, e adevărat că nici nu am fost atent la toate...
Vorbind despre plante melifere, eu m-am mulţumit, aici, să plantez salcâmi, destul de mulţi – zic eu – şi o voi mai face din nou, la primăvară, dacă mă ţine Dumnezeu sănătos.
In araba numele acestei specii este "samir", care este si un nume destul de raspandit la arabi. De fapt si in ebraica numele speciei Paliurus spina-cristi este "Shamir"si se gaseste si in Biblie. Shamir este un nume mentionat in Cronici (1 Cronici 24;24), cred ca din semintia lui Levi. Shamir era si o cetate din muntii lui Iuda. A fost si un prim ministru al Israelului modern (prin 1983-4) cu numele de Shamir. Ca sa spun mai mult, 'shamir' era si numele unei unelte mitice cu care se prelucra piatra. Legatura cu acest arbust ar putea sa fie aceea ca lemnul lui rezistent era utilizt pentru cozi de unelte. Daca nu ma insel, 'shamir' inseamna si 'marar'. O coincidenta stranie, tatal acelui Shamir biblic se numea Mara, dar in latina 'marra' inseamna 'spin'.
Alt lucru interesant, era o oras antic Marouca mentionat ca locuitorii isi delimitau locurile de pascut cu acest paliur. Grecii si latinii numeau acesti locuitori care isi delimitau astfel locurile Marruccini si aproape sigur de acolo provine si in romana numele de "maracini" care se da de fapt mai multor specii care au ghimpi.
Un alt lucru care da de gandit: Potrivit Bibliei, spinii au aparut pe Pamant in urma pacatului lui Adam. In Geneza cap 3:17-19 se spune:
"17. Iar lui Adam i-a zis: "Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: "Să nu mănânci", blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. Prin sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce"."
Coroana de spini, desi a fost pusa pe cap Domnului Isus de catre dusmanii lui si in batjocura, era un gest simbolic ca El, precum a preluat si acesti spini, care au venit pe lume in urma pacatului originar, asa preia si pacatele celor credinciosi.