Mucegai pe peretii stupului

Creat de standdupp, Ianuarie 25, 2014, 08:45:03 PM

« precedentul - următorul »

standdupp

Salut,

Astazi cand am administat turta Apifonda la albine, am vazut ca pe peretii stupului, cei opusi cuibului (dupa diafragma)au pete de mucegai.
Mentionez ca am lazi pe 12 rame cu fund fix si podisor din scandurele.

M-am speriat putin si ca sa incerc sa previn agravarea situatiei am facut urmatoarele lucruri:
Am facut cateva gauri in doua scandurele din podisor apoi, scandura din partea opusa cuibului am deplasat-o astfel incat sa ramana un spatiu gol cam de 5 cm. Peste podisor am o pernita subtire cu paie, iar in capac am aerisire. De asemenea am si marit urdinisurile cam la 10-12 cm ca sa fie aerisirea mai buna, dar undeva pe la inceputul lui martie il voi reduce la loc ca sa nu apara furtisagul.

Problema ca e in zona in care imi tin eu stupii e umezeala foarte mare, incepand din decembrie si pana in ianuarie, iarna acesta a fost ceata densa zilnic in special noaptea.

Voi ce spuneti? Am procedat corect?

O alta intrebare este; oare in primavara cand se va incalzi afara si soarele va incalzi stupii zilnic, vor disparea perele de mucegai de pe peretii acestora ?

Multumesc mult.
Un apicultor incepator

petru.atudorei

probabil scandurele din podisor au fost prea etanse, si nu au permis ventilarea stupului.
ca ai lasat acel spatiu de 5 cm e bine, dar e bine sa il acoperi cu un ziar, pentru a evita ventilarea agresiva a stulului. Si faptul ca ai marit urdinisul e bine, acum nu exista furtisag, si se face aerisirea stupului mult mai bine. Eu le tin la 5=10 cm deschise pe perioada iernii, si anul asta nu am avut probleme cu condensul si mucegai.
Anul trecut am avut aceeasi problema ca si tine, podisorul l-am avut cam etans, peste podisor ziare si peste ziare o paturica, iar urdinisul deschis doar 2 cm. Anul acesta nu am mai facut aceeasi greseala, si nu am avut probleme nici cu umezeala nici cu mucegaiul.

cand va veni caldura acel mucegai probabil va disparea intr-o proportie. Nu stiu ce sa iti zic. eu stupi in care am avut mucegai, in mai am facut transvazare in stupi noi. iar pe cei cu mucegai i-am bagat la curatat si dezinfectat.

standdupp

Multumesc mult pentru raspuns. Oricum sper sa nu le afecteze foarte tare daca mucegaiul nu e pe rame ci doar pe peretii stupului si sper sa treaca o mare parte din el cand va veni caldura. Daca la unii stupi va ramane mai mult mucegai, voi tranzvaza si eu prin aprilie - mai si voi dezinfecta.
Un apicultor incepator

apivasmob

Mucegaiul este o ciuperca care se dezvolta la intuneric si umiditate deci sporii tot vor ramane asa ca sa te pregatesti cu o lada curata si cand timpul este prielnic incepi tranzvazarea.
Sanatate tuturor apicultorilor

Aurelian A.

Exact ca tine am patit si eu la 3 4 familii desi aveam aerisire in podisor....am marit urdinisul si din cate am vazut mucegaiul a mai disparut :hi:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

sorinma

Nu cumva ai avut fantele de aerisire din capac inchise?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

standdupp

Citat din: Aurelian A. din Ianuarie 26, 2014, 08:24:45 AM
Exact ca tine am patit si eu la 3 4 familii desi aveam aerisire in podisor....am marit urdinisul si din cate am vazut mucegaiul a mai disparut :hi:

Sper sa mai dispara din el si la mine, dar asta probabil doar la primavara, nu?
Un apicultor incepator

standdupp

Citat din: sorinma din Ianuarie 26, 2014, 09:39:23 AM

Fantele de aerisire din capac sunt deschise la maxim si au dimensiunea cam 25 cm.
Un apicultor incepator

standdupp

Citat din: apivasmob din Ianuarie 26, 2014, 04:55:08 AM
Mucegaiul este o ciuperca care se dezvolta la intuneric si umiditate deci sporii tot vor ramane asa ca sa te pregatesti cu o lada curata si cand timpul este prielnic incepi tranzvazarea.

Daca nu va mai trece din el acum ca am marit aerisirea la urdinis si podisor, la stupii cu umezeala accentuata, voiface transvazarea.
Undeva prin martie, daca temperatura la amiaza trece de 12 grade, as putea incepe transvazarea ?
Un apicultor incepator

sorinma

Citat din: standdupp din Ianuarie 26, 2014, 09:48:31 AM

Fantele de aerisire din capac sunt deschise la maxim si au dimensiunea cam 25 cm.
[/quo

Sa nu fie obturate cu ziare,carpe sau ce mai ar fi sub capac.
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

standdupp

Citat din: sorinma din Ianuarie 26, 2014, 12:58:24 PM
Citat din: standdupp din Ianuarie 26, 2014, 09:48:31 AM

[/quo

Sa nu fie obturate cu ziare,carpe sau ce mai ar fi sub capac.

Sub capac am o pernita cu paie destul de subtire care e pusa pe scandurelele podisorului. In rest nu sunt infundate aerisirile.
Un apicultor incepator

petru.atudorei

Pernita  de paie cun e facuta, cu sac de plastic sau ....?

standdupp

Citat din: petru.atudorei din Ianuarie 26, 2014, 01:33:53 PM
Pernita  de paie cun e facuta, cu sac de plastic sau ....?

Nu e din material de bumbac subtire. Am taiat un cearsaf si am cusut-o si am bagat paie in ea.
Un apicultor incepator

feerary

Si tu ai intampinat aceeas problema ca si mine si poate iti prinde bine sfatul meu. Vad ca nici tu nu ai o impachetare excesiva si ca urmare, condensul nu poate sa fi aparut din cauza lipsei de ventilatie. Am mai stat de vb cu cativa apicultori in varsta( nea Marin  din Serbia si Manea Petru din jud Timis).  Am mai desfacut urdinisul si am mai pus un pres peste sita sau direct peste rama. Nu am mai lasat nici un fel de aerisire, am astupat tot si condensul a disparut. Cand i-am spus lu nea Marin ca mi-a aparut condens m-a intrebat daca prn capac imi iasa caldura  :wink:  . Uita-te in filmarile lui si vezi cum a impachetat el, In genu asta a impachetat si nea Petru.
   Pe viitor, poti pune pe peretele opus un carton...in caz de ceva.
   trebuie tinut cont si de distanta fata de sol... la mine e destul de mica si ma asteptam la asta ca urmare, am actionat la timp.

Mi-aduc aminte,iarna, cand eram mic si deschideam usa sa se aeriseasca, pe usa iesea abur desii in casa nu era  :wink2:

standdupp

Citat din: feerary din Ianuarie 26, 2014, 02:06:01 PM
Si tu ai intampinat aceeas problema ca si mine si poate iti prinde bine sfatul meu. Vad ca nici tu nu ai o impachetare excesiva si ca urmare, condensul nu poate sa fi aparut din cauza lipsei de ventilatie. Am mai stat de vb cu cativa apicultori in varsta( nea Marin  din Serbia si Manea Petru din jud Timis).  Am mai desfacut urdinisul si am mai pus un pres peste sita sau direct peste rama. Nu am mai lasat nici un fel de aerisire, am astupat tot si condensul a disparut. Cand i-am spus lu nea Marin ca mi-a aparut condens m-a intrebat daca prn capac imi iasa caldura  :wink:  . Uita-te in filmarile lui si vezi cum a impachetat el, In genu asta a impachetat si nea Petru.
   Pe viitor, poti pune pe peretele opus un carton...in caz de ceva.
   trebuie tinut cont si de distanta fata de sol... la mine e destul de mica si ma asteptam la asta ca urmare, am actionat la timp.

Mi-aduc aminte,iarna, cand eram mic si deschideam usa sa se aeriseasca, pe usa iesea abur desii in casa nu era  :wink2:

Multumesc mult pentru raspuns.

Sincer nu stiu ce sa fac ca sa fie in regula. Am discutat si eu cu Marin din Serbia si mi-a zis acelasi lucru. A zis ca le-am facut mai rau ca am lasat acel spatiu gol de 5 cm in podisor ca le-am facut curent in stup si ca sa dispara condensul trebuie invelit bine peste podisor pentru ca asa se formeaza condensul de la aerul cald ce iese din stup si care ajunge sus si se loveste de aerul rece din posidor.

Ma gandesc sa le pun peste podisor niste ziare si peste ziare o paturica, iar urdinisul sa il las asa cum e, deschis mai tare. Fantele din podisor sa le las deschise sau sa le inchid cu ceva ziare ?
Probabil ca asa nu se va mai pierde caldura din stup si nu va mai aparea condensul.
Un apicultor incepator