• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

turta proteica

Creat de buya, Ianuarie 21, 2014, 10:22:26 p.m.

« precedentul - următorul »

buya

Buna seara
Dupa zeci de ore de citit si documentat ,pe net si prin carti de apicultura m am hotarat sa dau si eu o turta proteica la albinele mele.
am vazut foarte multi colegii  au reteta lor proprie,(felicitari lor  ^:)^),eu sincer sunt la inceput, asa ca postez si eu ceva , va rog sa nu ma injurati, vreau sa fiu corectat daca am gresit undeva.
In primul rand eu zic ca trebuie citita cartea asta Sporirea_productiei_de_miere_-_A.Malaiu_-_1976 care e de capatai in haranire/stimulare, cum vreti sa o numiti.eu personal am citit  de vreo 3 ori ca sa ma dumiresc , cat de cat.
eu am facut rost de urmatorele :
lapte praf 34% PB  24 ron kg
faina de soia 47% PB 10 ron kg
drojdie de bere 40% PB 12.50 ron kg (daca vreti va pot spune de unde am luat)
cf cartii de mai sus ceea mai buna turta proteica e ceea care contine cele 3 componente + miere si zahar pudra
in carte se specificata reteta asta
50 g FS (faina soia) * 47%= 23 g PB
25 g LP(lapte praf) * 34%= 8 g PB
25 g DB(drojdie de bere) * 40%= 10 g PB
Total 100 g substituienti => 41 g PB
Eu vreau turte cu 10% PB
41 g PB * 100/10= 410 g AM(amestec)
410 g  AM - 100 g Subst= 310 g (miere si zahar pudra)
Amestecul de miere + zahar pudra e de 80% - 20%
adica la ce am eu
310 g * 80% = 248 g zahar pudra
310 g * 20%= 62 g  miere

si reteta simplificata X10 ce vreau eu sa o dau
500 g FS
250 g DB
250 g LP
2480 g zahar pudra
620 g miere
8 g apicomplex
140 ml protofil

cam atat ca am obosit de la atata scris

Inca o data va multumesc de intelegere si astept de la veterani corectii.
va salut cu respect.!  :bzz:






"Lumea va fi condusa de oameni capabili sa invete, sa se dezvete si sa invete din nou."
Alvin Toffler

mircea_tm_gt

salutare! nu sunt veteran in apicultura dar, din cate m-am interesat citit, documentat , intrebat, drojdia de bere are un efect mai mare in toamna cand ajuta mai mult la formarea de corp gras,asa ca, fiind administrat in primavara nu ajuta!

gr18yra

GATA !
Tocmai am framantat un aluat format din:
>6 kg miere;
>2 kg drojdie de bere inactivata;
>2 kg faina de soia;
>300 ml protofil;
>1 plic de startovit,
pe care intentionez sa.l portionez in pungi iar undeva dupa data de 15-20 feb. sa le dau ......la fete
Astept parerile voastre...pro sau contra.....
Nu este sarac cine nu are tata, este sarac cine nu are CARTE....

gr18yra

Ianuarie 23, 2014, 11:08:56 p.m. #3 Last Edit: Ianuarie 24, 2014, 11:15:54 a.m. by gr18yra
Buna seara!
Nu isi da nimeni cu parerea despre  compozitia de mai sus....?
Nu este sarac cine nu are tata, este sarac cine nu are CARTE....

vranceanul

N-a iesit turta, doar o pasta, reteta pusa la misto asta-i parerea
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

PACO


PACO

Citat din: vranceanul din Ianuarie 23, 2014, 11:15:33 p.m.
N-a iesit turta, doar o pasta, reteta pusa la misto asta-i parerea

    Cine nu te a lasat sa mai bagi niste zahar pudra in plus ? Ingredientele chiar nu sunt la misto.
 

vranceanul

Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

cipik

Prea multa proteina dupa parerea mea, chiar si asa trebuie administrata in cantitati mici.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

gr18yra

spre surprinderea mea aluatul chiar este foarte consistent...deci se poate numi ''turta'' iar in ceea ce priveste zaharul am vrut sa-l elimin....
turtele vor avea cam 250gr / familie
poate am timp si postez niste foto...deocamdata se afla intr.un lighean de plastic... :)
Nu este sarac cine nu are tata, este sarac cine nu are CARTE....

buya

despre ce am scris eu nimic, nici o parere   :sad:
sa inteleg ca e buna reteta?sau nu.............?
"Lumea va fi condusa de oameni capabili sa invete, sa se dezvete si sa invete din nou."
Alvin Toffler

petru.atudorei

Citat din: gr18yra din Ianuarie 22, 2014, 05:25:59 p.m.
GATA !
Tocmai am framantat un aluat format din:
>6 kg miere;
>2 kg drojdie de bere inactivata;
>2 kg faina de soia;
>300 ml protofil;
>1 plic de startovit,
pe care intentionez sa.l portionez in pungi iar undeva dupa data de 15-20 feb. sa le dau ......la fete
Astept parerile voastre...pro sau contra.....

Daca a iesit prea moale.. albinele vor roade punga mierea din compozitie se subtiata si va curge pe ele.. vor pieri.
Puteai sa o intaresti cu zahar pudra.. pentru a nu creste procentul de proteina. Zaharul nu dauneaza albinelor. Iar cel din turte daca nu este macinat foarte fin nu il vor consuma, va cadea pe fundul stupului pe masura ce turta este consumata. Dar il poti folosi ca intaritor.
Eu nu am facut turte cu aceste ingrediente.. dar daca stau si ma gandesc..cand albinele au separat mierea si pastura, ele au posibilitatea de a mixa cantitatile. cand mijarea cantitatilor o faci tu...le elimini aceasta posibilitate. teoretic...cei cu expierenta pot confirma. Asa ca trebuie sa ai grija la cantitati.


Parerea mea.

mircea_tm_gt

interesant lucru ai spus..."ZAHARUL NU DAUNEAZA ALBINELOR"....esti sigur de asta?

gr18yra

Ianuarie 24, 2014, 03:21:46 p.m. #13 Last Edit: Ianuarie 25, 2014, 10:52:26 p.m. by gr18yra
Citat din: petru.atudorei din Ianuarie 24, 2014, 02:39:42 p.m.
Citat din: gr18yra din Ianuarie 22, 2014, 05:25:59 p.m.
GATA !
Tocmai am framantat un aluat format din:
>6 kg miere;
>2 kg drojdie de bere inactivata;
>2 kg faina de soia;
>300 ml protofil;
>1 plic de startovit,
pe care intentionez sa.l portionez in pungi iar undeva dupa data de 15-20 feb. sa le dau ......la fete
Astept parerile voastre...pro sau contra.....

Daca a iesit prea moale.. albinele vor roade punga mierea din compozitie se subtiata si va curge pe ele.. vor pieri.
Puteai sa o intaresti cu zahar pudra.. pentru a nu creste procentul de proteina. Zaharul nu dauneaza albinelor. Iar cel din turte daca nu este macinat foarte fin nu il vor consuma, va cadea pe fundul stupului pe masura ce turta este consumata. Dar il poti folosi ca intaritor.
Eu nu am facut turte cu aceste ingrediente.. dar daca stau si ma gandesc..cand albinele au separat mierea si pastura, ele au posibilitatea de a mixa cantitatile. cand mijarea cantitatilor o faci tu...le elimini aceasta posibilitate. teoretic...cei cu expierenta pot confirma. Asa ca trebuie sa ai grija la cantitati.


Parerea mea.

Nu este sarac cine nu are tata, este sarac cine nu are CARTE....

petru.atudorei

inseamna ca nu au puiet..dar daca au puiet si temperatura este mare.. atunci va curge.
Cand pui miere lichida in punga, e deajuns ca albinele sa faca cateva gauri mici prin care mierea iese.. dar cand pui turte , acestea nu curg prin gauri mici,, iar albinele ca sa ajunga la turta, vor roade punga pe o suprafata mai mare.