Taiatul Apifonda cu sarma...un mit

Creat de oroles, Ianuarie 11, 2014, 03:46:07 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Azi am facutr cateva turte din Apifonda.
Am incercat mult laudata varianta cu sarma si doua bete, prin metoda sfacuirii. Ce sa zic...merge fain. La a doua taiere insa, sarma fiind fofecata se rupe. Deci, ar trebui sa schimb sarma dupa fiecare turta. Mult prea ineficient! Am schimbat tipurile de sarma. Initial am inceput sa tai calupul de Apifonda cu  sarma de inox pentru rame. Apoi cu sarma de la cablurile de telefon si cu sarma de cupru.
Am pus ata de Savinesti. Concluzia e una simpla: Taiatul calupului de Apifonda cu sarma si bete nu este eficienta. Sunt vreo doua filmulete pe net pe tema asta, dar nu i-am vazut sa taie mai mult de o turta. :D

Cea mai buna metoda, dupa mine, este folosirea unui cutit cu o lama mai lunga. Se taie niste calupuri dupa cantitatea dorita. Se pun in pungi si se dau forma de turta cu un sucitor. E sfant si ies bine.

Deci, nu tot ce vedem pe net e bun!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

flamadeezy

si eu dupa multa sarma rupta am ajuns tot la cutit de taiat paine :D

D006

oroles

Eu vazusem un filmulet ca asta:

http://www.youtube.com/watch?v=cqZX1BbVJKc#

Am ajuns si eu la concluzia ca cel mai bine merge daca folosesti cutitul. Cu un sucitor apoi faci turta cat vrei de subtire.
Sarma de inox, cum spuneau unii nu e buna de nimic!

Acum ramane intrebarea cand sa le pun turta in cap. Azi a fos cald (10 grade) si am ridicat capacul al vreo doi. In partea de sus era albina. Ghemul era in partea din fata. Am verificat cu un betisor folosit pe post de sonda si am vazut ca mai aveau miere in partea de sus. Eu as vrea sa pun turta undeva la jumatatea lui februarie. Credeti ca e bine?

dredd

e foarte simplu cu un cutit zdravan, dar cu conditia sa fie lasata intr-o camera incalzita cu o zi inainte. "mitul" a aparut probabil de la cei care luau baxul intreg la stupina si il taiau cu ce aveau la indemana

edward_w92

Eu am inceput cu turte de ceva vreme fiind cald si urcand ghemul repede sus la sita. am ales o turta mai moale, "Albina" sau ceva de genul, facuta din sirop de glucoza, apa zahar, cica impotriva combaterii varoozei, asta nu o cred, sau poate altceva scria, nu retin exact. Eu tai turta de 10kg, fiind asa, ca o turta de proportii mai mari, moale fiind, tai cu un cutit cu o lama de 1mm si cv grosime de inox, merge ca unsa. Pun in pungi de unica folosinta si cu un "intinzator" de aluat, dau grosimea dorita turtei.
Merg la stupi si unde imi permite locul sa pun turta pe leatul ramelor, intorc fata de jos a turtei spre mine si cu furculita zgarii punga fara sa o desfac de pe turta, doar sa aiba acces albina la ea sa poate incepe sa consume, dupa se descurca ele sa nu mai lase nimic in punga, por si simplu o mananca pe toata. in tupii verticali, iernand cu site, am luat alte masuri, rup punga de pe fata de jos, ramanand fata de sus a turtei "nedezvelita" astfel incat sa nu se usuce turta, mananca albinele de parca ar fi mai ceva ca mierea:)).
Acum le-a prins bine zborul asta de curatire de zilele astea, la sfarsitul lunii la urmatoarea aprovizionare, le pun bucati de pfl decupat peste sita, in rama sitei deasupra, sa incep incalzirea cuibului pentru a incepe ponta matcii dar asta in functie de prognoza meteo, daca se anunta nasol februarie si martie, pun numai jumatate de sita pfl.
Acum nu stiu, unii spun, turtele is pentru incepatori, ca au zahar ca nu stiu ce, dar daca in toamna le dai sirop de zahar, nu tot aia e?

Kov iulian

Citat din: oroles din Ianuarie 11, 2014, 03:46:07 PM
Azi am facutr cateva turte din Apifonda.
Am incercat mult laudata varianta cu sarma si doua bete, prin metoda sfacuirii. Ce sa zic...merge fain. La a doua taiere insa, sarma fiind fofecata se rupe. Deci, ar trebui sa schimb sarma dupa fiecare turta.

Nu merge facuta o rama din lemn si puse la numita distante sarme de nichelina ca cele de la resou ?
Ma gandesc la un sistem in genul unei rame insarmate
Apoi legam pe toate in paralel la o sursa de curent de joasa tensiune 12 - 24 -50 V apoi doar asezam bucata de apifonda si apasam usor pe ea.

Un sistem de acest gen cu un fir incalzit este folosit la taierea placilor de polistiren expandat

Foam Cutting Machine 2

sorinma

Acum nu stiu, unii spun, turtele is pentru incepatori, ca au zahar ca nu stiu ce, dar daca in toamna le dai sirop de zahar, nu tot aia e?

Nu e tot aia,toamna alte  albine prelucreaza zaharul nu albinele care ierneaza
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

kamy

Daca nu va ajuta sarma decat sa rupeti cutitu de bucatarie si sa va certati cu soacra folositi sataru!da nu-i totusi cam devreme pentru hraniri stimulative?
Nu pun in discutie hranirea familiilor fara mancare!

oroles

Citat din: kamy din Ianuarie 11, 2014, 05:19:01 PM
Daca nu va ajuta sarma decat sa rupeti cutitu de bucatarie si sa va certati cu soacra folositi sataru!da nu-i totusi cam devreme pentru hraniri stimulative?
Nu pun in discutie hranirea familiilor fara mancare!
Nu rup cutitul. Si daca se rupe nu e nicio paguba. Si-asa nu am fost multumit niciodata de cutitele soacrei. :P Ii iau altul.
Cutitul care l-am folosit eu il am de la o ruda. Il are de la locul de munca. Primea zilnic cate un cutit. Taia lutul pentru teracota. Asa ca nu imi fac griji de rezistenta lui.
Eu unul nu m-am apucat sa bag turtele in stupi. Am taiat Apifonda pentru a nu pierde timpul atunci cand va fi sa le bag turtele. Si eu tot la stimulare ma gandisem... Miere sunt convins ca mai au suficienta. Ajung la stupina cam la doua saptamani.

Astazi am ales ramele claditoare si le-am topit. Nu am avut cand sa le topesc pana acum. Am ridicat un pic capacul si am lasat sa bata soarele pe podisor, in speranta ca vor iesi la zborul de curatire. M-am inselat! Probabil au facut zborul de curatire in alte zile. De doi stiu sigur ca au iesit... In rest numai ele stiu!

cristian87

cel mai usor se taie apifonda cu harletul, acel harlet tip lopata , fara varf
sau pui pe altul sa o taie :lol:
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

State

Inainte de taiere, incalziti putin cutitul intr-o oala cu apa calda.

oroles

Citat din: cristian87 din Ianuarie 11, 2014, 06:51:54 PM
cel mai usor se taie apifonda cu harletul, acel harlet tip lopata , fara varf
sau pui pe altul sa o taie :lol:
Tare vreau sa vad si eu taiatul Apifonda cu harletul!

edward_w92

Eu am sa incerc, oricum e mai simplu decat cu cutitu:)).

sandupop

Totusi cu fir cald, trebuie sa mearga, eu o sa fac un dispozitiv cum zicea mai sus Kov iulian...sa vedem ce iese. Va tin la curent.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.