stupi din poliuretan

Creat de bee_lover, Mai 03, 2007, 12:24:47 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Mai intai va urez bine ati venit pe forum,printre apicultori.Referitor la varsta nu cred ca este vreo problema. Totul e sa fie dragoste pentru albine, dorinta de a invata, rabdare si multa perseverenta. Referitor la alergie, cel mai simplu de aflat este  sa provocam o albina sa ne intepe si vedem cum reactioneaza organismul in urma intepaturii. Din cate stiu, cazurile de alergie la intepaturi sunt rare. In ce priveste stupii, daca omul este indemanatic si are si niste unelte ii poate confectiona singur. Referitor la material parerea mea este ca lemnul este un material potrivit, tinand cont si de faptul ca in salbaticie albinele traiesc in scorburile copacilor. Despre tipul de stup s-a discutat mult si pe acest forum si este greu de ajuns la un rezultat clar. Eu consider ca orice model de stup vertical este de preferat stupului orizontal si aici amintesc din nou faptul ca in scorburi familiile se dezvolta pe verticala. Despre stupul din poliuretan va poate spune mai multe colegul Crombra, caruia ii cer scuze ca am rsapuns partial la o intrebare care ii era adresata.

crombra

Si acum sa trecem la raspunsuri.
1. Cea mai simpla modalitate de a testa toleranta la venin este sa iei o albina de aripi si sa o fortezi sa te intepe undeva pe picior(zona gambei, sau pe mana dar nu pe dosul palmei unde este o zona cu multe circuite sangvine. daca te umfli foarte tare si persista mult intepatura trebuie sa consulti un medic alergolog.
Daca te umfli putin(cazul meu la inceputurile apiculturii) cu timpul devii imun de la intepaturi. Acum( dupa 16 ani ) chiar daca sunt intepat in pleoapa ma inrosesc putin dar nu devin hidos.
2.Materialele la care am facut referire erau pentru colegul AndreiRN caci se gasesc numai in America. Se gasesc si la noi placi de poliuretan dar preturile nu justifica investitia. Cat despre varianta din plistiren extrudat sincer eu am facut 4 corpuri 1/1 cu care am trecut peste iarna ,este OK dar este o mare problema in momentul in care vrei sa cureti de ceara si mai ales propolis. Adevarat daca manuiesti cu grija dalta poti sa o scoti la capat. eu personal am renuntat a mai construi din astfel de material si merg in continuare (deja am achizitionat inca 6 stupi) pe varianta din poliuretan injectat in matrita. Posed la ora actuala 30 stupi din poliuretan, cuib 1/1, cate doua magazine de 3/4 si  hranitoare/ izgonitoare.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

Citat din: bucovineanuMai intai va urez bine ati venit pe forum,printre apicultori.Referitor la varsta nu cred ca este vreo problema. Totul e sa fie dragoste pentru albine, dorinta de a invata, rabdare si multa perseverenta. Referitor la alergie, cel mai simplu de aflat este  sa provocam o albina sa ne intepe si vedem cum reactioneaza organismul in urma intepaturii. Din cate stiu, cazurile de alergie la intepaturi sunt rare. In ce priveste stupii, daca omul este indemanatic si are si niste unelte ii poate confectiona singur. Referitor la material parerea mea este ca lemnul este un material potrivit, tinand cont si de faptul ca in salbaticie albinele traiesc in scorburile copacilor. Despre tipul de stup s-a discutat mult si pe acest forum si este greu de ajuns la un rezultat clar. Eu consider ca orice model de stup vertical este de preferat stupului orizontal si aici amintesc din nou faptul ca in scorburi familiile se dezvolta pe verticala. Despre stupul din poliuretan va poate spune mai multe colegul Crombra, caruia ii cer scuze ca am rsapuns partial la o intrebare care ii era adresata.
Nu-i nici o problema. Fara sa citesc postul tau vad ca suntem pe aceeasi lungime de unda referitor la venin.

crombra

Acum vis -a -vis de materialul stupilor e drept ca lemnul este ceva natural, dar mie personal(si repet, PERSONAL) stupul din poliuretan mi-a dovedit ca din punct de vedere al timpului afectat ingrijirii familiilor de albine este superior celui din lemn.
Nu vreau sa reiau apologia stupilor din poliuretan pe forum. Pentru discutii putem folosi PM sau telefonul. Eu am numar in Vodafone si pot vorbi in retea destul de mult.

bucovineanu

Din pacate nu suntem in aceeasi retea, eu am numar Orange.

crombra

Sa continuam cu raspunsurile.
Desi este recomandat sa faci practica pe stup orizontal, eu sunt mai categoric si iti recomand sa te iei la' tranta' direct cu stupul vertical sau ME.
Eu daca as lua apicultura de la inceput as incepe cu minim doua maxim 4-5 familii in stupi verticali cu fund antivarroa, cuib 1/1 si cate doua magazine 3/4.
Echipamente si ustensile minime necesare:
1. bluza cu masca
2. Eventual manusi(din cele de menaj)
3. Dalta cu pinten de extras ramele.
4. Afumator(de prefererat inox)
5. O furculita de descapacit
Si multa ,multa rabdare. varsta nu este un impediment. Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Mai sunt si alte ustensile de extras mierea dar asta mai incolo, la timpul lor.

stefan1

Eu zic ca pentru un incepator un stup orizontal este mai indicat pentru ca se poate vizita cel mai usor. Numai prin practica directa, in stup, poti intelege bine albina. Mai tarziu poti alege ce tip de lada vrei. De asemenea daca iti construiesti singur lazile nu e bine sa-ti faci multe de la inceput. Ca incepator s-ar putea sa-ti scape anumite amanunte de constructie , greseli pe care le-ai evita dupa o perioada de lucru cu stupii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

INCEPATOR-multumesc domnule crombra,ca de altfel si tuturor care mi-au dat un sfat.daca reusesc sa ma integrez in familia stuparilor cu siguranta ne vom mai auzi.multumesc inca odata,iar daca am nelamuriri in domeniu o sa va mai cer sfaturi.A,era sa uit,ce nu v-am spus e: de stuparit incerc sa imbratisez aceasta meserie cu un nepot de-al meu si as vrea sa va spun ca el are pe cineva care are stupi goi de vanzare din lemn,acum nu stiu daca sunt verticali sau orizontali cert e ca sunt vechi si ca ii lasa la un pret mai mic,ce parere aveti?eu zic,parerea mea,ca pt 2-3-4 stupi nu se merita sa incepi cu stupi vechi.cu cei noi e ca si cum ai incepe o viata noua intr-o casa noua,parca e altfel.mm..ce ziceti? multumesc! :hi:

D006

domnule crombra am gasit pretul undeva pe forum,multumesc!
:hi:

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: bio..este mai sus o adresa ..imi da sa descarc ceva ..dar nu reusesc sa deschid...
  Dl Bee lover a scris...''La aceasta adresa gasiti o firma care comercializeaza stupi din poliuretan:
    www.faroger.ro
incearca aici
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Citat din: crombra...
Toate partile componente sunt din poliuretan rigid care la turnare formeaza o crusta dura pe suprafata lui.
Marele avantaj este ca sunt foarte usori. La transport in pastoral datorita faptului ca ezteriorul nu are proeminente se pot stivui perfect lupiti unul de altul, iar pe capac sunt diste cepuri din turnare care se imbina cu niste alveole formate in soclu si se impiedica astfel deplasarile in plan orizontal.
... e sublima, dar lipseste cu desavarsire
e bine, e frumos, dar are unele mici inadvertente
sa incepem..
1. hranitorul izgonitor, cand e folosit ca hranitor, datorita spatiului mare, fara nici un fel de protuberanta, cand se pune sirop, sau apa, se ineaca multe albine
am vb la faroger si am inaintat sugestia de a se face unele nervuri de salvare, pe care sa se poata catara, dar mi-au spus ca implica multe modificari, la matrite, si e cam dificil
asa ca am adoptat varianta clasica: am pus bete in interior
2. la transport, datorita distantei mari dintre scandura de zbor si intrarea in urdinis, acolo cad multe albine, sau se inghesuie la iesire, si datorita miscarilor de transport (socuri, damburi, denivelelari), scandura de zbor actioneaza ca un plici de muste si la deschidere, avem multe albine moarte,(cca 30 buc /stup)
initial nu sunt multe, dar daca facem 1 deplasare inseamna 2 transportuti daca facem 10, inseamna 20 ori 30 albine /transport... 600 albine/stup
3. la faroger nu au gratie pentru urdinis, trebuie sa inventez eu ceva

Citat din: crombra....si pe tatal albinelor...
hai sa traiesti mai tata de albine
adica domnule cruceanu
pare-se ca ne si cunoastem
vreau sa discutam mai lulte despre stupi faroger

crombra

Ti-am trimis doua mesaje pe PM.

sfantul spiridon

am vazut ca iernati cu folie pe rame...imi puteti da mai multe detalii, avand in vedere condensul din iarna
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

salutare. as vrea sa stiu va rog daca sunt sau nu bio acesti stupi.
               iei sau nu subventie de bio daca ai stupi din polistiren?
                         va multumesc anticipat