Legea APICULTURII

Creat de pistol28, Ianuarie 04, 2014, 05:29:59 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

dupa cum vedeti legiuitorul foloseste termenii de familie de albine de elita, stupina de elita, stupina de multiplicare. ca sa vinzi material biologic, stupina trebuie acreditata de anarz ca stupina de elita sau stupina de multiplicare care tin registre genealogice. in consecinta matci vor mai vinde cei care pot da certificate de origine, pedigri sau cum se vor numii. dar familii de albine normale sa le zic, sau de productie, cred ca se vor putea vinde si de ceilalti apicultori.
- dle Romichele unde pot gasi acel ordin sa-l citesc?
marius

Aurel

Citat din: marius mircea din Ianuarie 10, 2014, 02:21:52 PM

. dar familii de albine normale sa le zic, sau de productie, cred ca se vor putea vinde si de ceilalti apicultori.
Eu cred ca asa ar fi normal .

marius_vfp

legea pu..i citez:

a) cu avertisment sau amendă de la 25 lei la 50 lei, în cazul nedeţinerii carnetului de stupină;
b) cu avertisment sau amendă de la 50 lei la 75 lei, în cazul necompletării carnetului de stupină;

poi sa ma bata jalea , da la ce naiba sa-mi mai frec capu cu caietul ca si asa amenda ,daca nu il am, e mai mica in caz de il am si nu il completez  :qp:

oricum declar ca il am , dar nu e la mine , se afla acasa la 500km distanta ,l-am uitat acasa, legea nu ma obliga sa il am cu mine in stupina . hai sa mergem sa ti-l dau hahaha.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

rusu marius mircea

se pare ca dupa unii gravitatea faptei este mai mare daca, detii carnet de stupina dar nu este complectat la zii, decat daca nu il ai deloc. ))/ =))
marius

marius_vfp

Citat din: Aurel din Ianuarie 10, 2014, 02:38:48 PM

. dar familii de albine normale sa le zic, sau de productie, cred ca se vor putea vinde si de ceilalti apicultori.
poi vor trebui sa-mi demonstreze mie ca acel material biologic e de elita , cu expertiza si contraexpertiza ca de altfel nu tine vraja, vand cat vrea muschiu meu. da e mare tare amenda , vand 30 familii si le dau amenda , da vor trebui sa imi demonstraze ca am vandut eu , ca de nu ma prinde cand vand  asta e negustor cinstit ma numesc , demonstraza-mi mie ca albinele nu ala de i le-am vandut sunt de la mine .
spor

vranceanul

Pune cip la fiecare albina (ca la caini)  :rotfl: si te-a prins.  =))
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

rusu marius mircea

mie mi se pare ca toate amenzile sunt facute pentru cei care nu vor sa respecte legea, pentru ca daca era facuta pentru cei cinstiti acestea trebuiau sa fie mult mai mari!!!!!!!
marius

rusu marius mircea

marius pai daca declari ca il ai, primesti amenda mai mare. aaa da poate ca nu ai marunti!
marius

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marius_vfp

Citat din: vranceanul din Ianuarie 10, 2014, 03:02:38 PM
Pune cip la fiecare albina (ca la caini)  :rotfl: si te-a prins.  =))

abia astept sa vad cum , daca nu se descurca le dau si o mana de ajutor  =)) =))

marius mircea , poi declar ca il am , deci nu intru sub incidenta legii numai ca nu sunt obligat sa il port la mine , legea nu specifica asa ceva , sau nu vb eu romaneste.
scrie undeva in lege ca sunt obligat sa il port cu mine ? nu am vazut ,poate gresesc.

citez: ţ) carnet de stupină - document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care conţine informaţii cu privire la mişcarea efectivului, starea de sănătate şi întreţinere a fiecărei familii de albine, tratamentele efectuate, deplasările în pastoral, precum şi alte operaţiuni din domeniul apicol;
atat am gasit scris despre caietul de stupina in rest sa le fie de bine.
spor.

pharaonu75

Citat din: marius_vfp din Ianuarie 10, 2014, 02:55:23 PM
Citat din: Aurel din Ianuarie 10, 2014, 02:38:48 PM

poi vor trebui sa-mi demonstreze mie ca acel material biologic e de elita , cu expertiza si contraexpertiza ca de altfel nu tine vraja, vand cat vrea muschiu meu. da e mare tare amenda , vand 30 familii si le dau amenda , da vor trebui sa imi demonstraze ca am vandut eu , ca de nu ma prinde cand vand  asta e negustor cinstit ma numesc , demonstraza-mi mie ca albinele nu ala de i le-am vandut sunt de la mine .
spor

Eu revin, poate obsesiv, la paralela cu alte ramuri ale zootehniei... porci vand doar cei care au crescatorie de elita? Vaci, oi, gaini, porumbei, iepuri, vand doar cei care au crescatorii de elita? Detin si completeaza caiete de... grajd?

Din pacate o lege proasta a fost inlocuita cu alta la fel de proasta...  daca nu cumva chiar mai proasta!
Au fost cerute puncte de vedere, sugestii, idei si au fost insusite cele care au avut o sustinere "agresiva", bazata pe interes. Nu si-a batut nimeni capul sa vada cum ar fi normal... au aprobat-o si au publicat-o in M.O.
Citind legea, deja "vad" cine va avea voie sa vanda material biologic, interesul major fiind eliminarea concurentei facute de apicultorii palmasi, nu conservarea puritatii rasei. Si, ca de obicei, pentru a avea sustinere mai mare, a fost invocat "bau-baul de serviciu", adica ACAR-ul si monopolul acestuia. 

Dupa parerea mea, un risc mai mare asupra sanatatii populatiei il are vanzarea necontrolata a animalelor de carne/lapte facuta de catre orice crescator profesionist sau amator, decat vanzarea materialului biologic apicol facuta de catre apicultorul de rand. Dar la porci sau vaci nu se pun piedici de genul asta, cu sintagme "de elita"...

TRAIM IN ROMANIA... si am spus tot! :mad: :yahoo_cry: :mad:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

istodorescu vasile

eu astazi am fost la ANARZ pentru a incepe demersurile de obtinere a autorizatiei de multiplicare , ca sa pot sa vind matci in conditii legale. mi sa adus la cunostinta ca peste multe hirtii necesare, trebuie sa cumpar matci de la ICDA,  doar din acele matci sa cresc pentru vinzare. exact nici ei nu stiau , urmind sa ma anunte dupa o informare mai exacta

marius_vfp

asta cu ICDA suna a, numai capra veinului da lapte calitativ , adica de ce sa cumpar de la ei , cand poate ale mele sunt net superioare , eu am luat de la poieni niste corcituri galbene ciori vopsite  , nici pomeneala de carpatina "tiganci dale noastre cum le zice dragos" din 5 bucati doar 2 au fost ceva de capu lor dar nici alea nus cine stie ce .dupa ce am transvazat de la una din ele , au iesit marea majoritate  "ciori" adevarate de moldova.

faraoane : "Din pacate o lege proasta a fost inlocuita cu alta la fel de proasta...  daca nu cumva chiar mai proasta!"
asta e problema lor ,noi  interpretam legea , eu daca vreau sa vind porcu in obor e problema mea il dau si gata , are certificat sanitar are urechile sparte ,  daca vreau sa vand albine foarte bine , familia are inregistrare sanitara la medicul de familie are crotal , are analize la ansvsa , are de toate , de ce sa nu il vand? cine imi restrictioneaza acest drept?
daca o sa stam cu frica ca no sa mai poti as vinzi nimic material biologic , in scurt timp no sa mai vedem "ciorile"carpatine  ci numai papagali.

spor

pharaonu75

Citat din: marius_vfp din Ianuarie 10, 2014, 07:44:31 PM
... daca vreau sa vand albine foarte bine , familia are inregistrare sanitara la medicul de familie are crotal , are analize la ansvsa , are de toate , de ce sa nu il vand? cine imi restrictioneaza acest drept?
...

LEGEA...
Si asta nu pentru ca nu ai avea albine de calitate sau ca nu iti faci treaba cum trebuie, ci pentru ca nu te-ai umilit in fata statului si nu ai dat curs intregii birocratii din domeniu. C-asa-i in Romania!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Aurel

Citat din: romikele din Ianuarie 09, 2014, 02:21:08 PM
O precizare:
Numerele nu se transfera de la vanzator la cumparator.
Vanzatorul va solicita ANARZ-ului prin intermediul formei asociative eliminarea numerelor familiilor vandute, numere care nu se vor mai elibera vreodata, iar cumparatorul va solicita la forma asociativa din care face parte eliberarea altor numere.

Asta in prezent, daca se va modifica ceva vom afla si va vom da de veste!!!
Deci sa inteleg ca vand familiile,scad din evidenta numerele si cand am stupii  repopulati din nou, solicit alte numere.?Precizez ca nu vreau sa cumpar material biologic( cum denumeste legea) si repopulez stupii din stupina proprie.Se pune?Pana la dezvoltarea acestor familii pot pune numerele noi ele nefiind inca la stadiul de famile?In aceasta perioada daca vine un contol ma poate gasi ori fara numere, ori cu numere dar fara familii corespunzatoare conform legii.Ce solutie dati?